hren
 

U vremenu u kojem sportske aktivnosti miruju zbog zdravstvene krize, donosimo vam serijal o najvećim uspjesima hrvatskog sporta kroz povijest.

Bio je svestran. Bavio se plivanjem, rukometom, izvrstan i kao jedriličar, a radio je i kao amaterski filmski snimatelj. No, najveći trag ostavio je kao veslač. On, Duje Bonačić. Legenda splitskog sporta i pojam odanosti klubu.

Veslajući za VK Gusar iz Splita nanizao je nekoliko važnih uspjeha koje su ga doveli u jugoslavensku reprezentaciju. Na veslačkom Europskom prvenstvu u Milanu 1950. godine osvojio je srebro koje je na koncu bilo oduzeto. I dan danas se to smatra jednom od najvećih sportskih nepravdi.

Bonačić nije odustajao. Samo dvije godine kasnije pokazao je svoju vrijednost. Mogli bismo reći 'iz dišpeta' je postigao povijestan uspjeh kada je na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine kao štroker Gusarovog četverca osvojio zlato.

Bio je to ujedno vrhunac njegove sportske karijere. Kasnije se 'bacio' u jedriličarske vode u kojem je bio prvi predsjednik Jedriličarskog kluba Zenta. Potom je postao profesionalni trener te je radio kao vanjski predavač u pomorskoj školi u Splitu. Obnašao je i visoke funkcije u veslačkim savezima.

Da je 'izdržao' još barem tri mjeseca, danas bi proslavio 91. rođendan. No, Duje Bonačić na onaj je svijet preselio krajem siječnja ove godine. Tako nas je napustio najstariji hrvatski olimpijac i osvajač prve hrvatske zlatne olimpijske medalje.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij