hren

Obavještavaju se potrošači vode na području grada Kaštela u Kaštel Lukšiću u ulicama: Cesta dr. Franje Tuđmana 591, 593 i 597, Rušinac, Uz sv. Ivana parni 2, 4 i 6, Henrika Šoulavyja parni br. od 8-18, Šetalište Miljenka i Dobrile parni br. od 22-34 i neparni br. od 47 i 49 da će im zbog radova na vodovodnoj mreži biti prekinuta opskrba vodom u ponedjeljak, 1. lipnja u vremenu od 8 do 14 sati.

RAZGOVARALI SMO SA PROČELNICOM SANDROM ZOKIĆ
Pandemija uzrokovana virusom Covid-19 rezultirala je djelomičnim ili potpunim zatvaranjem mnogih javnih ustanova te značajno smanjenje aktivnosti u svim sferama javnog i društvenog života. Posebno se to odrazilo na otkazivanje kulturnih događanja kao što su koncerti, izložbe, te brojne kulturne manifestacije kojima prisustvuje veći broj ljudi. Muzeji, festivali, knjižnice i ostali segmenti u kulturi, od globalnih do lokalnih događanja, privremeno su ili trajno obustavili svoje djelovanje, ostavivši iza sebe prazne dvorane, trgove i ostala mjesta kulturno-zabavnog života.

Članovi HGD Biranj prigodnim su nastupom pod vodstvom mo Denija Pjanića obilježili Dan državnosti Republike Hrvatske. Mladost Birnja je sviranjem više prigodnih koračnica uveličala jučerašnji praznik, a nakon nastupa se i družila na domjenku te pokazala da im nikakva pandemija ne može naštetiti.

JAVNI POZIV ZA DODJELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA KAKO BI SE UBLAŽILE POSLJEDICE PANEMIJE KORONAVIRUSA NA LIKVIDNOST
Ministarstvo kulture, na temelju Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi, Pravilnika o izboru i utvrđivanju programa javnih potreba u kulturi i Zaključka Vlade o mjerama za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa od 17. ožujka ove godine, na svojim je stranicama objavilo Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2020. godinu.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježena je jedna novooboljela osoba i to iz Koprivničko-križevačke županije. Od dosad ukupno potvrđenih 2.246 osoba, dosad su se oporavile 2.063 osobe. Preminule su 103 osobe, a još je 80 osoba na liječenju, od kojih su četiri na respiratoru. Dosad su testirane ukupno 66.144 osobe, a u posljednja 24 sata njih 635.

ODRŽANA IZVANREDNA SKUPŠTINA
Vlasnik kamenoklesarskog obrta u Kaštel Sućurcu te dugogodišnji predsjednik Udruženja obrtnika Kaštela Ivan Gotovac, od petka je novi predsjednik Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije.

Dan nakon što je donesena odluka da Hrvatska otvara granice za državljane 10 zemalja za koje je procijenjeno da, poput nas, imaju povoljnu epidemiološku situaciju, sletjeli su prvi zrakoplovi na međunarodnim letovima. 

Ako ste pomislili da ovog vikenda, što zbog praznika, što zbog nedjelje, nećete moći u trgovine, neke od njih odlučile su ipak otvoriti svoja vrata u nedjelju 31. svibnja.

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

Kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović te predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić, povodom 30. svibnja, Dana državnosti, uputili su čestitke građanima Kaštela, a čestitke su uputili i članovi nekih političkih stranaka te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

JESU LI U PITANJU MUTNI POSLOVI OKO VJETROELEKTRANA?
U akciji MUP-a i PNUSKOK-a u Zagrebu, Splitu, Kninu i Gračacu u tijeku su uhićenja državnih dužnosnika i gospodarstvenika, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije.

Dan uoči obilježavanja Dana državnosti, predstavnici i izaslanstva kaštelanske Gradske uprave i više udruga položili su cvijeće i upalili svijeće pred spomenikom Franji Tuđmanu u Kaštel Lukšiću te u spomen obilježju Memorijalnog parka na Malačkoj.

Policijski službenici će ovog vikenda intenzivnije provoditi nadzor prometa na cestama s ciljem prevencije, ali i uočavanja i sankcioniranja prekršaja posebno onih koji su najčešći uzrok najtežih prometnih nesreća, a to su brzina, alkohol, pojas i mobitel.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeniku poginulim suborcima pred Upravnom zgradom u tvornici Sv. Juraj, članovi Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, obitelji poginulih branitelja, rukovodstvo CEMEX-a, predstavnici Grada Kaštela i kaštelanskih braniteljskih udruga, obilježili su 20. godišnjicu osnutka ove udruge i Dan državnosti.

U petak 29. svibnja u jutarnjim satima izbio je požar kod groblja u Kaštel Kambelovcu koji je ugašen nešto prije 9 sati. U gašenju su sudjelovala sva tri kaštelanska društva, a izgorjela je trava i raslinje.

DOPUNSKA NASTAVA ĆE SE ODRŽAVATI U ŠKOLAMA
Vladinom Uredbom o dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi znatno je povećan broj izlazaka na popravne ispite te se time daje prilika mnogim učenicima da završe razred u ovoj školskoj godini. Ovom Uredbom žele se ublažiti posljedice nastavne godine u kojoj su više od mjesec dana štrajkali nastavnici, a potom i zbog pandemije koronavirusa zbog koje su učenici nastavu pratili online.

U nedjelju ujutro u dijelovima Zagore temperature bi mogle pasti do samo 5°C
Za razliku od prethodnih nekoliko dana, kraj tjedna ponovno nam donosi nestabilnije vrijeme. Posljednji mjesec klimatološkog proljeća završit će u znaku nestabilnog i svježijeg vremena od prosjeka.

U KAŠTELIMA KLAVIR, VIOLINA, VIOLONČELO, TROMBON, FLAUTA, KLARINET, TRUBA I GITARA
Glazbena škola Josipa Hatze raspisala je natječaj za upis u 1. razred osnovnog glazbenog obrazovanja u školskoj godini 2020/2021 u matičnoj školi u Splitu, dislocirani odjel Kaštela. Postupak prijave kandidata za upis u osnovnu glazbenu školu vrši se putem online aplikacije na web stranicama škole, gsjh.hr, a prijave traju od 1. do 16. lipnja 2020.

Predstavnici Gradske uprave i Gradskog vijeća te članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i pojedini građani Kaštela, ovog će petka, 29. svibnja, ususret Danu državnosti, položiti vijence i upaliti svijeće pred spomenikom prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Kaštel Lukšiću te na spomen obilježju u Memorijalnom parku na Malačkoj.

GRADONAČELNIKOVA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Kako je i obećao na početku svog mandata, da će na kraju svake protekle godine, novinarima, a time i javnosti, podnijeti svojevrsno izvješće o radu, planovima i projektima, gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović održao je ovog četvrtka konferenciju za medije na isteku treće godine svog mandata. Zadovoljan je postignutim , no kako kaže, uvijek se može i više.

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij