hren
 

U vremenu u kojem sportske aktivnosti miruju zbog zdravstvene krize, donosimo vam serijal o najvećim uspjesima hrvatskog sporta kroz povijest. Danas govorimo o jednom od najuspješnijih hrvatskih sportaša Matiji Ljubeku.

Iskreno, prvi put čujem za njega – to je reakcija današnje većine, a moram priznati i mene kao autora. Kad sam se raspitao o njemu među starijima, samo su se pojedini onako kroz maglu prisjetili o kome je riječ. A zapravo, Ljubek je jedan od najboljih hrvatskih sportaša uopće!

Razlog zbog čega ga se malo tko sjeća je sport kojim se bavio. Naime, bio je kanuist. Hrvatska u novijim vremenima ima vrhunske veslače, a Ljubek je volio osvajati sam. U kanuu. Gotovo da je tim sportom vladao između 1976. i 1984. godine. U tom je razdoblju osvojio čak četiri olimpijske medalje (1976., 1984.) od čega dvije zlatne, tri zlatne medalje na Mediteranskim igrama u Splitu 1979. godine te deset odličja sa Svjetskih prvenstava – pola od toga zlatnog su sjaja! Naravno, to su samo one najveće medalje...

Za svoje uspjehe bio je višestruko nagrađen, a nakon sportske karijere radio je kao potpredsjetnik Hrvatskog olimpijskog saveza. Nažalost, ubijen je u 47. godini života nakon što ga je ustrijelio član obitelji.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij