Na dnevnom redu elektroničke sjednice Gradskog vijeća održane ove srijede našlo se i nekoliko točaka dnevnog reda vezanih za sport u Kaštelima, a između ostalog i izvršenje programa financiranja javnih potreba u sportu za prošlu godinu, financijsko izvješće Zajednice športskih udruga i Plan raspodjele sredstava za ovu godinu, kao i prijedlog Odluke o načini upravljanja i korištenja sportskih građevina u vlasništvu Grada.

Kako je vidljivo iz izvješća koje je Gradskom vijeću podnijela Mirjana Milić, predsjednica ZŠU, prihodi zajednice za prošlu godinu bili su 5,1 milijun kuna, što je za čak milijun kuna manje nego je bilo planirano. Većina razloga leži u tome što su porezni prihodi Grada bili manji zbog pandemije, dio natjecanja tijekom prošle godine nije se održao, a veći dio godine nisu radile ni sportske škole.

Trenutna situacija, zbog promjena u gradskoj blagajni u korist djelatnosti iz područja komunalnog gospodarstva, ni ove godine neće donijeti očekivana sredstva namjenjena sportu. Kako je u elektroničkoj komunikaciji vijećnike izvijestio v.d. pročelnika za društvene djelatnosti Jakša Sokol, u ovom trenutku nužno je potrebna racionalizacija sredstava u skladu s planovima.

- Neki će se klubovi ove godine morati zadovoljiti manjim sredstvima od strane Grada te za eventualne veće  potrebe sredstva iznaći od sponzora i donatora. U suradnji sa ZŠU Grad će razmotriti i revidirati dosadašnja davanja, inicirati promjenu Pravilnika prema kojem se sredstva dodjeljuju te postrožiti kriterije – između ostalog informirao je vijećnike Sokol.

Zbog navedenih razloga Sokol je vijećnicima dostavio pisani prijedlog o djelomičnom prestanku financiranja pojedinih klubova, a među prvima na popisu su i kaštelanski nogometni klubovi.

- Sukladno poslovnoj situaciji i trenutnim postignućima, prijedlog Upravnog odjela za društvene djelatnosti je prestanak financiranja prvih i juniorskih momčadi dva nogometna kluba te njihovo spajanje s trećim nogometnim klubom. U ta dva kluba nastavile bi raditi škole nogometa i najmlađe ekipe, što bi Grad financirao redovnim sredstvima. Naš prijedlog je da u ovom trenutku, a prema brojnosti članova i rezultatima Grad u potpunosti financira HNK Gošk iz Kaštel Gomilice – zaključio je novi prvi čovjek društvenih djelatnosti.

U skladu s tim prijedlogom vijećnici su usvojili Prijedlog odluke o načinu upravljanja i korištenja sportskih građevina u vlasništvu Grada Kaštela, koja je prilagođena kako bi se, u skladu sa zakonskim aktima, prijedlog Upravnog odjela uspješno realizirao.

No, svi oni koji poštuju tradiciju djelovanja tri nogometna kluba na području Kaštela, ipak još uvijek nemaju razloga za zabrinutost. Naime, o prijedlogu Upravnog odjela svoje će kazati Upravno vijeće Zajednice športskih udruga, a konačnu odluku donijet će gradski vijećnici. Hoće li oni biti složni i donijeti odluku o posrednom ukidanju dva nogometna kluba ili će ipak tradicija „nadglasati“ realnost, znat ćemo, kako je najavljeno, početkom lipnja ove godine.

Inače prijedlog promjena obuhvatio je i klubove vezane uz neke druge sportove, a na određenom udaru naći će se i rukomet, dok bi Kaštela uskoro mogla dobiti svoj atletski klub, kao i žensku košarkašku ekipu.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij