hren
 

KAŠTELA DOMAĆIN MUŠKOG FINALA KUPA UZ PRIJENOS NA HRT 2
Polako se odbrojavaju sati do finala odbojkaškog kupa u muškoj konkurenciji. S domaće strane stoji jaka Mladost Ribola Kaštela, šesterostruki prvak koji glad za trofejem želi utažiti napokon osvojenim kupom. Na drugoj strani stiže Rijeka, pionir završnice u domaćim natjecanjima, ali ne i bezopasna.

Kaštelani su krajem godine dobili sjajnu vijest – njihova ponuda za domaćinstvom finala je prihvaćena od strane odbojkaškog saveza pa tako kaštelanski ljubitelji odbojke i kluba mogu iz prvog lica podržati svoj klub. Taj klub u posljednjih šest godina dominira prvenstvom, no trofej kupa izmiče, čak pet puta direktno u finalu, od toga tri puta sa po 3:2. No, sada je vrijeme i za taj trofej!

„Da su Riječani dobili domaćinstvo finala, mislim da bi to bilo izjednačeno, ali ovako smo mi u većoj prednosti. Znamo koju momčad imamo, poznajemo Rijeku i njene slabosti i ne bježimo od uloge favorita“, rekao je trener Mladosti Ivan Rančić.

Mladost je u svojoj povijesti dva puta osvajala kup. Zanimljivo, prvi put je osvojila 1999. godine baš protiv Rijeke. Tada je prvi put netko srušio ondašnju dominaciju zagrebačke Mladosti. Nažalost, to je trajalo samo te godine. Iduće godine Kaštelani gube u finalu od zagrebačke Mladosti koja nakon toga još šest puta osvaja kup. Kaštelani se po drugi put kite ovim trofejem 2010. godine. U finalu padaju Zagrepčani, u sljedeće dvije godine ih pobjeđuju u polufinalu, ali u finalu se Kaštelanima isprječuju Mursa pa Rovinj. Posljednje tri godine Mladost Ribola Kaštela gubila je od Zagrepčana, da bi im to uzvratili u ovogodišnjem polufinalu kada su ih s dvije pobjede eliminirali iz natjecanja.


Ivan Rančić

Rijeka nema puno iskustva u završnici natjecanja. Tek tri finala od osnutka države Hrvatske skroman su učinak ovoga kluba. Finale kupa igrali su 1999. i 2013. godine, a finale doigravanja za prvaka 2000. godine. Posljednje tri-četiri godine grade momčad koja bi trebala parirati dominantnom dvojcu te je ovo finale prvi veći iskorak takvoga plana. Za njih je trener Rančić imao nekoliko komplimenata:

„Riječani su stvarno jedna dobra ekipa. Igraju zajedno već koju godinu i dobro su uigrani. To su nam pokazali u prvenstvu kad smo ih dobili 3:1 s tijesnim setovima, ali tada nismo igrali kompletni. Sada je to druga priča.“

Mladost Ribola Kaštela igra sjajnu odbojku u ovom desetljeću. Postali su neugodan žulj najtrofejnijem hrvatskom odbojkaškom klubu i osvijetlili obraz kaštelanskim timskim sportovima. Njihova dominacija započela je osvajanjem Kupa 2010. godine te od tada neprestano pune riznicu trofeja. Jedino što im nedostaje u njihovoj povijesti jest dupla kruna, kruna koja započinje osvajanjem Kupa.

Utakmica je po rasporedu u srijedu u 17:30 sati u dvorani u Kaštel Starom uz izravan prijenos na HRT2. Utakmicu sude Tajana Kramar Šandl i Toni Bingula.


KOMENTARI: