hren
 

Padobranski klub Graviton poziva sve zainteresirane žene i muškarce starije od 16 godina za obuku padobranskih vještina,  da im se jave i dođu na informativni sastanak koji će se održati u utorak, 5. ožujka, s početkom u 20 sati, u prostorijama kotara Spinut na adresi Ul. Antuna Gustava Matoša 29. u Splitu.

Padobranski klub Graviton je osnovan je 2013.godine, a ime je dobio po hipotetskoj (još ne dokazanoj) čestici koja bi trebala služiti kao prijenosnik gravitacijske energije bez koje ne bi bilo ovog sporta.
Padobranci koji su ga osnovali su potekli iz padobranske sekcije Aerokluba Split i tako nastavili tradiciju padobranstva u Splitu.

Neki članovi kluba se bave padobranstvom iz razonode i sporta dok se drugi članovi kluba natječu u jednoj ili više disciplina kao što su skok na cilj (Accuracy), grupni likovi (Formation Skydiving), slobodno letenje (Free Flying), letenje u odijelima s krilima (Wingsuit Flying)...

Padobranstvo kao sport približavaju široj populaciji na način da vrše izvanaerodromske skokove padobranom, pa su tako članovi kluba skakali na plažu Zlatni Rat u Bolu, Gradsku plažu u Omišu, plažu Žnjan, splitsku Rivu, Pjacu (središnji trg) u gradu Hvaru...
Skokovi se najčešće vrše na nama najbližem sportskom aerodromu, onom u Sinju, dok članovi kluba znaju otputovati i do aerodroma u Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj...

Padobranske vještine usavršavaju i u vertikalnim zračnim tunelima u Sloveniji i Mađarskoj najčešće u zimskom periodu kada vremenske prilike ne dopuštaju skokove iz aviona.
Avioni koji se najčešće koriste za skokove su Cessna 182, Pilatus PC-6, helikopter MI-8...

Članom kluba se postaje nakon odrađene obuke koju klub organizira jednom godišnje, na proljeće.
Obuka se sastoji od teorijskog dijela i 5 skokova iz zrakoplova.
Potencijalni kandidati trebaju imati najmanje 16 godina života (uz privolu roditelja), zadovoljiti liječnički pregled, te moraju položiti ispite iz teorijskog dijela kako bi pristupili skokovima.
Teorijski dio školovanja traje otprilike mjesec dana (2 puta tjedno), a predavanja se održavaju u večernjim satima tijekom tjedna i vikendom.
Praktični dio se sastoji od vježbi na zemlji i pet skokova s prinudnim otvaranjem padobrana, a najčešće je organiziran tijekom travnja i svibnja na zračnom pristaništu Sinj.
Nakon završene osnovne obuke, školovanje se nastavlja individualno: uči se slobodni pad, upravljanje pod kupolom i doskok, nakon čega učenik-padobranac samostalno prikuplja skokove,
iskustvo i minutažu slobodnog pada kako bi pristupio polaganju za dozvolu sportskog padobranca. Daljnje usavršavanje padobranaca se nastavlja u jednoj ili više disciplina ovisno o afinitetima pojedinca.

Za one koji žele doživjeti iskustvo slobodnog pada, a nisu zainteresirani za tečaj i bavljenje padobranstvom postoji i tandem skok, gdje instruktor ima padobran za dvoje dok putnik prije skoka prođe upoznavanje s opremom i položajem tijela u slobodnom padu.

Sve detaljnije informacije se mogu dobiti na broj 099/2354-000 ili posjetite Graviton Facebook stranicu OVDJE.


KOMENTARI: