hren
 

EUROPSKI ŠKOLSKI SPORTSKI DAN
Nekoliko stotina polaznika sportskih škola i članova mlađih kategorija kaštelanskih sportskih klubova, u petak se okupilo u Kaštel Sućurcu, kako bi zajedno obilježili Europski školski sportski dan.

Europski školski sportski dan u Hrvatskoj se obilježava posljednje dvije godine u sklopu Europskog sportskog tjedna, a osim u Hrvatskoj obilježava se i u 24 druge države.

Iz tog razloga u svim hrvatskim županijama u petak su se odvijale različite aktivnosti, a okupljanje mladih sportaša na igralištu škole Kneza Mislava u Kaštel Sućurcu, bilo je centralno događanje za Splitsko-dalmatinsku županiju.

- Europski sportski tjedan odvija se pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za sport, a Europski školski sportski dan pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tako se danas u ovu manifestaciju diljem Hrvatske uključilo oko 50 tisuća mladih, a Ministarstvo je svim školama poslalo preporuku da ovaj dan uđe u kurikulum.

Cilj ovog događanja je upozoriti građane svih generacija na potrebu redovnih tjelesnih aktivnosti u očuvanju zdravlja. Rezultati istraživanja su porazni, jer više od 63 posto učenika nakon svoje 15. godine prestaje s redovnim tjelesnim aktivnostima. Tjelesna aktivnost jedan je od češćih uzroka smrti i moramo što više naglašavati njenu važnost – kazala je ovom prilikom koordinatorica događanja za cijelu Hrvatsku i predsjednica ZSU Kaštela, Mirjana Milić.

Učenici – sportaši, mladi košarkaši, rukometaši, odbojkaši, tenisači, judaši, gimnastičari, mažoretkinje, nogometaši i drugi, tijekom dva sata druženja u Kaštel Sućurcu pokazali su dio svojih aktivnosti u klubovima i govorili o razlozima svog bavljenja sportom, od fizičke aktivnosti, zdravlja, do zanimljivih putovanja i druženja te su pozvali sve vršnjake da im se pridruže u klubovima.

Podršku akciji ovog su dana, uz djelatnike sućuračke škole, dali i čelni ljudi Grada Kaštela, predstavnici sportskih klubova i ZSU, predstavnici i volonteri Kineziološko fakulteta u Splitu te njihova ambasadorica Vedrana Grgin Fonseca.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI: