hren

Hrvati se mogu pohvaliti da su pravi sportski narod. Mala nacija s toliko uspjeha u pojedinačnom kao i u elitnom sportu. Stoga nismo trebali dugo čekati da na Olimpijskim igrama osvojimo neku medalju. Na Igrama u Atlanti 1996. godine zahvaljujući rukometašima čuli smo i hrvatsku himnu.

Hrvatska reprezentacija došla je na Igre kao viceprvak svijeta i brončana s Europskog prvenstva. Momčad je vodio Velimir Kljaić koji je preuzeo reprezentaciju netom prije odlaska u Atlantu. U grupi A startali su tijesnom pobjedom protiv Švicarske 23:22, potom 'glatko' protiv Kuvajta i SAD-a da bi protiv Rusije s 25:24 izborili ulazak među četiri najbolje momčadi. Uslijedila je utakmica protiv Švedske koja je odlučivala tko će u polufinale s prve pozicije.

Obje momčadi htjele su izbjeći Francusku, aktualne svjetske prvake koja je nakon četvrte pobjede zacementirala prvo mjesto. Nakon prvog poluvremena Hrvatska je zaostajala sa 10:7, da bi u nastavku Šveđani pobjegli na devet razlike i stavili Hrvate u nezgodnu poziciju.

Rivalstvo s Francuskom započelo je od Hrvatske samostalnosti. Još uvijek je 'bolio' poraz iz finala godinu dana prije pa je postojala dodatna motivacija. Sjajnim pristupom Hrvatska je u prvom poluvremenu uspjela zadržati Francuski napad. Na krilima Patrika Ćavara 'Kauboji' su izdržali drugo poluvrijeme i tako osigurali minimalno srebro.

No, momčad Velimira Kljaića nije se zadovoljila s tim. Htjeli su zlato. Pred njima je bio novi susret sa Šveđanima. Revanš i ujedno treća uzastopna bitka sa Švedskom za medalju. Na Europskom prvenstvu 1993. godine Šveđani su izbacili Hrvate u polufinalu, a godinu dana kasnije Hrvati su na Svjetskom prvenstvu uzvratili u istoj fazi natjecanja.

Švedska je bila 'gladna' Olimpijskog zlata. U Barceloni 1992. godine morali su se zadovoljiti sa srebrom – 2000. godine u Sydneyju također – a potencijalna momčad nagoviještala je dominaciju Europskim prvenstvima narednih šest godina predvođena Magnusom Wislanderom, ponajboljim igračem svijeta

No, Hrvatska je konačno izgledala zrelo za jednu titulu. Zato je pristup u utakmici bio drugačiji od onoga iz skupine. Napad je funkcionirao kako su i željeli pa su na poluvrijeme otišli sa velikih 16:11. Međutim, u nastavku Šveđani kreću u napad, tope zaostatak i dovode Hrvatsku u nezgodnu situaciju. U posljednjoj minuti rezultat je bio 26:26, a onda se ukazao Nenad Kljaić koji zabija za konačno Hrvatsko slavlje.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij