hren

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija u finalu je Zlatne europske lige. Bila je ovo repriza polufinala od prije dvije godine kada se hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija također sastala u polufinalu završnog turnira Zlatne europske lige sa Španjolskom.

Pobijedile su igračice našeg izbornika Danielea Santarellija i 2019. u Varaždinu, a i sada u bugarskom Ruseu, identičnim rezultatom 3:1. Sada je to po setovima izgledalo ovako – 25:12, 10:25, 25:18 i 25:23.

Po rezultatu se vidi da su prva dva seta bila potpuno oprečna, u prvom su dominirale naše djevojke dobivši ga sa uvjerljivih +13 (25:12), da bi odmah u drugom Španjolke uzvratile istom mjerom dobivši taj period igre još dominantnije s 25:10. Osim dva time outa, koliko ih ima na dispoziciji, Santarelli je u tom setu izvrtio i gotovo sve igračice, izuzev Kulić i Pavičić u igru su osim standardne šestorke Butigan-Dumančić srednje blokerice, Ikić-Miloš primačice pucačice, Perić tehničarka i Fabris korektorica te liberi Božičević i Sain, ušle i Šamadan, Mlinar, Strunjak i Deak. Ali, nije ništa pomoglo.

Od trećeg seta igra postaje ravnopravna, a Hrvatska se rezultatski odljepljuje na 11:8 i 15:9. Španjolska se približila na 15:18 ali do kraja su naše reprezentativke iskusno set privele kraju s 25:18. No, suparnice se ne predaju, pa u četvrtom setu više nitko nema izrazitiju prednost te u igri poen za poen na kraju presuđuje nekoliko naših sjajnih blokova te odlična kapetanica Samanta Fabris koja je preuzela odgovornost u svoje ruke i s 23 poena bila naša najučinkovitija igračica. Njoj uz bok Matea Ikić s 13 poena, Laura Miloš s 11 te Beta Dumančić s 8 poena od čega 4 ostvarena blokom.

Baš je blok bio dominantan u našim redovima jer su naše igračice tu ostvarile 12 poena, a suparnice tek dva. One su pak bile bolje na servisu sa 6 asova prema tri naših djevojaka. Pogreškama su Španjolke poklonile našima 24 poena, a Hrvatice njima 22.  

Nakon susreta naš izbornik Daniele Santarelli je izjavio: „Ovaj rezultat je jako važan za nas jer smo započeli pripreme tek prije mjesec i pol, a neke su igračice startale tek prije tri tjedna. Zato trebamo još vremena za ispravljanje pogrešaka kako bi igrali pravu odbojku. U finalu Zlatne europske lige možemo svakako igrati bolje. Odigrali smo sjajan prvi set ali i nevjerojatno slab drugi, prepun pogrešaka. Bio je to inače meč pun nervoze, pogotovo u trećem i četvrtom setu. Na kraju sam jako zadovoljan rezultatom, no u finalu moramo prikazati bolju igru, više uravnoteženu i probati osvojiti naslov što bi bilo sjajno za sve nas, igračice i Savez!“

Srednja blokerica Beta Dumančić je dodala: „Počele smo vrlo snažno pa se u prvom setu Španjolke nisu niti snašle, no u drugom su se one razigrale, a mi se malo izgubile. Ali smo od trećeg seta pronašle pravi ritam i ovo je na kraju ispala prava ekipna pobjeda. Sretne smo zbog finala, to nam je bio cilj, a sada idemo i po to zlato!“

Kapetanica Samanta Fabris vodila je svoju ekipu do nove pobjede nakon koje je izjavila: „Zadovoljne smo ulaskom u finale, ali smo svjesne da smo mogle pružiti i bolju igru. Dale smo nepotrebno Španjolskoj da se razigra. Pogotovo jer smo prvi set otvorile odlično, ali smo si onda u drugom same stvorile problem!“


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij