hren
 

U DRUŠTVU S JUDAŠIMA JK KAŠTELA
Judo klub Kaštela jedan je od najmlađih sportskih klubova u Kaštelima, ali i Splitsko – dalmatinskoj županiji, no njihov broj osvojenih medalja i pehara može konkurirati onima mnogo starijih i iskusnijih klubova. Iza njih je devet godina uspješnog rada sa svim generacijama judaša, a svoj deveti rođendan obilježili su dodjelom nagrada najboljim članovima kluba u prošloj godini.

Posebna priznanja tako su dodijeljena 34-ero mladih judaša, koji su dali svoj obol u osvajanju 36 medalja na prvenstvima Hrvatske, od čega je njih deset ponijelo titulu državnih prvaka u svojim konkurencijama, u osvajanju 495 medalja i 19 pehara na različitim natjecanjima, u osvajanju ekipno drugog mjesta u seniorskoj 1. Hrvatskoj judo ligi, odličnim plasmanima i rezultatima na državnim natjecanjima, na seniorskom IBSA svjetskom prvenstvu, IBSA europskim para igrama mladih,  seniorskom IBSA europskom prvenstvu, Europskom seniorskom kupu, hrvatskom Super kupu u različitim uzrastima i brojnim drugim velikim natjecanjima, a posebno osvajanju hrvatskog Super kupa za sve muške uzraste.

- Svaka godina uspješnija nam je od one prije, tako da nam je prošla godina najuspješnija do sada, s cijelim nizom titula, medalja, odličnih plasmana. Posebno smo ponosni  na osvajanje Super kupa Hrvatskog judo saveza, pri čemu se zbrajaju svi rezultati na natjecanjima u državi. Osvajanje Super kupa za nas znači mnogo, u smislu sportskog duha, ponosni smo, posebno kad vidimo koje smo klubove, s koliko drugom tradicijom i uspjesima, a koje još uvijek gledamo sa strahopoštovanjem, „ostavili iza sebe“ – kazao je ovom prilikom glavni trener i utemeljitelj kluba Boško Rozga.

Od samog početka svog postojanja, JK Kaštela nikada nije imao problema s brojem članova, a tako je i danas.

- Klub ima oko 250 judaša svih uzrasta, od predškolaca do seniora, među kojima su ipak najbrojniji dječaci između 10 i 18 godina. Ponosni smo na svakog našeg člana i njihov broj, a moram naglasiti da radimo na više lokacija, kako u dvorani centra Mir u Rudinama, tako i u Radunu, Primorskom Docu i Radošiću, kako bi aktivirali djecu ne samo u Kaštelima nego i u zaleđu – informirao nas je predsjednik kluba Ante Topić.

Kako se ove večeri naglasilo, svi uspjesi postignuti su uz veliki trud i zalaganje svih uključenih u rad kluba te uz podršku Grada Kaštela i ZSU Kaštela, no ipak nedostaje značajnija podrška , jer za razliku od nekih drugih sportova, judo je često „zaboravljen“ sport, unatoč što je široj zajednici donio velike uspjehe na međunarodnom području.

- Sve pokazuje da radimo dobro, da imamo jednu širinu, no ipak stalno nam je prisutan osjećaj da nismo shvaćeni u ovoj našoj sredini, odnosno da se nas judaše ne shvaća ozbiljno, za razliku od nekih drugih sportova. No onaj tko poznaje sport zna koliko je teško napraviti jedan dobar međunarodni rezultat u judu.  Naši mladi nastupali su na Olimpijadi mladih i bili u borbi za medalje, iz drugog kaštelanskog kluba imaju i osvojene medalje, ali sve je to nekako prošlo nezapaženo,sve se to olako shvaća. Osvojiti medalju, od kadeta pa nadalje, na nekom velikom europskom natjecanju u judu, je izuzetan uspjeh i niti malo nije lako.
Djevojke i momci, koji vrijedno treniraju dva puta dnevno, koji su primjerni učenici i studenti,  sretni  su kad uspijemo skupiti novac za otići na turnir, a razgovarati o nekakvim bonusima ili mogućim stipendijama, uopće nema smisla. Mladi judaši često se uspoređuju s kolegama iz tih nekih drugih sportova pa se događa da moramo uložiti posebne napore da te mlade zadržimo u ovom sportu, da im pokažemo da je ovo sport koji ih izgrađuje kao pozitivne, i potpune osobe. Do sada smo u tome uspjevali no kako će biti dalje ne znamo, ali ipak sam optimističan i nadam se da će judo u Kaštelima iznjedriti sudionike i nositelje medalja na najvišim svjetskim natjecanjima – dio je problema o kojima smo ove večeri govorili s Boškom Rozgom.

Treba naglasiti da je ovog dana dodijeljena i posebna nagrada najboljem od najboljih u samom klubu, a to je ove godine Ivan Brnada, koji je, kako nam je kazao predsjednik Ante Topić, uz brojne medalje osvojio i 12 zlatnih medalja na različitim natjecanjima u svojoj konkurenciji.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij