hren
 

Proteklog tjedna, u Zvjezdanom selu Mosor (ZSM) održan je deveti po redu Radioamaterski kamp "Zvjezdano selo Mosor" koje je ove godine okupio 18 polaznika iz cijele Hrvatske, a o kojima su brinula tri voditelja: Alen Desanić - 9A3MA, Branko Martinčić - 9A3ST i Rolando Milin - 9A3MR.

Organizatori kampa su bili Hrvatski radioamaterski savez, Radioklub Kaštilac iz Kaštel Gomilice, te udruga Zvjezdano selo Mosor.

Učesnici su bili podijeljeni u dvije skupine. Skupinu A su činili „poletarci“, polaznici tečaja za P razred, dok su u skupini B bili oni iskusniji, koji su sudjelovali u tečaju telegrafije i izradi praktičnog rada – elektroničkih uređaja u kitu. U elektroničkoj radionici su s promjenjivim uspjehom izrađivani bežični mikrofoni, te prijemnici za FM i zrakoplovnu komunikaciju.

Tijekom rada Kampa, njegovi stariji polaznici su bili aktivni s postaje 9A0HRS, s koje je načinjeno više od tristo veza, uglavnom na valnoj dužini od 40 metara. Naime, antena za valnu dužinu od 2 metra nije postavljena zbog bure koja je puhala prvih dana kampa. U okolici zvjezdarnice je provedena i pokazna vježba iz ARG-a, popularne radioamaterske aktivnosti na otvorenom.

Kako ne bi sve bilo učenje i rad, popodneva su pripala odlascima na kupanje. Jedno od njih je bilo posvećeno i posjetu Pomorskom muzeju u Splitu i obilasku stare gradske jezgre. Usto su za svemir zainteresirane polaznike upriličena i promatranja Mjeseca, planeta i drugih nebeskih objekata velikim teleskopom zvjezdarnice. Vodio ih je astronom-animator ZSM-a Zoran Knez. Logističku podršku kampu je kao i uvijek pružao tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić.


KOMENTARI: