hren
 

"Budimo iskreni, u posljednje vrijeme Splitsko-dalmatinska županija po pitanju kolektivnih sportova ne stoji dobro. Volimo sebi tepati da smo sportski grad i županija, ali nažalost, sve se danas bazira na individualnom sportu" - kazao je župan

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban danas je upriličio primanje za Odbojkaške kluba Mladost Ribola Kaštela, šesterostrukog uzastopnog državnog prvaka Hrvatske.

– Jako je važno da sportaše, a osobito uspješne, potičemo koliko god je moguće. Velik dio kluba iz Kaštela čine intelektualci koji, kada prestanu sa sportskom karijerom, sebe nađu u društvenom životu pa i na području naše županije. Odbojkaški klub Mladost Ribola Kaštela šesterostruki je prvak države. To znači da su nakon Mladosti iz Zagreba najuspješniji odbojkaški klub u državi. Sada ciljaju na sedmi naslov i kažu u šali da će tu stati jer će time zatvoriti sedam naslova za sedam Kaštela.

Obećao sam im financijsku pomoć i sudjelovanje na finalu što će njima puno značiti. Želim osobno doprinijeti njihovoj promociji i promociji ovog sporta. Budimo iskreni, u posljednje vrijeme Splitsko-dalmatinska županija po pitanju kolektivnih sportova ne stoji dobro. Volimo sebi tepati da smo sportski grad i županija, ali nažalost, sve se danas bazira na individualnom sportu. Pojedini individualci zahvaljujući svojim obiteljima, prijateljima, sponzorima uspijevaju, ali na kolektivnoj razini nismo na onoj razini na kojoj znamo da možemo biti. Imamo talente i iskreno se nadam da će oni biti primjer drugima i nadam se da će ovaj njihov u cijelosti pozitivan primjer i u obrazovnom i sportskom smislu, ali i u ophođenju i načinu života. Oni bi trebali biti primjer mladim ljudima da u Hrvatskoj postoji i onaj drugi, pozitivni put za razliku od onoga što, nažalost, gledamo s druge strane – kazao je župan.

Županija odbojke

Splitsko-dalmatinska županija ove godine u Hrvatskoj među 8 najboljih ima 2 muške i 3 ženske ekipe. Odbojka je i najzdraviji sport s obzirom na to da nema kontakata.

– Točno. Sve to upućuje da je naša županija županija odbojke. Nadam se da će obje titule doći u našu županiji i da ćemo i na taj način potvrditi dominaciju na razini države.

Župan je komentirao i onu da se Kaštela i Solin ne vole.

– Kaštela i Solin se uvijek vole. Ja sam garancija tome. Možda je veći rivalitet između Donjokaštelana i Sućurana, nego između Solinjana i svih ostalih Kaštelana.

Ivan Rančić, trener i sportski direktor kaštelanskih rukometaša, izbornik Hrvatske odbojkaške reprezentacije, inače profesor Pravnog fakulteta u Šibeniku, smatra da je današnji prijem kod župana kruna priznanja rada kaštelanskog odbojkaškog kluba.

– Ugodno sam iznenađen kako nas je župan primio, koliko znamo o klubu, koliko zna o Kaštelima. Nadamo se da ćemo uspostaviti dugoročniju suradnju i mislim da smo našu županiju dobro predstavili u cijeloj zemlji. Dosta nas prepoznaju u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Osvojili smo devet seniorskih trofeja u šest godina. Mislim da je to raritet, da su nas konačno počeli prepoznavati oko toga i nadam se da je vrijeme sazrelo za jedan ozbiljniji iskorak u smislu podrške klubu – kazao je Rančić.

Opatijska inicijativa za financiranje sporta

Dosta se klubova oslanja na pomoć lokalne zajednice. Sudionici ste jedne inicijative koja bi to trebala promijeniti.

– Pravo rješenje je spomenuta Opatijska inicijativa. Ključan je trenutak da pronađemo put sponzora prema sportu. Ta inicijativa sadrži desetak važnih prijedloga, a smatram da bi to drastično popravilo krvnu sliku u sportu. Radi se o modelu sličnom onom u Mađarskoj. Ključno je izgraditi sustav jer samo tada sport može krenuti naprijed. Zaista smo sada u nezavidnoj situaciji i ako to ne riješimo ove godine, prije nam osipanje u sportu.

Pripreme za 7. tituli su u punom jeku…

– Stiže sam sutra osječka Mursa. Moram kazati, nikada teže. Imamo puno problema s ozljedama. Izgubili su trofej kupa pa im puno znači trofej prvenstva za samo financiranje. Napravit će sve, ali stvorili smo brend i morat će se jako potruditi da nas dobiju u finalu. Radi se o ozbiljnoj prepreci. Izgubili smo dvaput od njih u Osijeku. Mnogi su nas već upisali u finale, ali idemo korak po korak, sutra nas čeka teško finale.

Što je tajna kaštelanskog odbojkaškog uspjeha?

90 djece u klubu

– Jedna velika tradicija, ljubav svih nas koji smo u tome. Uhvatio sam se toga posla prije 8-9 godine uz veliku podršku uprave. Kada vidite te navijače, te ljudi, nama svaka prodavačica u dućanu za cijelu postavu. Ljudi vole taj klub i sport. Imao sam sreću da sam osvojio te trofeje. Mislim da će se tradicija nastaviti. Moram spomenuti i da imamo sjajnu generaciju djece. 4 godine zaredom smo juniorski prvaci, šest seniorski. Imamo kontinuitet, 90 klinaca u klubu, trener sjajno radi svoj posao i budućnost je optimistična. Izradili smo dobre temelje i ne ovisimo samo o financijama, one nas samo mogu dignuti na velike visine

Zašto bi se mlada osoba počela baviti baš odbojkom?

– Odbojka je prekrasan sport, pun akrobacije, atletike, agilnosti, razvija ljude. Odbojka je na neki način akademski sport jer otvara mogućnost da se bavite i studijom i sportom, a onda s nekih 22-23 godine odlučite s čim se želite baviti u životu.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI: