hren
 

"ZNAŠ li što je strašna, a ujedno i vrlo interesantna priča? Hrvoje Vejić ide na Euro. Zašto ga vodim? Vodim ga jer s njim imam visinu ispred obrane. Hrvatska na toj poziciji nema veliki broj igrača. Veja uđe u reprezentaciju, svi ga vole i to je jako bitno. Razmišljam kako Nijemci u tom trenutku imaju Mertesackera, Klosea i da ne nabrajam dalje. Skaču sa sedam igrača kad je korner, dok kod nas Pranjić u jednom momentu čuva Gomeza. 

I razmišljam prije Eura, daj bože da povedemo protiv Njemačke, pa kad oni pošalju nebodere u igru, mi imamo Veju. Sve sam imao u glavi. Protiv Njemačke nam to nije trebalo, vodili smo 2:0. I onda dođe taj trenutak, ali dođe toliko brzo... Zabijemo Turcima, slavimo. Da smo zabili taj gol u 80. minuti, ja sigurno uvodim Veju. Ali to nije bila 80. minuta, nije bila ni 105. minuta. Bila je 119. minuta i Leko se zagrijavao, pokojni Sizgo ga je dozvao i sudac je bio spreman za izmjenu. To je bio taj trenutak kada je Vejić morao ući. Joe i Robi idu na tu loptu Senturka, ali Veja je hvata milijardu posto", priča nam Slaven Bilić 12 godina nakon jedne od najvećih trauma hrvatskog nogometa koja je sve do SP-a u Rusiji sputavala generaciju Luke Modrića.

S Bilićem smo u Splitu duže od dva sata razgovarali o periodu u kojem je bio izbornik Hrvatske. Otkrio nam je detalj iz utakmice s Turskom koji dosad nismo čuli, a za Bilića je bio jedan od presudnih za poraz u četvrtfinalu Eura.

Dan prije nego će poletjeti za Englesku, gdje će iduće sezone kao menadžer West Bromwich Albiona igrati protiv trenerskih velikana Jürgena Kloppa i Pepa Guardiole, Bilić je želio pričati o svakom detalju svoje trenerske karijere, a posebno o godinama koje je proveo na klupi Hrvatske. Tražio je da ga u glavu pitamo baš sve te je želio jednom zauvijek raščistiti kako je došao na mjesto izbornika te u kakvim je odnosima sa Zdravkom Mamićem.

"Cijenim Mamića jer mi nije birao igrače"

"Postoji tema koja nikad nije otvorena. Ne znam koliki je danas utjecaj Šukera u Uefi, ali tadašnji predsjednik HNS-a Vlatko Marković je bio strašan autoritet. Vlatko bi ušao u prostoriju kao što danas ulazi Klopp. Bio je lider na cijelom Balkanu, on je određivao tko će gdje sjediti i koje ćemo vino piti. Meni kao izborniku taj čovjek nikada nije rekao ni slovo a. Srebrić je htio utjecati, govorio bi moramo ovo ili ono, moramo igrati u Osijeku. Ja nisam volio šarati, htio sam fokusiranu momčad. Vlatko me doveo u mladu reprezentaciju. Nakon Eura u Portugalu nazvao me Srebrić da dođem na sastanak, tema je bila mlada reprezentacija. Rekao sam da sam zainteresiran, a Zorko mi je odgovorio da ćemo ekipu voditi ja i Gudelj. Rekao sam da to tako ne može. Došao je šjor Vlatko i rekao: 'Ma kakvi, to će biti Slaven'", započeo je Bilić.

Dvije godine kasnije došao je u A reprezentaciju. Nakon SP-a u Njemačkoj Zlatko Kranjčar podnosio je izvještaj pred Izvršnim odborom u sjedištu HNS-a, dok su Bilić i njegovi pomoćnici na katu poviše čekali rasplet.

"Ne bih mogao postati izbornik da Zdravko Mamić nije rekao da. Nije bio toliko utjecajan u to vrijeme u Savezu, ali bio je dovoljno utjecaj da se bez njega nije moglo. Utjecaj Zdravka je postojao, tijekom šest godina koje sam proveo u reprezentaciji je i bitno porastao. Ali ono što je važno, Mamić nikada nije ulazio u sferu tko će biti pozvan i tko će igrati. Zato ga cijenim", objašnjava nam Bilić i ističe kako se često zaboravlja da je on bio kandidat Hajduka.

"To se lako zaboravlja. Fredi Fiorentini me obavijestio da sam kandidat za izbornika, ali naravno da je Zdravko Mamić odnosno Dinamo morao reći da. Zanimao ga je utjecaj kao Dinamovog gazdu, to je isto zanimalo i Hajduk", kaže Bilić.

"Dva puta me nazvao na telefon i to su takve nevjerojatne priče, ali evo ispričat ću i to. Idemo u Austriju na Euro, igramo prijateljsku u Rijeci koju su neki igrači morali preskočiti jer su imali obveze u Europi. Htio sam probati drugi sustav jer nije bilo Srne. Sedam dana prije Eura razmišljam o Nijemcima koji imaju Lahma na desnom beku. Htio sam probati kako Niko Kovač igra s Ognjenom Vukojevićem ili Jerkom Lekom, a da Luka ide na bok i prati Lahma. Sreća da sam to pričao Jurčeviću, Aljoši i Robiju. Na nekoj kavi u Zagrebu sam im to rekao, iako sam znao da možda neće štimati. Na pripremama u Istri prije utakmice me zove Zdravko, a zvao me užasno rijetko. Govori mi: 'Ljubavi, htio sam te nešto zamoliti. Pa znaš ono, ako si čitao, Vukojević ide u Dinamo Kijev, potpisao je nešto, ali nije potpisao, tu je i taj Surkis. Bilo bi dobro kad bi on pola sata sutra ušao.' Govorim mu: 'Pa Ogi će igrati od početka, ne radi tebe nego će igrati jer igra, tako sam odlučio.' Ne znam je li Mamić nakon tog poziva rekao Vukojeviću i Surkisu: 'Vidiš, sinko moj, igraš jer sam ja zvao izbornika'", prepričao je Bilić i potvrdio da je bio pod pritiskom zbog Sammira, ali ne na način na koji se to provlačilo kroz medije.

Mamić ga je čak nazvao i rasistom jer ne zove Sammira u reprezentaciju. 

"Znam da nisam rasist. Jesam li trebao kupiti majicu na kojoj piše da nisam rasist? Ja se sada trebam sjetiti stvari od prije sedam ili osam godina. Bilo je toga na nekim utakmicama, govorio mi je da nemam takvog igrača, sigurno je toga bilo. Ali to je ok, on se kao bitna figura Dinama imao pravo založiti za svoje igrače. I ja sam kao trener West Hama govorio da Mark Noble treba ići na Euro 2016. Moj odnos s Mamićem je dobar i ja to ne krijem. Pomogao mi je da postanem izbornik i to je bitno utjecalo na moju karijeru. Ja bih prvo trebao biti trener Belupa, Hajduka, pa ovoga pa onoga, dok me ovo lansiralo. Čovjek mi je pomogao. Jesam li ja svojim radim i procjenama nekih igrača pomogao Dinamu i Mamiću? Jesam", pojasnio je Bilić kojeg smo pitali je li dobio nešto zauzvrat nakon bogatih transfera Modrića, Ćorluke ili Eduarda.

"Ne, nisam, to su neke druge sfere. Ne, zašto bih dobio? Nisam vidio da se ta priča uopće provlačila. Ja sam hajdukovac, ali ako sam zbog Modrića i Eduarda dinamovac, ja sam najveći dinamovac na svijetu. Ja ne bih postojao bez Luke, mi smo rasli skupa, samo što je on narastao više od mene.", rekao je Bilić. 

"Rušili su HNS preko mene i reprezentacije, ali Štimcu ne zamjeram"

Dugo se Bilić zadržao i na Igoru Štimcu, koji je 2012. godine želio preuzeti HNS, a preuzeo je hrvatsku reprezentaciju nakon pakta s Mamićem. 

"Sa Štimcem se tada nisam čuo, ali sad se čujemo. Imam odnos s njim od 15. godine. Ne mogu zaboraviti kako smo zajedno plakali kada smo izgubili 2:1 od Francuske. Ne mogu zaboraviti kako smo neumorno kartali 1996. godine na Euru, bili smo to Štico, ja, Aljo i Bokšić. Dogodile su se neke stvari koje po meni nisu bile korektne u vrijeme kad su preko mene rušili HNS i Vlatka Markovića. U Hrvatskoj se HNS rušio preko A reprezentacije, ne znam kako je sada, ali pretpostavljam da je ista priča. Ali kad funkcionira ekipa, ne možeš ti tu ništa srušiti", tvrdi Bilić, inzistirajući da tu priču odradimo do kraja.

Nastavak njegove trenerske karijere nije bio manje uzbudljiv. Vodio se Alexom Fergusonom kao uzorom, obožava Kloppa, ali smatra da je top trener današnjice Zinedine Zidane. O vječnoj dilemi Messi ili Ronaldo, Bilić nam odgovara: 

"Draži mi je Messi. Kad gledam Ronalda, imam osjećaj da ja sve to mogu napraviti, ali sporije. Kad Messi nešto napravi, to ne mogu niti objasniti. Da nekom djetetu objašnjavam što treba napraviti za uspjeh, rekao bih mu da pogleda primjer Ronalda. Messi je najbolji, ali Ronaldo je najveći."

"Barcelona je u padu jer Messi i ekipa više ne žive za to što rade"

Bilić se dotaknuo i duboke krize u Barceloni te objasnio da su ključni igrači najvećeg kluba na svijetu već dugo u padu.

"Nisu gladni. Motiv je tu, ali Messi i društvo ne žive za to. Messi više ne gori. Uvijek se vraćam na Sir Alexa, on je moja Biblija te je uvijek je govorio da treba zamijeniti par igrača u trenutku kad si najbolji. Otto Barić je uvijek govorio da mu trebaju dva igrača. Pitaš se zašto Mourinho mijenja igrače u Chelseaju kad su dobri i imaju dvije titule u nizu. E pa zato što treba stati na Janjče i natankati malo goriva", kaže Bilić. 

"Nemamo novca za Oršića" 

U tijeku prijelaznog roka zadržali smo se na hrvatskim igračima koje Bilić želi dovesti u WBA. 

"Zasad nemamo toliko novca. Očekivao sam da ćemo imati više. Vlasnicima sam rekao da smo napravili teži posao, ali i da sada moramo nešto napraviti. Zakotrljala se priča da ćemo imati 20 milijuna funti za pojačanja, a samo 25 milijuna nam treba da zadržimo glavne igrače koji su na posudbi. Krovinović je prioritet, napravit ću sve da ostane. Puno je napredovao, može igrati na više pozicija i na njemu nikad ne vidiš je li nosilac igre ili sjedi na klupi. On je uvijek nasmijan. Oršić je bio aktualan u siječnju, nije se realiziralo. Sad će se teško realizirati. Ivu Grbića sam gledao u Šibeniku, on je top vratar, pokušavam sve ako se ne dogodi ovo s Atleticom, ali nisam svemoguć", iskreno govori Bilić.

U ekskluzivnom videointervjuu bivši izbornik također otkriva što misli o današnjem Hajduku, kako će Dinamo bez Nenada Bjelice i kako je na transferu Dejana Lovrena, kada ga je za savjet zvao Harry Redknapp, shvatio što je Mamić napravio od Dinama, dok Hajduk to i dalje bezuspješno pokušava. 

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij