Policijski službenici Službe kriminaliteta droga u subotu su u Kaštel Lukšiću  od 62-godišnjakinje  oduzeli četiri stabljike marihuane i opremu za uzgoj. Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnjiči se za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, te je protiv spomenute podnijeta kaznena prijava, javlja PUSD.

NA ULAZU U TRENING SALE
Među brojnim primjedbama i kritikama koje svakodnevno stižu na adresu Portala grada Kaštela, ovog puta izdvajamo kritiku roditelja, čija djeca pohađaju neki od treninga u poslovnim prostorima ispod tribina Valova igrališta u Kaštel Starom.

Nastavlja se povoljno za berbu mandarina, maslina i kukuruza, a i druge aktivnosti na otvorenome. Za razliku od prethodnih dana, u ponedjeljak i utorak bit će prolazno više oblaka, uz mogućnost za poneku kap kiše uglavnom u gorju i na Jadranu, posebice sjevernom dijelu. Po nizinama će i dalje biti magle, osobito sredinom tjedna ponegdje i dugotrajnije, donosi u vremenskoj prognozi HRT

PET POZNATIH HRVATSKIH KIPARA STVARAT ĆE DJELA OD GRANA OVE STARICE
U organizaciji Grada Kaštela, kaštelanske Turističke zajednice, Muzeja grada Kaštela, društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“, udruge „Šušur“ te udruge maslinara „Mastrinka“, od 16. do 19. listopada održat će se prva kiparsko-slikarska kolonija pod nazivom „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode“

UDRUGE I KLUBOVI PREDSTAVILI SVOJE PROGREME
U sklopu provedbe preventivnog programa “Zajedno više možemo“, ove subote je na portu u Kaštel Starom održan  „Sajam mogućnosti“ kao druga njegova komponenta, kojega su zajedno organizirali Policijska uprava Splitsko-dalmatinska, PP Kaštela i Grada Kaštela.

Povodom otvaranja Mjeseca hrvatske knjige Gradska knjižnica Kaštela u ponedjeljak 15. listopada u 19 sati u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu organizira književni gastro susret s Helenom Jakoliš, mladom  autoricom knjige Zdravo i slasno bez glutena koja je iz svoje teške zdravstvene situacije, gdje je kroz dugi niz godina zbog nedijagnosticirane celijakije razvila cijeli niz drugih bolesti i zdravstvenih poteškoća, izvukla najbolje što je mogla i time pomogla ne samo sebi, nego i tisućama drugih u sličnim situacijama.

ODRŽANA PRVA RADIONICA NA TEMU PLANA UPRAVLJANJA OBALNIM PODRUČJEM GRADA KAŠTELA
U organizaciji JU RERA i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita, ovog je petka u Podvorju u Kaštel Sućurcu održana prva iz serije od četiri radionice na temu Plana upravljanja obalnim područjem Grada Kaštela Tema prve radionice bila je Klimatske promjene i prirodni okoliš.

130 GODINA OD ROĐENJA FRA BERNARDINA
Nakon Splita i Kaštela, poklonici života i djela fra Bernardina Sokola, zbornik o ovom svećeniku i glazbeniku pod naslovom „Fra Bernardin Sokol - Zbornik slavlja i radova sa znanstvenog skupa o 130. obljetnici rođenja“, predstavili su ovog četvrtka  u Dubrovniku.

PROGRAM PREVENCIJE
Tjedan dana nakon odgode, ove subote, 13. listopada, na portu u Kaštel Starom održat će se ovogodišnji Sajam mogućnosti u organizaciji policijske uprave Splitsko-dalmatinske, PP Kaštela i Grada Kaštela.

JEDNA OD NAJVEĆIH NAGRADNIH IGARA
Tommy, najveći dalmatinski trgovački lanac organizira nagradnu igru za svoje vjerne potrošače i daruje pet automobila i 100.000 kn na potrošačkim karticama. Nagradna igra je započela 29. rujna i traje do 2. prosinca u svih više od 200 prodajnih mjesta. Ukupna vrijednost fonda nagrada je 950.000 kuna.

POLICIJA I OVOG VIKENDA U AKCIJI
Jučer je na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske  provedena akcija u prometu „Brzina-MTC/MOPED“. Evidentiran je ukupno 221 prekršaj od kojih izdvajamo najznačajnije: 119 u odnosu na brzinu, 56 za nekorištenje sigurnosnog pojasa, 20 za korištenje mobitela tijekom vožnje, 2 u odnosu na zaštitnu kacigu, 2 za alkohol, 3  za upravljanje neregistriranim vozilima, te 1 zbog upravljanja bez položenog ispita.

Nekom može posluži, pa šteta ne ostaviti na vidljivom mjestu, očito je bila misao vodilja ( iako se ne bi reklo da je baš mislio!) našeg sugrađanina, koji je nakon temeljite renovacije svog doma sve ono što mu je smetalo odlučio ostaviti uz kontejnere pored groblja u Kaštel Starom. Stare ormariće, prozore, vrata, peći pa čak i tepihe... tko zna, možda je pomislio kako su čarobni pa će sve odletjeti na njima tamo kamo i pripada?!

ANALIZA STANJA TIJEKOM SEZONE
Iako vremenske prilike još uvijek dozvoljavaju kupanje i uživanje u blagodatima mora, što pojedinci i koriste, službena sezona kupanja završena je polovinom rujna. Krajem godine Ministarstvo zaštite okoliša donijet će godišnji pregled kakvoće mora u vrijeme sezone kupanja, a mi sada donosimo kratak pregled kakvoće kaštelanskih plaža od polovine svibnja do polovine rujna.

UŽIVANJE I ZNANJE
Kako se na najljepši mogući način mogu spojiti ljepote prirode, upoznavanje zavičaja, nastavni proces, sport i rekreacija, upoznavanje s zahtjevnim zadaćama gorskih spasilaca i predivan sunčan dan, imali su priliku osjetiti učenici trećih razreda osnovne škole „Prof. Filipa Lukasa“ iz Kaštel Starog.

Sutra,  četvrtak 11. listopada od 14 do 20 sati na prometnicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske provest će se akcija u prometu  „Brzina + MTC/MOPED“ s ciljem nadzora brzine kretanja vozila te poštivanja prometnih propisa i smanjenja prometnih nesreća.

Lažna nagradna igra širi se društvenim mrežama, a u njoj organizatori traže dostavu fotografija osobne iskaznice. Agencija za zaštitu osobnih podataka poziva građane da takve slučajeve prijave policiji.

ODGOVORI NADLEŽNIH
Ovog tjedna u nastavku vam donosimo nekoliko pitanja čitatelja  na koje smo dobili odgovore nadležnih iz Gradske uprave u Kaštelima, prvenstveno Odjela za komunalu i Vlastitog pogona Grada Kaštela.

Udruga maslinara Kaštela “Mastrinka” organizira maslinarsku radionicu koja će se održati u četvrtak, 11. listopada u prostoru Muzeja grada Kaštela u Kaštel Sućurcu (Podvorje) sa početkom u 19 sati. Predavači su prof. dr. sc. Tea Bilušić  sa Kemijsko -tehnološkog fakultet u Splitu te dr. sc. Gabriela Vuletin Selak sa Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu.

PUHAČKI ORKESTAR ZAPREŠIĆ UGOSTIO HGD "ZRINSKI"
Članovi (30) Hrvatskog glazbenog društva "Zrinski" su prethodni produženi vikend (7-8. listopad) boravili u Zaprešiću na poziv domaćina iz Puhačkog orkestra "Zaprešić", a sve u sklopu manifestacije "Dani Jelačića 2018" kojom se obilježava Dan Grada Zaprešića.

SRDELIN LIGNJOLOV S REKORDNIM BROJEM POSADA
Čak 88 tročlanih posada u ponedjeljak poslijepodne isplovilo je u Kaštelanski zaljev, kako bi vidjeli tko je među njima najbolji lignjolovac na ovogodišnjem, tradicionalnom lignjolovu u organizaciji PŠK Srdela.

NAJVEĆI PORAST PRVAŠIĆA U OSIJEKU, SLAVONSKOM BRODU I SOLINU
Brojke prikupljene direktno od gradova kazuju da je ove godine u prve razrede upisano 695 prvašića manje nego prošle godine. No, taj minus je gotovo dvostruko manji nego što je bio prošlogodišnji, kada je u prve razrede upisano 1173 učenika manje nego 2016. Ove godine veći broj prvašića ima šest gradova manje nego lani, ali su zato njihove pozitivne brojke uvjerljivije nego one prošlogodišnje, a manji su i minusi u gradovima koji imaju manje učenika, piše portal gradonačelnik.hr.