vis mala

Nevjerojatno je kako brzo dobar i povoljan vjetar može odagnati sve frustracije života na kopnu i u ovom pandemijskom vremenu nove rekorde i pobjednike stvorit. Kao što smo i najavljivali za 77. izdanje Viške regate nije obaran rekord u prijavama, ali su novim rekordom u jedrenju do Visa opravdali sva jedriličarska očekivanja. Po olujnoj buri, u spartanaskoj bitci na moru, uz pokoji lom u rekordnom vremenu, po 77. put osvojen je Vis.

77. Viška regata ruši rekorde u vremenu jedrenja do Visa zahvaljujući jedrilici ,Generali TP52, s kormilarom Samo Žvan, JK Mariborčanka, koji je nakon samo 2 sata i 14 minuta projurio kroz cilj u luci Vis.

Riječima Alena Kustića, predsjednika Regatnog odbora, organizatora ove tradicionalne regate splitskog kluba Labud: „ Po buri koja je prije starta gotovo pala da bi se neposredno pred start opet "razmahala" te u vratima ponovno dosegla olujnu jakost najbrže su jedrilice vozile prosječno brže od 15 čvorova a dosezale su i maksimalne brzine i preko 20 čvorova o čemu će se još dugo pričati.  Regatni odbor je na brodu kapetanije Pojišan pratio jurnjavu po buri svih 33 nautičkih milja da bi već nakon 2 sata i 14 minuta prvi kroz cilj projurio Generali TP52 i tako postavio novi rekord

Viške regate. Do 16 sati je u cilju u Visu registrirano 109 jedrilica.“

Generali TP52 je najbrže dojedrio u Vis, ali je jedrilica Dubrovnik s kormilarom Denisom Vukasom, JK Orsan, ipak nakon matematičke korekcije pobjednik prve etape 77. izdanja Viške regate .

Inače, flota je podijeljena u dva razvrstanja: prvo OPEN sa podrazredima racing odnosno regatni brodovi, te cruising odnosno  navigacijski krstaša, te drugo razvrstanje ORC. Najuspješniji brod po ORC razvrstanju je i službeni pobjednik Viške regate, dok će jedrilica koja bude u obje etape od Splita do Visa te nazad, najbrža u jedrenom vremenu osigurati epitet i pokal "najbrže jedrilice regate“.

Tradicija održavanja subotnje regate " u portu" se nastavlja i ove godine jedriličari. Prijave za regatu će se vršiti tijekom subote ujutro od 9:30-10:15 sati, a start prvog jedrenja regate „Luka Vis“ predviđen je za 11 sati.

Foto: promo


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij