NA BICIKLAMA O POVIJESTI KAŠTELA
Ove su se subote mnogi građani Kaštela čudili kad su vidjeli šaroliku grupu biciklista koja je u koloni prolazila našim gradom. Naime, danas je održana biciklijada „Ciklo đir kroz Kaštela, a sudionici su tijekom 14 kilometara lagane vožnje mogli uživati u pričama o kulama, crkvama i trgovima Kaštela.

IPAK SVE U SKLADU S PROPISIMA
Čitatelji Portala grada Kaštela često su naši najbolji reporteri na terenu, obavještavajući nas o dobrim i lošim stanjima i stuacijama u svom okružju. Među informacijama koje smo primili na našu adresu, nedavno se našla i jedna o određenim zahvatima u moru i na obali, istočno od gomiličkog Kaštilca.

Ovog petka u DV. „Maslina“ bilo je veselo i živahno, a kako i ne bi kada je u vrtić pristiglo preko 60 pizza, dvije velike torte i više nego dovoljno pića da ni jedno dijete ne ostane žedno.

OVE SUBOTE U KAMBELOVCU         
Prvo Prvenstvo svita u kuvanju sipe i boba održat će se ove subote, 26. svibnja na brcu u Kaštel Kambelovcu i to samo tjedan dana nakon Fešte o` boba. Na natjecanju će se u tri kategorije predstaviti kuhari profesionalci, mladi kuhari i pučki kuhari. Početak događanja je u 10 sati ujutro.

UPOZNAVANJE PREKO DVADESET GLAVNIH ZNAMENITOSTI KAŠTELA
Na brcu u Kaštel Starom, u subotu 26. svibnja u 10 sati bit će start svim biciklistima koji su se prijavili na ovogodišnju biciklijadu „Ciklo đir kroz Kaštela. Vožnja bi treba trajati oko dva i pol sata s ciljem u Lukšiću, a tom prilikom će prijeći oko 14 km. Organizator biciklijade je BK Oluja Kaštela uz pokroviteljstvo TZ Kaštela.

POJAŠNJENJE NOVIH PROPISA
Stigao je i petak, 25. svibnja, u posljednje vrijeme često spominjan datum i to zbog stupanja na snagu GDPR-a , odnosno Opće Uredbe o zaštiti podataka. Kod dijela građana najave o stupanju na snagu GDPR-a stvorile su ponešto pomutnje, a brojna pitanja o provedbi Uredbe javila su se i kod određenog broja privatnih iznajmljivača.

ZA LIPŠA KAŠTILA
Ove subote, 26. svibnja s početkom 9 sati ujutro Srednja škola Braća Radić organizira akciju čišćenja plaže u Kaštel Štafiliću  na području Bile.  U akciji, osim učenika i zaposlenika škole, sudjelovat će i ribari rekreativci ŠRD-a Nejaj, ronioci RK Giričić i UPA Rostrum, Mjesni odbor Kaštel Štafilić te Samostalni pogon grada Kaštela.

MEĐU UHIĆENIMA 41-GODIŠNJI KAŠTELANIN
Policijski službenici Službe kriminaliteta droga dovršili su kriminalističko istraživanje nad više osoba, hrvatskih državljana u dobi od 28, 30, 32, 40, 41 i 50 godina, među kojima je i muškarac iz Kaštela. Utvrđena je sumnja da su od veljače do svibnja 2018. godine u više navrata prodavali drogu heroin, amfetamin, kokain i marihuanu.

BROJNE AKTIVNOSTI
Planinari HPD "Ante Bedalov" bili su aktivni te odradili više planinarskih izleta, organizacija, predavanja i vježbi tijekom travnja i svibnja u čemu je sudjelovao veliki broj planinara, ali i polaznika Planinarske škole.

KONFERENCIJA ZA MEDIJE GRADONAČELNIKA KAŠTELA
- Imamo cijeli niz projekata u planu, dio njih kreće u realizaciju već ove jeseni, za dio se uređuje dokumentacija... u ovu godinu dana najviše smo se posvetili sadržajima za djecu i mlade i osnovnim komunalnim potrebama građana te razvoju turizma - kazao je novinarima kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, na medijskoj konferenciji sazvanoj u povodu godine dana njegovog mandata.

PUSD obavještava građane  da će se zbog  prijevoza tereta velike mase povremeno zatvarati  za promet stari  čiovski most  i to   24. i  25 svibnja ( četvrtak i  petak),  te 28. i 29. svibnja ( ponedjeljak  i utorak)  zbog čega su moguće gužve kroz grad Trogir.

ANTIBIOTIK KAO RJEŠENJE
Dr. Mihovil Biočić s otrgnutim krastama masline oboljele od raka

U KAŠTELIMA I MOSTARU
U župi Sv. Petra u Kaštel Novom, održano je kviz natjecanje učenika o životu i djelu biskupa Pavla Žanića, točno na dan obilježavanja stote godišnjice njegovog rođenja, a u Mostaru, gdje se nalaze njegovi zemni ostaci, tim je povodom služena sveta misa i predstavljen zbornik.

POTREBAN PROJEKT
Zar ništa ne može proći bez razvlačenja s administracijom i birokracijom, upitali smo se nedavno, kada smo na društvenim mrežama pročitali o nastojanjima jedne belgijske obitelji da nešto promijeni u svom okružju. No, nakon što smo to pitanje postavili nadležnima ipak smo zaključili da nije sve samo crno i bijelo te da ploča ima i drugu stranu.

RADIONICA O KLASTERIMA
Prva dva dana ovog tjedna, Kaštel Lukšić bio je domaćin sudionicima radionice „Izgradnja klastera kao alat poboljšanja regionalne i prekogranične konkurentnosti“ , a koju je javna ustanova Rera organizirala u okviru projekta prekogranične suradnje između Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore pod nazivom „Bolji pristup rastu: klasteri i konkurentnost -umrežavanje u jadranskoj regiji“ – BACAR.

OVOG ČETVRTKA
Najmlađi Kaštelani, u četvrtak. 24. svibnja, na terenu sportskog centra GOŠK u Kaštel Gomilici, imat će priliku pokazati spretnost, brzinu i snalažljivost, na 17. Olimpijadi dječjih vrtića grada Kaštela, u organizaciji udruge Ciciban i suorganizaciji HOO i Zajednice sportskih udruga Kaštela.

„FENIKS – PROGRAM VOLONTIRANJA ZA POŠUMLJAVANJE OPOŽARENIH PODRUČJA“
Promotivna manifestacijau okviru programa „FENIKS“, čiji je nositelj Udruga B-4, usuradnji s partnerima Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Split i SŠ „Braća Radić“ Kaštel Štafilić održava se 25. svibnja 2018. u Etno eko selu Škopljanci u Radošiću, s početkom u 12 sati.

O KREATIVNOM PROLJEĆU
Još je nekoliko dana ostalo do završetka ovogodišnjeg Kreativnog proljeća, manifestacije koja je objedinila cijeli niz događanja tijekom sedam proljetnih tjedana u Kaštelima. Kreativno proljeće donijelo je  na kaštelansku društvenu i javnu scenu, uz već tradicionalna događanja i ona koja godinama organiziraju udruge i institucije, i određeni broj novih događanja u kojima je predstavljena kreativnost građana. O temi Kreativnog proljeća  razgovarali smo s pomoćnikom ravnatelja javne ustanove Rera, Srećkom Radnićem, idejnim začetnikom ovog projekta.

RADOVI UZ OBALU
U pripremama za turističku sezonu, osim prihranjivanja i uređenja plaža, ove se godine realiziraju i neki manji projekti, koji se uglavnom odnose na sanacije i preuređenja postojećih stanja.

ZA KATASTROFU NESPREMNI
 Ako danas i sutra (utorak i srijeda, 22. i 23. svibnja 2018. godine) na moru ispod Kaštela uočite neuobičajeno puno brodova, neki dim i tome slično, budite bez brige, riječ je o priredbi nazvanoj: Međunarodna sveobuhvatna terenska vježba civilne zaštite Jadrana od onečišćenja. S obzirom da se vježba međunarodno ima i svoje englesko ime: ‘Full Scale Civil Protection Exercise – ADRIATIC 2018’

SUSRET DJECE I UČENIKA ČAKAVACA
Dječji vrtić Radost u Splitu bio je domaćin ovogodišnjeg, 8. susreta djece i učenika ČAkavaca, koji se održao u Gradskom kazalištu lutaka, a na kojem su sudjelovala djeca i učenici pojedinih škola i vrtića iz Splitsko-dalmatinske županije.