hren

U vremenu u kojem sportske aktivnosti miruju zbog zdravstvene krize, donosimo vam serijal o najvećim uspjesima hrvatskog sporta kroz povijest.

Hrvatska dugo vremena nije napravila uspjeh u košarci. Posljednje doba kada smo mogli uživati u njihovim izvedbama bilo je do sredine 90-ih godina kada su od 1992. do 1995. osvojili četiri odličja sa tri velika natjecanja.

I prije toga Hrvatska se ponosila uspjesima na velikim natjecanjima, ali u sklopu tadašnje Jugoslavije. Na čak pet uzastopnih Olimpijskih igara osvajali smo medalje (1976.-1992.), osam puta zaredom bili u vrhu Svjetskog prvenstva (1963.-1990.), kao i dominacija sedamdesetih na Europskom prvenstvu – tri uzastopna zlata od 1973. do 1977. godine.

No, danas ćemo istaknuti 1992. godinu, posljednju godinu hrvatske košarkaške 'romantike'. Hrvatska je tada prvi put nastupila na Olimpijskim igrama kao samostalna država. Dogodilo se to u Barceloni, središtu španjolskog turizma.

Hrvatska na igrama nije stigla kao 'outsider'. Dapače, u svojoj je momčadi imala igrače koji su netom prije harali Europom s Jugoplastikom, a među njima je bio i čuveni Dražen Petrović, prvi Europljanin koji je toliko oduševljavao publiku u NBA natjecanju. Bila je to strašna momčad. S pravom možemo reći najbolja hrvatska momčad svih vremena. Roster su činili: Petrović, Perasović, Cvjetičanin, Kukoč, Alanović, Arapović, Tabak, Vranković, Gregov, Komazec, Rađa i Naglić.

Ždrijeb ih je odmah u prvoj fazi natjecanja spojio sa SAD-om kojoj je sve osim zlata veliki neuspjeh. A pazite tko je sve te 1992. godine bio s njima: Laettner, Robinson, Ewing, Bird, Pippen, Jordan, Malone, Stockton, Drexler, Mullin, Barkley i Magic Johnson.

Iz grupe su Amerikanci očekivano izašli kao pobjednici, a Hrvatska je kao druga išla na Australiju. S lakoćom su ušli u polufinale, a onda se obračunali sa Rusima. Bila je to neizvjesna utakmica do samog kraja, Hrvatska se izvukla iz zaostatka i u završnici stigla do pobjede 74:75 zahvaljujući Petroviću koji je pogodio slobodna bacanja osam sekundi prije kraja.

U finalu je uslijedila don quijotska borba sa vjetrenjačom zvanom SAD. Hrvatska je tada pridobila cijeli svijet. U desetoj minuti poveli su košem Arapovića za 25:24, što je izgledalo čudesno. Naime, u svim drugim utakmicama Amerikanci bi već vodili po petnaestak razlike, a sada su se našli u minusu. Hrvatska, doduše, nije uspjela parirati do kraja (117:85), ali su se pokazali kao najdostojniji protivnici. Bilo je to srebro zlatnog sjaja.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij