ZAŠTITA VODOVODNIH INSTALACIJA KOD NISKIH TEMPERATURA
S obzirom na najave iznimno niskih temperatura za slijedeći period prijeko je potrebno zaštititi vodovodne instalacije od smrzavanja.  Napominjemo, interne vodovodne instalacije čine svi cjevovodi i interni vodomjeri  iza šahte priključka (glavnog vodomjera). Za njihovo održavanje su zaduženi korisnici vodovodne usluge, te vas savjetujemo, da još jednom provjerite zaštitu svojih internih vodomjera i vodovodnih instalacija, javlja VIK.

VISOKE KAZNE PREKRŠITELJIMA
S ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, kao i opće sigurnosti građana, i ove godine, u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u vremenu od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. godine provoditi će se operativna akcija „Mir i dobro“.

HUP NAGRADIO TVRTKE KOJE PROMIČU DRUŠTVENO ODGOVORNO POSLOVANJE
Na svečanoj dodjeli nagrada Hrvatske udruge poslodavaca tvrtkama za društveno odgovorno poslovanje, CEMEX je proglašen dobitnikom nagrade u području brige za okoliš za projekt uvođenja dvostrukog monitoringa emisija.

FOLKLOR, GLAZBA I PALJENJE SVIJEĆE
Prvi dan ovog vikenda, u subotu 15. prosinca, nastavljaju se blagdanska kulturna i društvena događanja u Kaštelima, a osim zajedničkog paljenja adventske svijeće te veselih nota u Božićnom gradu, na svoje će doći i poklonici folklora.

Godišnje dozvole za rekreacijski ribolov na moru za 2019. godinu mogu se kupiti od 1. prosinca 2018. do 1. ožujka 2019. Posebne dozvole za ribolov stajaćim parangalom, vršama za lov ribe, ostima i umjetnom rasvjetom izdaju se kroz čitavu 2019. godinu, uz prethodno kupljenu godišnju rekreacijsku dozvolu. Kroz čitavu godinu moguće je kupiti i dnevne i višednevne dozvole za rekreacijski ribolov na moru.

MIRO BOEM NASTUPIT ĆE 28.12.
Večerašnji koncert Mira Boema & Aritmija banda u Božićnom gradu na brcu u Kaštel Starom odgađa se za petak, 28.12. zbog loših vremenskih prilika.

Udruga tjelesnih invalida Kaštela raspisala je natječaj za osobnog/u asistenta/icu u Kaštel Novom, na neodređeno, radi upražnjenih poslova. Zaposlenje je na 20 sati tjedno, bez mogućnosti smještaja, a naknada za prijevoz je u cijelosti.

Unatoč upornoj kiši i nešto nižim temperaturama nego što smo navikli u zadnje vrijeme, mali Kaštelani su ipak u dobrom raspoloženju kako i priliči blagdanima dočekali svetu Lucu. Kršćanska mučenica, sveta Lucija zaštitnica je slijepih, kovača, vratara, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca i pisara, a u Kaštelima je oduvijek jedna od omiljenih svetica koja svake godine 13. u prosincu uveseljava djecu sitnim poklonima ispod jastuka ili u čarapici odnosno čizmici.

POGLEDAJTE VIDEO CIJELE SJEDNICE
Odvoz smeća, povjerenstvo za zaštitu okoliša, uređenje ulice Polinovac, hotel Palace i novac iz EU fondova, neke su teme pitanja i prijedloga na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća, a koje su postavljali samo oporbeni vijećnici, što je postala stalna praksa na sjednicama u Kaštelima.

ADVENTSKI ZABAVNI PROGRAM
Ovaj petak, 14. prosinca, donijet će nova događanja namijenjena svim građanima u Božićnom gradu u Kaštel Starom, kao i djeci na Dječjoj adventskoj bajci u Kaštel Lukšiću.

DOBRE VIJESTI ZA RODITELJE
Među izmjenama odluka koje su se našle ovog tjedna pred kaštelanskim vijećnicima izdvajamo odluku o financiranju karata za umirovljenike te dio odluke o socijalnoj skrbi koji se odnosi na pomoć za opremu novorođenčadi, koje  će od nove godine biti povoljnije za korisnike.

ZABAVA UZ TRIO GUŠT
SvetaLuce i ove je godine pohodila centar za rehabilitaciju Mir u Rudinama i tamošnjim štićenicima donijela puna kolica slatkih poklona, a uz svetu Lucu s rukama punim poklona stigli su i predstavnici Grada Kaštela, dogradonačelnici Jadranka Matok Bosančić i Grgica Benutić te dožupan Luka Brčić.

Autobusno stajalište Baletna škola-jug smješteno je uz južni kolnik Ulice dr. Franje Tuđmana, istočno od križanja s Ulicom don Frane Bege u Kaštel Kambelovcu. Prema projektu uređenja i rekonstrukcije izgradit će se autobusno stajalište, istočno od raskrižja s ulicom Don Frane Bege i uređenje pripadajućeg nogostupa, dok će u dužini nekoliko metara na samom sjeveru ulice Don Frane Bege biti i manjih radova na kolničkoj konstrukciji, kazali su nam nadležni u Gradskoj upravi.

PROGRAM U LUKŠIĆU
Blagdan je Svete Luce, a ova svetica noćas je na svom magarčiću pohodila brojne domove ostavljajući dobroj djeci slatkiše, voće i poneku igračku, a druženje s djecom sveta Luce nastavit će i danas kada će posjetii neke od kaštelanskih ustanova te djecu koja pristignu u novi park u Kaštel Lukšiću.

SLJEDEĆA GODINA SA 160 MILIJUNA KUNA
Iako su članovi kluba vijećnika SDP-a i Akcije mladih prijedlog gradskog proračuna za sljedeću godinu opisali kao jednak dosadašnjima, odnosno bez velikih projekata i njihovih realizacija, na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Kaštela prijedlog proračuna za 2019. godinu, težak oko 160 milijuna kuna, prihvaćen je većinom glasova, bez posebnih rasprava.

PANEL-DISKUSIJA ZA MLADE
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i RERA, razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije, organizirali su još jednu u nizu panel- -diskusija za mlade.

Kod nas je dan Svete Luce ujedno i dan kada se sadi pšenica, što je kršćanski simbol života, no to nije jedini običaj koji se vezuje uz ovu sveticu i zaštitnicu slijepih.

PREMINUO JE SPLIĆANIN KOJEM JE POSLJEDNJA ADRESA BILA U KAŠTEL STAROM
Nakon teške bolesti preminuo je Slobodan Ante Ozretić, dobri čovjek koji je dugi niz godina nosio sijedu bradu i odijevao se u kostim Djeda Mraza te oduševljavao prolaznike, naročito djecu.

VIJEĆNICI ODLUČILI
Prema odluci kaštelanskih vijećnika, usvojenoj na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća, kaštelanski umirovljenici s najnižim mirovinama, nezaposleni te korisnici zajamčene minimalne naknade, i ove će godine primiti božićnicu u obliku poklon bona, kojeg će moći iskoristiti u trgovinama Tommyja i Ribole.

U organizaciji Muzeja grada Kaštela i Župe sv. Jerolima u Kaštel Gomilici, u petak 7. prosinca upriličeno je predstavljanje knjige „Naša stara crkva svetog Jerolima u Kaštelu Opatičkom“ autora Ivana Petra Careva (1880. – 1957.), a u interpretaciji Sanje Acalija, Dominka Careva, Ivana Careva i Virgila Jureškina. Knjigu je predstavila Doroti Brajnov Botić.

POVEZIVANJE ZRAČNE I TRAJEKTNE LUKE
Danas je delegacija predvođena ministrom Olegom Butkovićem, gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, zamjenikom gradonačelnika Ninom Velom, županom Blaženkom Bobanom, zamjenikom župana Antom Šošićem, vodstvom HŽ-a, predsjednicom Županijske komore Mirjanom Čagalj te brojnim gradskim i županijskim dužnosnicima, krenula na promotivnu vožnju s kolodvora u Kaštelima prema Kopilici, gdje je održana prezentacija budućeg željezničkog i autobusnog kolodvora, koji će se izmjestiti iz splitske luke u ovaj dio grada, s ciljem rasterećenja prometa, posebice u ljetnom dijelu godine.