hren

ATP TOUR
NOVAK Đoković je u subotu osvojio Western & Southern Open u New Yorku i odmah nakon njega odradio sastanak sa 60 do 70 kolega na stadionu Billie Jean King, gdje u ponedjeljak starta US Open.

Razlog sastanka je bio stvaranje Udruge profesionalnih teniskih igrača koja je zasebno tijelo neovisno o ATP-u. Iz tog je razloga Novak Đoković formalno istupio iz ATP-ova igračkog vijeća u kojemu su ostali Roger Federer i Rafael Nadal.

U polariziranom svijetu muškog tenisa tenzija je sve više, a Đokoviću i društvu cilj je stati na stranu tenisača izvan prvih 100 na ATP ljestvici koji zarađuju puno manje novca od njihovih najboljih kolega. Cilj je pravednija distribucija novca, prvenstveno s Grand Slam turnira.

"Pročitao sam u ATP-jevu pismu kako oni ne mogu surađivati s ovom udrugom. Moram reći da se ne slažem s time. Mi smo legalno 100 posto sigurni i dopušteno nam je napraviti igračku udrugu. Ne tražimo bojkote i nećemo formirati paralelne tourove. Ovo je važan korak za igrače i sport", kazao je Đoković čija je desna ruka kanadski tenisač Vasek Pospišil.

Od hrvatskih tenisača udrugu su na društvenim mrežama podržali Ivo Karlović, Ivan Dodig, Nikola Mektić i Mate Pavić, dok su Marin Čilić i Borna Ćorić zasad bez komentara.

Na društvenim mrežama bilo je i nezadovoljnih, a prvi je svoje nezadovoljstvo iskazao Rafael Nadal.

"Svijet živi u teškoj i kompliciranoj situaciji. Osobno vjerujem kako su ovo vremena za mirnoću i rad svih nas u istom smjeru. Vrijeme je za ujedinjenost, a ne odvajanje. Ovo su trenuci u kojima možemo ostvariti velike stvari ako je svijet tenisa ujedinjen", napisao je Španjolac na Twitteru, a njegovu objavu podijelio je Roger Federer uz komentar.

"Slažem se. Ovo su izazovna i nesigurna vremena, ali vjerujem da je važno za nas igrače da ostanemo ujedinjeni i kao sport popločimo najbolji mogući put naprijed."

Igrači koji su osnovali udrugu nezadovoljni su djelovanjem predsjednika ATP-ova vijeća Andree Gaudenzija, također bivšeg tenisača. On ima odlučujući glas u svim odlukama vijeća jer s jedne strane sjede tri predstavnika igrača, a s druge tri predstavnika turnira.

Gaudenzi je na poziciji tek šest mjeseci, a u očima igrača pokazao je nesposobnost za vrijeme najveće koronakrize kada većina igrača nije imala prihode, a on je uredno dobivao plaću.

Đoković i društvo su prodrmali teniski svijet, a epilog cijele situacije još je jako daleko.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij