hren
 

U DRUŠTVU S TROFEJNIM PIKADISTIMA POSEJDONA
- I do sada smo osvajali trofeje, medalje i titule, al ove dvije su mi najdraže. Zašto? Zato jer osim što smo nakon dugih devet godina ponovno dvostruku krunu prvaka države i pobjednika Kupa, donijeli u Kaštela, ovo je bila i moja osobna pobjeda nad bolesti i svime što me je zadesilo u prethodnom razdoblju – kazao nam je prije nekoliko dana član pikado kluba Posejdon Miro Buha na rivi u Kaštel Kambelovcu, gdje je sa svojim suigračima uhvatio trenutak odmora između velikih natjecanja.

A društvo su mu činili upravo njegovi suigrači, ljudi koji su mu, kako kaže, cijelo vrijeme davali bezuvjetnu podršku u borbi s teškom bolešću, dok je proživljavao neizvjesnu dijagnostiku, potom i operaciju glave, prolazio razdoblje oporavka.
Kad su saznali da je njihov kolega bolestan, igrači  Posejdona željeli su odustati od ovosezonskih natjecanja, no Miro im nije dozvolio.  Nagovorio ih je da i dalje vrijedno rade i krenu u osvajanje hrvatskog pikado vrha, a čim se oporavio i on im se pridružio te danas zajedno slave jedan od najvećih uspjeha u kaštelanskom pikadu.

Dvije titule bez izgubljene partije

Kraj travnja te mjesec svibanj ove godine, Posejdonovci zasigurno neće zaboraviti. Najprije su u Senju, bez izgubljene partije došli do titule najboljih u državi, Nakon toga su u Zagrebu, u izuzetno jakoj konkurenciji, ponovno bez poraza, postali pobjednici Kupa. Na prvom povjesnom  natjecanju u klasičnom pikadu, koji će svoje mjesto naći i na Olimpijskim igrama, osvojili su srebro. Nikad više medalja u kraćem vremenu.

- Znali smo da možemo jer ovakvu ekipu nema nitko – kratko nam je kazao kapetan ekipe Zdene Smodlaka, koji sa svoje 74 godine konkurira za „čudo neviđeno“ pred aparatom za pikado. Mirne ruke, fokusiranog pogleda i kako kaže, mira i reda u glavi, bez kojeg se u pikadu ne može.

Svojom osobnošću Zdene oko sebe drži različite generacije članova ekipe, koji, osim iz Kaštela, dolaze i iz Splita, Drniša, Solina, Zagreba.

- Ja sam u pikadu više od 20 godina, a i drugi su tu godinama, skoro svakodnevno smo skupa, družimo se, natječemo, ponekad živimo skupa. Sve su to super momci, od našeg dokapetana Mira, preko vrhunskog Vladimira Lešića, Hrvoja Mlakara, Ivice Cavrića, Ivana Ribičića do „malog“ Ivana Poljaka, koji nam je stigao nedavno  i predsjednika Ivana Ljubasa - nabrojio nam je dio svojih suigrača Smodlaka.

Ivan Poljak u Posejdon je nedavno stigao iz Solina i u prvu ekipu donio malo osvježenja. On je, kako nam je kazao, „igrom slučaja“, i na jednom i na drugom natjecanju „izašao za devetu pobjedu“.

- Ma mogao je to biti bilo tko i bilo tko bi to priveo do kraja kako treba, jer naglašavam, do titula smo došli bez izgubljene partije – bio je skroman u svojim izjavama Poljak, za kojeg se mnogi nadaju da će u budućnosti biti pikadist kojem nema ravna.

Okupljaju i mlade, a željeli bi i žensku ekipu

Ispričali su nam Posejdonovci ovog dana mnoga svoja iskustva s natjecanja, treninga i svakodnevice. Kako se pripremaju, kako izgleda natjecanje, na koji način jedni drugima daju podršku za vrijeme natjecanja, tko koga sluša, tko se najviše smije, a tko je najozbiljniji, kako rade mladi.
Među već spomenutima tu su i drugi pikadisti, i oni malo stariji i oni mlađi, poput Jure Božića,Marija Ljubasa, Bariše Žarka, Josipa Ljubasa, Stipe Ercegovca, Tomislava Kerana, Andrije Buotića, Marka Božića, Frane Buotića i drugih.

Iako pojedinci pikado ne smatraju  sportom, on je i više od sporta. Zajedništvo, natjecanje, sportski duh pa i posebne fizičke pripreme i fizički napori. Zbog toga i ne čudi što su se Posejdonovci nekoliko puta našli među najboljim nominiranim i nagrađenim  kaštelanskim sportašima po izboru sportske javnosti.

- Drago nam je što su nas Zajednica sportskih udruga i Grad Kaštela prepoznali i daju nam podršku. No financije koje imamo nikako nisu dostatne pa uglavnom, iako imamo pomoć i pojedinih sponzora većinu potreba pokrivamo sami. Ali, ne damo se – s osmijehom nam je kazao predsjednik kluba Ivan Ljubas.

Ono što ove momke muči je nedostatak adekvatnog prostora za trening. Svoje treninge uglavnom održavaju u caffe baru Posejdon u Kaštel Kambelovcu, gdje su im uvjeti daleko od potreba.

- Da imamo neki odgovarajući prostor za trening i okupljanje mogli bi u rad uključiti još mlađu ekipu. Danas ne možemo djecu dovesti u jedan kafić da treniraju, zar ne? Isto tako mogli bi oformili i žensku ekipu jer svi veći klubovi u Hrvatskoj imaju i svoje ženske predstavnike. No, ne gubimo nadu, jednog dana dobit ćemo i nekakav prostor – nastavio je Ljubas optimistično.

Po medalju u Europu

S ekipom Posejdona dugo smo razgovarali, nasmijali se i opustili, no o čemu smo sve razgovarali mogla bi se napisati knjiga, a ne novinarski tekst.

Svakako treba spomenuti da ih nova dvostruka kruna ipak nije odvela u slavljeničku euforiju jer je pred momcima još jedan važan zadatak, pokušati osvojiti krunu najboljih pikadista u Europi.
Posejdon će od 8 do 14. lipnja sudjelovati na Europskom prvenstvu u Italiji i želja im je vratiti se sa još jednim zlatom oko vrata.

- Iskustva na europskim prvenstvima imamo, osvajali smo i do sada srebro ili broncu te mislimo da je vrijeme da ovu sezonu napravimo nezaboravnom i osvojimo zlato. Odradit ćemo to kvalitetno i mislim da mi to možemo – zaključio je kapetan Zdene Smodlaka, a nama je preostalo da im poželimo svu sreću i novu titulu.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij