hren
 

PRIPREME ZA MEĐUNARODNA NATJECANJA
- Idemo, bočni dvokorak, lijevo pa desno, sitniji pa veći koraci – čulo se ovog poslijepodneva iz Gradske dvorane u Kaštel Starom, no ove upute kao ni koraci po parketu nisu dolazili s treninga neke od kaštelanskih plesnih ili mažoret skupina već s treninga hrvatske seniorske odbojkaške reprezentacije, koja se u Kaštelima priprema za nastup na natjecanju Srebrne lige u Splitu kao i za utakmice na skorim Mediteranskim igrama u Španjolskoj.

Kada smo pristigli u starosejsku dvoranu, trinaest momaka u modrim majicama, uglavnom s dvjestotinjak centimetara u visini, vrijedno je odrađivalo svoj drugi trening toga dana, pod budnim okom i uz savjete izbornika Ivana Rančića, koji je svaki pokret snimao, bilježio, pisao i brisao po ploči, davao upute. Zanimljivo, bez povišenog tona i uz razgovor kao s najboljim prijateljima. Jednaku atmosferu oko sebe su širili i pomoćni trener Tomislav Čošković, kao i kondicijski trener Frane Žuvela te fizioterapeut Neven Vukorepa, koji su u svakom trenutku momcima bili na usluzi.

A momci, od kojih su većina bili dojučerašnji protivnici na mreži, jer ih najveći dio stiže iz dva najbolja hrvatska kluba, koji su nedavno odlučivali o tituli ovogodišnjeg prvaka, zagrebačke i kaštelanske Mladosti, očito su zaboravili na rivalitet, Okupani svakodnevnim znojem, kao rezultatom napornog rada, sve su usmjerili ka jednom cilju, što boljem plasmanu u Srebrnoj ligi i na Mediteranskim igrama, što bi bila odlična uvertira za kvalifikacije koje slijede u kolovozu, na kojima će se nastojati izboriti za sudjelovanje na Europskom prvenstvu.

- Kako teku pripreme? Jesu li momci u kondiciji? Ima li ozljeda? – pitanja su koja smo onako usput postavili trenerima, a odgovori su bili kratki, poput „dobro“, „ jesu“ „ponešto“...

Razgovorljiviji od svojih pomoćnika bio je Ivan Rančić, no za njegove odgovore morali smo pričekati kratke pauze u treningu, jer nije želio propustiti niti jedan udarac preko mreže.

- Uglavnom sve teče prema planu, momci se uigravaju, no radi se o mladoj ekipi kojoj će ipak biti potrebno još neko vrijeme da se u potpunosti uigra. U ovom trenutku nedostaju nam još neki naši igrači, poput onih koji su završavali klupsko prvenstvo u Italiji, Leo Andrić, Tsiafei Zhukouski te kapetan Ivan Raić, na kojeg ćemo ipak morati pričekati malo duže jer je zaradio težu ozljedu i trebat će nekoliko tjedna da se vrati u igru. Kao što sam već kazao želja nam je osvojiti jedno od prva dva mjesta u Splitu, na natjecanju Srebrne lige, koje započinje 19. svibnja te otići na Final four u Makedoniju. Prvu utakmicu igramo s Mađarima i mislim da im neće biti niti malo lako – kazao je Rančić.

- Vremenske prilike u prethodnim danima bile su povoljne, prave ljetne, je li palo koje kupanje – pitali smo igrače.

- Naravno, redovno – kratko nam je dobacio jedan od domaćih igrača, Filip Šestan.

A uz Filipa Šestana, kaštelanske snage u reprezentaciji su i Nikola Ščerbakov, Ante Giljanović, Stipe Perić, Petar Višić i Hrvoje Pervan. Jedan od reprezenttivaca je igrač Rijeke, libero Kristian Smiljanić, dok su drugi igrači, uz igrače zagrebačke Mladosti i naši internacionalci koji igraju u Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Argentini. A oni su, uz već spomenute, Sandro Dukić, Marko Sedlaček, Petar Đirlić, Fran Peterlin, Ivan Mihalj i Danijel Galić, koji u odsutnosti Ivana Raića nosi kapetansku traku.

Iako nije od presudne važnosti pitali smo momke, tko je najviši, a tko najniži igrač u momčadi, tek da se zna.

- Najniži je Smiljanić s 180 cm, a najviši Mihalj s 210 cm – odgovorila nam je nekolicina u glas.

Kao što je i komentirao izbornik, radi se o mladoj momčadi, a kad se u obzir uzme i starost izbornika, trenera i cijele ekipe koja radi s igračima, mogli bi zaključiti kako je ovo najmlađi sastav hrvatske reprezentacije do sada, koji bi, nastave li vrijedno raditi, za nekoliko godina hrvatsku odbojku mogli dovesti i do velikih rezultata.

Hrvatska reprezentacija boravit će u Kaštelima do 17. svibnja, a potom sele u  Dugopolje, gdje će im biti baza do kraja splitskog natjecanja Srebrne lige. Za priželjkivani plasman borit će se protiv Bjelorusije, Albanije i Mađarske.

Nakon uživanja u odbojkaškim bravurama, momcima smo poželjeli uspjeh u Splitu, a kao dobro uvježbani zbor odgovorili su s glasnim i složnim „hvala“.
Budu li tako „glasni i složni“ i na parketu splitskih Gripa, poželjet ćemo im i sretan put te uspjeh u Makedoniji!

Foto: Ante Majić(PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij