hren

IZ POLICIJSKOG BILTENA
Sinoć su zabilježena dva razbojništva u kiosku i to oko 21.15 sati u Kaštel Štafiliću, u ulici Cesta dr. F. Tuđmana te oko 23 sata u Splitu, u ulici Domovinskog rata. U oba slučaja počinitelj je bio maskiran i uz prijetnju nožem od djelatnica je otuđio novac. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

ODGOVORI NADLEŽNIH
Nekoliko pitanja čitatelja, pristiglih na našu adresu, proslijedii smo nadležnim osobama u Gradu Kaštela, a odgovore na ista donosimo u nastavku.

Na ovaj se dan kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i na koncu same smrti. Ovo je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misna otajstva. Kod katolika, post je obavezan za sve osobe od 18 do 60 godina. Također je za sve katolike starije od 14 godina obavezan i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede.

HRVATSKA SAKRALNA DRAMATURGIJA
Kada je u Kaštelima riječ o knjigama, njihovim promocijama i predstavljanjima, ali i knjigama kao dijelu svakodnevnog života, glavnu ulogu zasigurno ima ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renata Dobrić. No, mnogi izvan svijeta književnsoti i kulturnih zbivanja u Kaštelima, ne znaju da Renata Dobrić i sama njeguje ljubav prema pisanju, koja je tijekom godina rezultirala s više djela, ali odnedavno i knjigom „I dok je srca, bit će i Kroacije“

MISE I OBREDI
U Velikom smo tjednu, vremenu molitve i razmišljanja o Kristovim patnjama. U svim kaštelanskim župnim crkvama drugi dio Velikog tjedna protječe u ispovjedima i vjerskim obredima, a u nedjelju se obilježava najveći kršćanski blagdan, Uskrs.

Gradsko društvo Crvenog križa Kaštela i Klub dobrovoljnog darivanja krvi Cemex, organiziraju akciju dobrovoljnog darivanja krvi u petak, 19.travnja od 8 do 13 sati u prostorijama SAU Putalj, Kaštel Sućurac, Put Gojače 1.

DAN ISUSOVE POSLJEDNJE VEČERE.
Danas katolički vjernici ulaze u sveto trodnevlje, u sjećanje, komunikaciju kroz liturgiju i molitvu Isusovih posljednjih dana i djela. Crkva i zapadni svijet od danas se spremaju na slavljenje i doživljavanje Uskrsa.

KAŠTELANSKI KRIŽNI PUT
Križni put grada Kaštela održan na Veliku srijedu i ove su godine organizirali Kaštelanski dekanat, laičke udruge i molitvene zajednice Kaštela, a na putu od Raduna do Kaštel Sućurca pridružilo im se više stotina vjernika iz svih kaštelanskih župa.

Ako želite da vaše dijete postane dio najveće glazbene škole u Dalmaciji, koja osim sjedišta u Splitu djeluje i na devet dislociranih odjela (Kaštela, Trogir, Bol, Supetar, Postira, Vis, Hvar, Starigrad, Jelsa), trebate pristupiti linku http://upisi.gsjh.hr te ispuniti podatke za prijemni ispit koji će se održati tijekom svibnja 2019. Termin prijemnog ispita svaki kandidati primit će u e-prijavnici.

HUMANOST NA DJELU
Znatne količine hrane i higijenskih potrepština prikupljene su i u ovogodišnjoj akciji „I njima je Uskrs“, koju je za korisnike kaštelanskog  prihvatilišta za beskućnike  organizirala udruga Sveti Jeronim, uz suradnju s Gradom Kaštela te kaštelanskim odgojno-obrazovnim ustanovama.

DAN PLANETA ZEMLJE 22. TRAVNJA OBILJEŽAVA VIŠE OD MILIJARDU LJUDI U VIŠE OD 193 ZEMLJE ŠIROM SVIJETA.
Cijela CEMEX-ova regija Europa obilježava ovogodišnji Dan planeta Zemlje organizacijom radionica o recikliranju i iskorištavanju odbačene plastike u izradi novih predmeta za učenike s područja u kojima CEMEX ima svoje tvornice. Stručnjaci CEMEX Hrvatske radionice će tijekom svibnja održati za učenike lokalne Eko škole u Solinu.

PROTUPRAVNO ODUZIMANJE SLOBODE
Jučer oko 15.30 sati zaprimljena je dojava da su dvije muške osobe ušle u kuću 29-godišnjaka u Kaštel Štafiliću, kojom prilikom su ga tjelesno napale, pokušavajući ga ozlijediti nožem, a nakog toga su iz kuće nasilno izveli 27-godišnjakinju, te se zajedno s njom udaljili s mjesta događaja, osobnim vozilom VW Passat, javlja PUSD:

ONI BACAJU, SVI PLAĆAMO
Nakon dugotrajne borbe djelatnika nadležnih službi i nelegalnog deponija otpada sjeveroistočno od škole Ostrog u Kaštel Lukšiću, od prošlog tjedna stanje na toj lokaciji znatno je bolje, a velike količine otpada svoje su mjesto našle na odlagalištu Karepovac.

U ŠKOLI BIJAĆI
Četvrtu godinu zaredom osnovna škola Bijaći u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, u sklopu Čakavske večeri te Marulićevih dana, organizirali su natječaj  pod nazivom „ČA u versin, riči i pinelu“, a nagrade najuspješnijim sudionicima bit će dodijeljene u četvrtak, 18. travnja u 13 sati, u školi Bijaći.

'JAKO SE SRAMIM'
Zbog osam kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta zadovoljenjem pohote pred djetetom mlađim od 15 godina, na splitskom Općinskom sudu je na djelomičnu uvjetnu kaznu osuđen 55-godišnji I.M., otac troje djece rodom iz Ljubuškog.

UTORAK OD POŽARA
Ovog utorka posla je bilo za vatrogasce DVD-a Kaštel Gomilica, koji su na intervenciju u svom mjestu izašli u samu zoru, ali i za njihove kolege iz DVD-a Kaštela, koji su gasili požar oko podne u Štafiliću.

RIJEŠENI IMOVINSKO-PRAVNI ODNOSI
Imovinsko-pravni problemi, zbog kojih su jedan period bili zaustavljeni radovi na izgradnji novog autobusnog stajališta i nogostupa na južnoj strani Ceste dr. Franje Tuđmana na području Baletne u Kaštel Kambelovcu, nedavno su napokon riješeni pa se nastavilo s radovima, koji su započeti u prosincu prošle godine.

RADOVI NA MREŽI
Prema informacijama iz HEP-a, zbog planiranih radova na elektro mreži, u srijedu, 17. travnja, bit će prekinuta opskrba električne energije u dijelu Kaštel Kambelovca.

ZAJEDNO U MOLITVI
Ususret najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu, Kaštelanski dekanat, laičke udruge i molitvene zajednice Kaštelanskog dekanata i ove godine organiziraju Križni put, koji će se održati na Veliku srijedu, 17. travnja, a vjernici će u molitvi prijeći put koz svih sedam Kaštela s postajama u osam župnih crkvi.

GLAZBENA BUDUĆNOST
Na 57. hrvatskom državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa održanom u Zagrebu, sudjelovali su i mladi glazbenici iz Splita i šireg splitskog područja, ostvarivši zapažen uspjeh, a posebno se to odnosi na mladog Kaštelanina Filipa Miškovića, koji je natjecanje završio kao apsolutni pobjednik u disciplini gitare.