hren

U GKK
U odjelu Gradske knjižnice Kaštela u Kaštel Sućurcu, u četvrtak 27. lipnja u 19 sati  održat će se radionica za roditelje i kušaonica hrane za njihove bebe uz predstavljanje knjige "Bebe vole papati".

APEL JEDNE MAME
- Poštovani! Molila bih vas da zamolite kupače, koji dolaze na kupanje na plažu Baletna škola i sve druge, koji na to područje dolaze automobilima, da nam ne zatvaraju prolaz do vrata dječjeg vrtića Smokvica – napisala nam je jedna mama i poslala fotografije situacije zbog koje je ponekad odlazak u vrtić po dijete nemoguća misija..

Kako je već predviđeno ovogodišnjom Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole, od ove srijede pa sve do 10. srpnja 2019. osmaši mogu prijavljivati srednjoškolske programe u kojima će nastaviti svoje obrazovanje. Iznimka do tog roka su obrazovni programi koji zahtijevaju dodatne provjere, a koji će se moći prijavljivati do 30. lipnja 2019.

PRIČA O ZAJEDNIŠTVU
Dječja književnost u Kaštelima od danas je bogatija za slikovnicu naslova Tajnoviti vrt, nastalu suradnjom odgojitelja i štićenika kaštelanske podružnice Miljenko i Dobrila dječjeg doma Maestral. Promocija ove jedinstvene slikovnice upriličena je u vrtu doma, o kojem slikovnica, na određeni način, i govori.

AKCIJA DARIVANJA U GOMILICI
U prošlotjednoj akciji darivanja krvi, koju su organizirali GDCK Kaštela i DDK Adriachem, prikupljeno je 59 doza krvi, a desetoro darivatelja je vraćeno jer im zdravstveno stanje nije bilo odgovarajuće za darivanje dragocjene tekućine.

VEČER KAŠTELANSKIH MAŽORETKINJA
Dan državnosti u Kaštelima završen je sinoć na najljepši mogući način, uz vesele i raplesane članice Kaštelanskim mažoretkinja te njihove prijatelje pristigle iz Vodica, Livna, Tomislavgrada, Splita, Sinja, Solina i Segeta.

NIZ USPJEHA MLADOG KAŠTELANINA
Nakon što je osvojio srca struke i publike te dominirao na  gitarističkim natjecanjima u Hrvatskoj i Europi, mladi gitarist Filip Mišković, učenik 2. razreda srednje Glazbene škole Josipa Hatzea iz klase Maroja Brčića, osvaja i novi kontinent – Ameriku. U sklopu XV. International Youth Competitiona Američke gitarističke fondacije (GFA), održane u Miamiju proteklog tjedna, Mišković je osvojio drugo mjesto te novčanu nagradu od 1000 dolara.

Tek neku minutu iza podne vatrogasci DVD-a Kaštela iz Kaštel Starog zaprimili su dojavu o požaru na području nekadašnjih Kaštelanskih staklenika južno od stare kaštelanske ceste pokraj zračne luke.

Hrvatska danas slavi 28. godišnjicu nezavisnosti, obilježavajući dan kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike.

I ovaj Dan državnosti bio je povod da predstavnici gradske vlasti i pojedinih političkih stranaka te braniteljskih udruga, upute prigodne čestitke građanima, uz najbolje želje.

Svi koji imaju 12 godina i više, a žele savladati vještinu i tehnike ronjenja u Kaštelima, to ovog ljeta mogu učiniti zahvaljujući RK Giričić i PŠK Srdela, koji organiziraju tečaj ronjenja u Kaštel Starom.

Blagdan Svetog Ivana i ove se godine posebno svečano obilježio u Kaštel Lukšiću, jer je sveti Ivan suzaštitinik ovog mjesta i župe uznesenja blažene Djevice Marije. Dio lukšićkih župljana, prema tradiciji, ovaj blagdan obilježili su misama i druženjem  na Birnju.

Već tradicionalna Večer Kaštelanskih mažoretkinja, koja se devetu godinu organizira u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta, održat će se ovog utorka, 25. lipnja na igralištu gimnazije u Kaštel Novom, s početkom u 19.30 sati.

IZASLANSTVA GRADA, UDRUGA I STRANAKA
U povodu sutrašnjeg Dana državnosti, izaslanstvo Grada Kaštela te kaštelanskih udruga, političkih stranaka te građana, jutros su položili cvijeće i upalili svijeće pred spomenikom prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Kaštel Lukšiću te pred Centralnim križem u spomen obilježju poginulim braniteljima na Malačkoj.

INFORMACIJE PUSD
Sve veći broj turista na prometnicama u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kao i povećane društvene aktivnosti domaćeg stanovništva u vrijeme ljetnih vikenda, uvjetovali su povećani angažman policijskih službenika na prometnicama u županiji pa su tako proteklog vikenda sankcionirana 324 prekršaja u prometu.

Poslali smo sina Blesija u Irsku, ako ga kontrola u autobusu do tamo ne uvati. Eto, rekla je Zakonita, mladi i dalje odlaze...i ne samo mladi i nezaposleni, nego evo čak i naši premijer i predsjednica razmišljaju o odlasku na bolju plaću u Bruxxxselles, na nekih 60 iljada eura, zaminit onoga pijančinu Junfera. Šta će se ovde gnjavit, pa ih još svi napadaju, pa stresovi, pa pazi oće li Kolakušić postat predsjednik, premijer, dva-tri ministra, tajnik, vozač, četiri gradonačelnika, tri komunalca i jedan škovacin istodobno, oće li Škoro postat apsolutni predsjednik ka Trump i pivat Ne dirajte mi honorarnicu, oće li Opus Štir zasjest na HDZ i sve tako, a tamo  je lipo opušteno, stan, hrana, jastozi...

POČETAK PRIJATELJSTVA
Ovog vikenda Kaštelani su imali priliku nazočiti jednom posebnom događanju, koncertu popularnih glazbenih hitova, koji je u organizaciji Udruge za sindrom down 21 iz Splita i u suradnji s obrtom Slatkiš, održan na rivi u Kaštel Starom.

KONCERT KULTURNOG LJETA
Polivalentna dvorana dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću u nedjelju je ugostila poklonike klasične glazbe na klavirskom recitalu hrvatskog pijaniste Marina Limića.

MINIMALAC, UVEĆANJA...
Od studenog prošle godine vrijede nova pravila za studentski rad. Između ostaloga, novim zakonom izjednačeno je pravo na obavljanje studentskih poslova redovitih i izvanrednih studenata, a uvedena je i minimalna satnica koja za ovu godinu iznosi 23,44 kune.

Tvrtka CIAN obavještava građane Kaštela o početku provođenja radova zaštite bilja (Pitosporum, Liburnum i Lempirika ), u svrhu suzbijanja štitaste uši i tripsa, na području Grada Kaštela.