hren
 

Za razliku od drugih biciklista, Branku Majiću nije gušt samo voziti bicikli već i stvarati staze. Na čelu je udruge Pedalin Kaštela koja je zaslužna za izgradnju nekoliko staza na Kozjaku, a kako kaže, nemaju namjere stati samo na tome. O tome zašto radi staze, kakva je mtb scena u Dalmaciji i zašto voli biciklizam progovorio je za mtb.hr.

Mtb.hr: Jel se možete predstaviti?

Branko: Zovem se Branko Majić, predsjednik sam neprofitne udruge Pedalin Kaštela. Imam 28 godina i bavim se aktivno brdskim biciklizmom i izgradnjom infrastrukture za potrebe brdskog biciklizma u Kaštelima.

Mtb.hr: Koliko puno treniraš i kako izgleda jedan prosječan trening?

Branko: Treninzi se svode na kopanje staza i čišćenje zaraslih puteva, zatim dan poslije vožnja istih i testiranje. Učestala akcija na stazama je za vrijeme jeseni, zime i proljeća, dok u ljetnom periodu malo manje zbog vrućina. Otprilike 3 do 4 dana u tjednu se provedu aktivno u prirodi, vježbajući i kreirajući nove linije.

Mtb.hr: Vaš savršen dan na dva kotača?

Branko: Savršen dan na dva kotača je najčešće jesenski tmurni dan, kad se južina osjeća u zraku i kada je priroda tiha, taman pred nevrijeme. Sjesti na bicikl i otići na lokalnu stazu Terapija u Kaštel Lukšiću voziti, gurati i spuštati se biciklom je stvarno poseban osjećaj za mene. Ako je baš dobar dan sa dobrom koncentracijom i malo grešaka i padova, produžim i na vrh Kozjaka pa se strmoglavom spustim niz kamenja i tehničke kozje puteljke.

Mtb.hr: Vožnja koju nikada nećete zaboraviti?

Branko: 01.01. u  osam ujutro svake godine za mene je najbolja vožnja u godini. I vožnja za pamćenje, kako kod nas u Dalmaciji nema puno snijega, skoro pa ništa, na vrhovima Kozjaka se nađu nanosi snijega iz Dalmatinske zagore. Svake godine prije nego krenem u vožnju, spremam sve potrebno i promišljam što me čeka na startu spusta.


Ne razmišljaj, samo vozi.

Mtb.hr: Vaš omiljeni bicikl?

Branko: Omiljeni bicikl koji je bio baš odličan za voziti je Santacruz Chameleon, Am trail Hardtal na koji sam stavio 180 mm hoda Marzocchi Bombera. Trenutno uživam sa Specialized demo pro, i Yt Wicked 650b

Mtb.hr: Najgori pad?

Branko: Svaki pad je najgori onaj trenutak prije nego se raspem po zemlji/kamenju – ali eto, zadnji je bio malo teži, tj zadnja dva jer sam dva puta za redom ozlijedio rame, oba puta sam ga natukao i ironično, prvi pad na rame je bio na cesti kad sam išao po kruh – pukao lanac i ja sam poljubio asfalt ramenom, nakon tri tjedna oporavka dočekao sam se istim ramenom na downhill vožnji. Ništa to nije strašno, ali nije ni ugodno.

Mtb.hr: Najbolji savjet koji si dobio i savjet koji bi rado dao drugima?

Branko: Ne razmišljaj, samo vozi!!


S ekipom je uvijek bolje.

Mtb.hr: Zašto si krenuo u brdski biciklizam?

Branko: U brdski biciklizam sam krenuo zbog adrenalina, prirode i osjećaja slobode dok vozim. Isto tako gradnja staza je dio mog brdskog svijeta i ljubavi prema ovom sportu. Kreirati stazu je nešto posebno.

Mtb.hr: Kakve su mtb staze i scena u Dalmaciji?

Branko: Staze u Dalmaciji su ok za nekog tko nije zahtjevan i ne bavi se baš aktivno brdskim biciklizmom. Baš brdskih biciklističkih staza i nema puno, osim ako se ovako ne organiziramo preko udruge i ne počnemo kopati i raditi na stazama. Pedalin je iz tog razloga i osnovan te aktivno radi na infrastrukturi. Trenutno ima više trailova i planinarskih puteljaka, dok dh staza na Kozjaku imamo samo dvije a u Dalmaciji možda sve skupa 4-5 ako i toliko. Krajem 2017. se kreće u izgradnju još dodatnih 2- 3 staze na Kozjaku, usmjerene prema Enduro i trail AM biciklizmu. Kako i staze, tako i scena- popularan je Xc i rekreativni biciklizam, dok je malo zahtjevniji brdski biciklizam u začecima, a što je sport ozbiljniji to zahtjeva više ljubavi i novaca.

Mtb.hr: Kad ti je najveći gust sjesti na bajk?

Branko: Svaki dan mi je gušt sjesti za bicikl, ali poseban gušt su noćne vožnje i kiši dani.

Izvor : MTB.hr


KOMENTARI: