maxi

Ukupno 4 sata i 38 sekundi trebalo je pobjedniku 90. izdanja tradicionalne Mrdujske regate krstaša, brodu 'Maxi Jena MM' da projedri od Splita pa oko otočića Mrduje i nazad u Split. Posada crnogorskog kluba Lahor iz Kotora, sa skiperom Milošem Radonjićem bila je najbrža u jedrenom vremenu ispred flote od 200 brodova koliko je zajedrilo na jubilarnoj regati.

- Fantastična je regata, savršeni ste domaćini i još uz sve to vrhunska konkurencija na regatnom polju - zadovoljan je novim trijumfom Miloš Radonjić kojem je pokal odmah nakon cilja uručio direktor regate Mario Stipinović, ispred kluba organizatora JK Labuda.

- Odgovara nam malo vjetra, brod je brz, a imamo uigranu posadu od 25 ljudi. Pobjeda ovisi o kvaliteti broda, no prevagu uvijek na kraju donese znanje i iskustvo posade - dodaje Miloš koji je imao najbolju taktiku jedrenja po slabom vjetru, prvo burinu a zatim maestralu.

Drugi su ciljnu liniju projedrili jedriličari na 'Polet Furioso' Nikole Deškovića iz Labuda, 50 minuta kasnije, pa slijedi treća posada 'Fatamorgane 2' Mate Arapova iz JK Mornara (4:47,45 sati jedrenja), te 'Toto Travel Tutta Trieste' Maria Hrvoja iz JK Trogira, kojem se piše 5 sati i dvije minute jedrenja.

No to su tek prolazi kroz cilj, u realnom vremenu, dok će pokali za najbrže biti uručeni i po grupama, ukupno njih 18 skupina sve po premjeru brodova. Naime, na Mrduji jedre sve klase, od onih najstarijih do brzih jurilica, ali i monotip brodova koji su imali premijeru regatu, a to je klasa 'Melges 24'.

  -  Uz još jednu novost, nagradili smo pokalom i tri prva charter broda koji su dojedrili do Mrduje. Uručeni su im odmah na moru, kako bi mogli nastaviti svoju đitu - naglašava Žarko Dešković predsjednik Labuda, zadovoljan i što je već tradicionalno start regate pucnjem iz regatnog pištolja sa broda Lučke kapetanije 'Pojišan' dao splitski gradonačelnik Ivica Puljak, uz još dva visoka uzvanika - Željka Jovanovića, izaslanika Republike Hrvatske Zorana  Milanovića, pokrovitelja najmasovnije regate na našoj strani Jadrana, te danskog veleposlanika u Hrvatskoj Olea Fruisa Madsena.

Oni su floti dali start, no odmah se na početku vidjela razlika između laganih, modernih jedrilica i onih starih, 'teških' brodova. Što nikome nije na kraju ni bitno!

Bez obzira na rezultate, najvažnije je jedriti na Mrdujskoj regati, tom omiljenom te popularnom Festivalu jedrenja....

Foto: V. Martinović
Izvor: Dalmatinski portal


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij