hren

ŠTRAJK U ŠKOLAMA 
JUČER u popodnevnim satima po društvenim mrežama proširila se informacija kako danas u svim školama u Hrvatskoj kreće frontalni štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Već četvrtu godinu učenici OŠ prof. Filipa Lukasa iz Kaštel Starog zajedno s HVIDRA-om Kaštela provode projekt "Da se ne zaboravi" u sklopu kojeg je planiran i posjet Vukovaru te sudjelovanje u Koloni sjećanja.

U ovogodišnjoj koloni sjećanja na stradanje Škabrnje i obilježavanju 28 godina od stradanja stanovnika ovog mjesta u Ravnim kotarima, sudjelovalo je oko 15 tisuća ljudi, a među njima i predstavnici Grada Kaštela i kaštelanskih braniteljskih udruga.

Na današnji dan 18. studenog 1991. nakon tromjesečne srpske opsade slomljena je obrana Vukovara. Cijela Hrvatska prisjeća se danas najbolnijih dana tog grada heroja. Obilježavanje je počelo komemorativnim programom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta".

TKO JE GLUH U ELEKTRODALMACIJI
Kada HEP-u, odnosno Elektrodalmaciji, ne podmirite dugovanja nekoliko mjeseci, na adresu će vam stići opomena, opomena pred ovrhu, djelatnici HEP-a koji će vam isključiti struju i na kraju ostanete bez električne energije i za dugovanje vam stigne rješenje o ovrsi. A što se događa kada taj isti HEP ne odradi svoje obveze? Ako je suditi prema iskustvu našeg čitatelja, ne dogodi se ništa, osim što gubite živce i živite u strahu od moguće nesreće.

Nakon današnje privremene obustave štrajkaških aktivnosti u znak pijeteta, u utorak se štrajka u školama svih županija, piše portal Srednja.hr.

Odobrena je prva faza projekta razvoja širokopojasnog interneta za dostupnost 5G mreže. Grad Kaštela je kao nositelj projekta za područje koje obuhvaća susjedne  gradove  Trogir i  Split  te općine Primorski Dolac, Seget, Lećevica, Marina, Okrug i Prgomet 2015. godine započeo s pripremom dokumentacije i izradom Plana razvoja širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes.

Obavještavaju se potrošači vode na području grada Kaštela u Kaštel Štafiliću u ulici Stjepana Štafileja i ulici Koludrovac br. 22, 24 i 26 da će im zbog radova na vodovodnoj mreži biti prekinuta opskrba vodom dana 19.11.2019. (utorak) u vremenu od 8 do 14 sati.

Tijekom 87 dana opsade Vukovara te nakon njegovog pada, više tisuća osoba su poginule, ranjene ili zatočene u logorima, vojnici i civili, a među njima i veliki broj djece. Žrtve su to najtragičnije bitke u Domovinskom ratu i novijoj hrvatskoj povijesti, kojih se svake godine, 18, studenog, prisjeti cijela Hrvatska,  a diljem nje građani se mole i pale svijeće u spomen na svaku od tih žrtava.

Gotovo da nema dijela Dalmacije u kojem do sada nije pala prosječna mjesečna količina oborina, a osobito je u Zagori ta vrijednost 2 do 3 puta premašena.

Jako i olujno jugo što je puhalo jučer na našem području, izmamilo je na more surfere, ali i fotografa Antu Majića koji ih je snimao na području Nehaja…

Mjera preporuke prokuhavanja pitke vode za malu djecu (do 3 godine starosti), starije i imunodeficijentne osobe (osobe oslabljenog imuniteta), još uvijek je na snazi. Navodimo kako sva dosadašnja ispitivanja pokazuju da je voda kemijski i mikrobiološki ispravna, dok je parametar zamućenosti još uvijek povećan.

CERTIFIKAT I NAGRADA
Međunarodna smotra turizma, filma i krajobraza INTERSTAS 2019 održana je ovog tjedna u Solinu, a kao i prošle godine donijela je razloga za zadovoljstvo i Turističkoj zajednici grada Kaštela i Gradu Kaštela.

ODRŽANA PREMIJERA PREDSTAVE KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Kako najbolje obilježiti Noć kazališta, europsku manifestaciju posvećenu kazališnoj umjetnosti, nego premijerom predstave i upravo tako obilježili su je članovi Kaštelanskog kazališta donijevši na kazališne daske Kulturnog centra u Kaštel Lukšiću, premijeru predstave „Podmornica“.

U STAROM I SUĆURCU
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i ove će se godine obilježiti 18. studenog, kada će se diljem Hrvatske odati počast svim sudionicima obrane Vukovara i brojnim žrtvama najtragičnije bitke Domovinskog rata.

ŠKATULA I PRIJATELJI
- Mi smo našu današnju misiju ispunili. Pripremali smo se nekako u zadnji čas, al sve je ispalo i bolje nego smo zamislili, puno svita, posebno „sa strane“, a dica odlična, ma izvrsna – kratko je po završetku događanja u Noći kazališta dječjeg kazališta Škatula kazala voditeljica Ljiljana Garbati.

Nakon dva mjeseca radova na uređenju, ove subote ponovno je s radom započela trgovina Tommyja u Kaštel Sućurcu, no u potpuno novom ruhu, a Kaštelani su tako dobili još jedan suvremeno opremljen te u potpunosti funkcionalan i moderan supermarket.

Od 10 sati ove subote ujutro trajala je potraga za nestalom ženskom osobom na području Malačke, a nakon četiri sata intenzivne potrage sve se dobro završilo i gospođa se na kraju priče našla u sigurnosti planinarskog doma Malačka.

Mjera preporuke prokuhavanja pitke vode za malu djecu (do 3 godine starosti), starije i imunodeficijentne osobe (osobe oslabljenog imuniteta), još uvijek je na snazi. Navodimo kako sva dosadašnja ispitivanja pokazuju da je voda kemijski i mikrobiološki ispravna, dok je parametar zamućenosti još uvijek povećan.

Tijekom narednih mjesec i po dana, poklonici likovne umjetnosti imaju prigodu u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću razgledati izložbu slika Petra Jakelića, autorice muzejske savjetnice Mirele Vujević Duvnjak.