hren

ZLOĆUDNA BOLEST
Iz Mađarske je stigla tužna vijest. U 48. godini života nakon teške bolesti jutros je u Budimpešti preminuo Tibor Benedek, objavio je Mađarski vaterpolski savez.

Nakon što mu je dijagnosticirana zloćudna bolest, Benedek se na Staru godinu 2016. iznenada povukao s mjesta izbornika mađarske vaterpolske reprezentacije.

U svibnju se definitivno odlučio povući i oprostiti od vaterpola, kako bi posljednje dane proveo u krugu svoje obitelji jer bolest je nažalost uzela velikog maha. Posljednjih tjedan dana stanje je postalo bezizlazno, a kraj izvjestan, samo se snažno sportsko tijelo velikog Tibora Benedeka odlučilo još boriti.

U bogatoj karijeri s mađarskom reprezentacijom za koju je kao igrač nastupio 384 puta kao igrač osvojio tri uzastopna olimpijska zlata (Sydney 2000., Atena 2004., Peking 2008.) te svjetsko zlato (Barcelona 2003.), a na svjetskim prvenstvima je osvojio još 2 srebra i 1 broncu. Bio je i prvak Europe (Sevilla, 1997.) uz 3 srebra i isto toliko bronci na kontinentalnim smotrama.

S gotovo jednakim uspjehom igrao je i osvajao trofeje u klupskoj karijeri.  Bio je prvak Europe jednom s Ujpest Tornom, a čak četiri puta s Pro Reccom. Pet je puta osvajao i Europski superkup s Pro Reccom, pa onda 1 Kup pobjednika kupova s Ujpest Tornom. Veselio se i jednom trofeju u hrvatskim bazenima, kada je kao igrač Pro Recca osvojio Jadransku ligu. U Mađarskoj je bio 6 puta prvaka države, uz 3 nacionalna kupa i 1 superkup, dok j u Italiji bio 7 puta državni prvak i jednom pobjednik kupa.

2013. preuzeo je i vođenje mađarske reprezentacije i tu je također uzimao samo najveće nagrade. S njim kao izbornikom Mađari osvajaju zlato na Svjetskom prvenstvu u Barceloni 2013. Mađarska je osvojila i srebro na EP u Budimpešti 2014. i broncu na EP u Beogradu 2016. Još je kao strateg s klupe uzeo dva srebra u Svjetskoj ligi (2013. i 2014.) i srebro na FINA kupu (2014.).

Podatci su tu i brojke koje dovoljno govore o veličini Tibora Benedeka i ogromnom gubitku za svijet vaterpola i mađarski sport. Benedeka se bez lažne skromnosti može svrstati u red najvećih sportaša u povijesti, a uz legendarnog nogometaša Ferenca Puškaša radi se vjerojatno o najvećem sportašu kojega je dala nama susjedna Mađarska.

Tibor Benedek je 2015. godine primljen u Kuću slavnih vodenih sportova u Fort Lauderdaleu. Nositelj je tri mađarska državna odlikovanja, a rodna Budimpešta 2008. ga je proglasila počasnim građaninom. Mađarska je tako u samo 24 sata ostala bez dvojice vaterpolskih velikana nakon što je sinoć u 85. godini preminuo György Karpati, osvajač olimpijskih zlata u Helsinkiju 1952., Melbourneu 1956. i Tokiju 1964. U Kuću slavnih u Fort Lauderdaleu primljen je 1982., a 2005. je primio posebno priznanje Međunarodnog olimpijskog odbora.

Izvor : Dnevno.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij