hren
 

STRUČNO OKO
Prema vlastitom priznanju, ovo mu je bio prvi intervju nakon pet godina. Radu Malevića, našeg vrsnog odbojkaškog stručnjaka i bivšeg izbornika hrvatske muške reprezentacije uhvatili smo u - Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U Dubaiju radi kao trener tamošnje Mladosti (Al Shabab).

Prethodno je četiri godine bio izbornik Kuvajta. Radi daleko od očiju javnosti, ali prati zbivanja na hrvatskoj odbojkaškoj sceni.

– Iskrene čestitke Kaštelanima na ostvarenim rezultatima. Tradicija se pretvorila u bajku! – prokomentirao je Malević neviđeno čudo kaštelanske odbojkaške dominacije.

Dakle, šest godina u nizu momci iz Mladosti Ribole Kaštela prvaci su Hrvatske, cure iz Marine Kaštela ove su sezone uzele sva tri trofeja (uz to je i Kaštela DC završila treća), kadeti i juniori Mladosti Ribole već godinama dominiraju, a pritom je i izbornik muške seniorske reprezentacije nedavno postao Ivan Rančić, jedan od “arhitekata” kaštelanskog čuda. 

– Područje Dinarida od Hercegovine preko Dalmatinske Zagore najveće je vrelo sportskih talenata, a odbojkaška žila tog vrela završava u Kaštelima. Ondje svi imaju karakter, antropometriju i talent, a treneri, klupske uprave, gradske vlasti, sponzori i navijači postali su snažna cjelina čiji timovi ostvaruju fenomen rezultata. Rančić? To je bio logičan potez. Treba mu pružiti podršku, prave uvjete, dovoljno vremena i vratit će sve uloženo.

Malević je na trenutak uskočio u vremeplov jer ga supruga s kojom život dijeli već 34 godina, veže za Kaštela. 

– Odbojkaška priča Kaštela za mene počinje na starom asfaltnom terenu kod crkve u Lukšiću gdje sam prvi put upoznao Kaštela kao grad i kao odbojkašku sredinu. Tu tradiciju očuvali su gospoda Klišmanić, Gluić, Draganić, Mandić, Dobrić, Glavurdić, Matijaca, Višić, Viculin, Grgantov, Jurko, Rančić, Polić i Ćosić te dame Dragošević, Šimera, Skelin, Žižić, Križanović, Grbeša, Tarabene, Milić, Omazić, Draganić, Jerkov, Topić... Nepravedno bi bilo ne spomenuti i doprinos Igora Omrčena i Inoslava Krnića.

Iznenađuje li vas što dominacija odbojkaša traje toliko dugo?

– Niti malo. Prije nekoliko godina za boravka u Kaštelima otišao sam pogledati trening kadetkinja. Pazite, stara školska dvorana gdje su zidovi granice terena, a visina stropa neznatno viša od stropa u kući. Na terenu zvuci odbijanja lopte i glasovi bodrenja među djevojčicama. Lica crvena od znoja ukazuju na to da one rade nešto u čemu guštaju.

– Vrijeme 8.15 ujutro, subota, vani sunce, a more blizu. Mene je ta slika asocirala na košnicu s pčelama koje jure na sve strane oko matice spravljajući najukusniji med. Tako ja vidim cjelokupnu odbojku u Kaštelima – slikovito je odgovorio Malević.

A dominacija bi se mogla nastaviti, smatra Malević.

– Svi odbojkaški djelatnici u Kaštelima isto dišu, ničiji ego nije ispred interesa ekipe. Znam da Kaštela odlično surađuju s Trogirom, Sinjom, Omišom, Solinom, Makarskom i dok se tako radi, neće biti problema nastaviti dominaciju.

A cure zaslužuju posebnu crtu.

– Ta je ekipa vratila što je u protekle dvije propustila osvojiti. Očito su pogođene akvizicije, ukupna suradnja u Kaštelima dala je rezultat. Imati ekipu s tri trofeja i drugi klub iz istog grada kao trećeplasiranog u prvenstvu je vrhunska priča.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI: