hren

U vremenu u kojem sportske aktivnosti miruju zbog zdravstvene krize, donosimo vam serijal o najvećim uspjesima hrvatskog sporta kroz povijest.

Ratko Rudić. Nijedan trener nije ni blizu svim trofejima koje ovaj čovjek ima. Legenda 'rukometa u vodi', kako bi ga neki nazvali, ima čak 64 osvojena trofeja, od čega 45 reprezentativnih medalja. Zvuči nestvarno, ali s reprezentacijama je u svojim rukama primio četrnaest zlatnih medalja. Samo jedan trener u povijesti sporta ima više medalja od njega – odbojkaški trener Bernardo Rocha de Rezende.

Ratko je cijeli svoj život u vaterpolu. Igračka karijera trajala mu je punih 20 godina. Nastupao je za različite klubove na području Balkana – Jedinstvo iz Zadra, Jadran iz Splita, Partizan iz Beograda... Nastupao je za reprezentaciju Jugoslavije u razdoblju od 1968. do 1981. godine i s njom ostvario nekoliko značajnih uspjeha. Međutim, te prve godine bio je na popisu za Olimpijske igre u Meksiku, ali su ga ozljede prije početka turnira udaljile od natjecanja. Onog natjecanja u kojem će njegovi suigrači osvojiti zlato.

Sve će to kasnije Ratko nadoknaditi. Do danas je kao trener osvojio četiri olimpijska zlata sa tri različite reprezentacije (Jugoslavija, Italija, Hrvatska), bio prvak svijeta sa tri različite države i osvajao Europska prvenstva s dvije različite države.

I sam je jedne prilike priznao da su mu igrački pehovi bili dodatna motivacija u trenerskom poslu:

„Smatrao sam da zaslužujem više. Želio sam osvajati zlatne medalje na najvećim natjecanjima i to je samo dodatno pojačalo moju trenersku ambiciju. Tu ambiciju i tu energiju imam i danas, inače se ne bih bavio ovim poslom“, rekao je Rudić.

S njim je Hrvatska doživjela vaterpolski procvat. U razdoblju od 2005. do 2012. godine vodio ih je od svjetskog naslova, osvajanja Olimpijskih igara 2012., Svjetske lige iste godine i Europskog prvenstva 2010. Uz to treba nadodati olimpijsko srebro, tri svjetske bronce, srebro i dvije bronce iz Svjetske lige.

Uz spomenute države vodio je još Sjedinjene Američke Države, pa i Brazil s kojim je pobijedio do tada nepobjedivu Srbiju. Jednostavno, čovjek koji je postigao uspjehe gdje god bi došao.

Očekivano je otišao u mirovinu 2016. godine, ali je zov vaterpola bio jači. Talijanski Pro Recco angažirao ga je 2018. godine, a on im uzvratio na povjerenju sa dvije uzastopne domaće titule prvaka i osvajača kupa.

Možemo s pravom reći: on je čovjek koji je jednostavno 'doktorirao' vaterpolo.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij