hren
 

KRIZA S KORONAVIRUSOM  
KRIZA zbog koronavirusa teško je pogodila gotovo sve europske lige.

Belgija i Nizozemska otkazale su svoja prvenstva, a pet najjačih europskih liga gubitke mjeri u stotinama milijuna eura. Nema novca od TV prava ni prodaje ulaznica i suvenira, a igračima su cijene drastično pale.

No bogati klubovi iz Premiershipa nekako će preživjeti sezonu, ali onima u Championshipu prijeti prava financijska katastrofa iz koje će se teško izvući. Financijski stručnjaci godinama upozoravaju da je "najteža liga na svijetu" financijski neodrživa, a bjesomučna utrka za milijune koje nudi Premiership često rezultira pretjeranim investiranjem i golemim troškovima. Tko se ne uspije plasirati u Premiership, bilježi velike gubitke jer je, u pravilu, na početku sezone puno uložio u momčad.

Ulazak u Premiership klubovima iz druge lige jamči barem tri godine mirnog života. Čak i ako odmah ispadnu iz Premiershipa, klubovi će dobiti najmanje 100 milijuna funti, a sljedeće tri sezone primat će tzv. parachute payments, odnosno po nekoliko desetaka milijuna funti kako bi amortizirali gubitak prihoda iz vremena u Premiershipu.

Čitav Championship od TV prava zaradi kao klub koji ispadne iz Premiershipa

Kako piše Daily Mail, osim onih najvećih, većina klubova iz Premiershipa manje-više nema prevelikih financijskih problema jer čak 80 posto budžeta puni od TV prava. No kad je u pitanju Championship, taj postotak je puno manji. Dok klubovi s dna tablice Premiershipa dobiju oko 100 milijuna funti od TV prava, čitav Championship podijeli 119 milijuna po sezoni.

Prošle sezone je najviše novca od TV prava zaradio Leeds United, kojemu je isplaćeno devet milijuna funti. Klub u vlasništvu Talijana Andree Radrizzanija rijedak je primjer relativno održivog kluba u Championshipu. Leeds je prošle sezone potrošio 94,5 posto budžeta na troškove, što znači da je sezonu završio u malom plusu, što se ne može reći za ostale klubove.

Nekadašnji prvoligaš Reading, koji uglavnom životari u Championshipu, prošle sezone potrošio je 193 posto prihoda na troškove. U prijevodu, sezonu je završio u minusu od jednog cijelog budžeta. Norwich i Sheffield United, klubovi koji su prošle sezone ušli u Premiership, potrošili su 161, odnosno 191 posto budžeta na plaće igrača i osoblja, ali su ulaganja amortizirali ulaskom u prvu ligu.

"S poslovnog gledišta, financije klubova u Championshipu su neodržive. Od 24 kluba u ligi njih 23 je na gubitku, a najgori primjer je Blackburn. Oni su prošle sezone izgubili 20 milijuna funti, a uopće nisu imali skupe igrače. To nema smisla", rekao je Kieran Maguire, stručnjak sa sveučilišta u Liverpoolu.

Klubovi žive od ispadanja iz Premiershipa

Klubove koji su zadnjih godina ispali iz Premiershipa, a nisu se uspjeli vratiti spasili su isključivo "parachute payments", koji su im činili i do 70 posto budžeta. Klubovi poput Leedsa, WBA-a i još nekih mogu računati na bogate vlasnike koji ih iz godine u godinu izvlače iz financijskih dubioza.

No ostali klubovi teško će preživjeti krizu s koronavirusom. Derby County 31 posto budžeta puni od prodaje ulaznica, dresova i svega na što navijači troše na dan utakmice. Čak 11 od 24 kluba u ligi najmanje 25 posto proračuna puni prihodima na domaćim utakmicama. Bez utakmica, ti klubovi ostaju bez novca nužnog za funkcioniranje, a polovina lige ne može isplatiti plaće igračima za travanj.

Derby County, Reading i Sheffield Wednesday su u najvećim problemima. Wayne Rooney u Derbyju zarađuje nerealnih 5,2 milijuna funti po sezoni, odnosno četvrtinu ukupne plaće igrača i trenera u klubu, iako je dio njegove plaće pokriven sponzorskim ugovorom s jednom kladionicom. No bez utakmica u pitanje će doći i sponzorski ugovori, odnosno tek će se vidjeti hoće li sponzori isplatiti čitave ugovore klubovima. Millwallova momčad stoji četiri puta manje od Waynea Rooneyja, no klub je svejedno cijelu momčad poslao na neplaćeni godišnji do daljnjega kako bi smanjio troškove.

Udruga engleskih klubova od druge do zadnje lige odlučila je pomoći klubovima Championshipa s 50 milijuna funti, a pomoć je najavila i besramno bogata Premier liga.

To su privremene mjere. Potraje li kriza, neki klubovi neće moći ispunjavati obveze prema igračima i nakon travnja, a to bi moglo dovesti do prave katastrofe u ligi u kojoj se desetak momčadi bori za plasman u Premiership koji, osim prestiža, znači i opstanak.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij