hren
 

U vremenu u kojem sportske aktivnosti miruju zbog zdravstvene krize, donosimo vam serijal o najvećim uspjesima hrvatskog sporta kroz povijest. Danas je na redu slavni hrvatski boksač Mate Parlov.

Selo Ričice blizu Imotskog te je 1972. godine bilo centar svijeta. Mate Parlov, najbolji hrvatski boksač u povijesti osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Münchenu. Bio je dalmatinsko čudo. Nitko ne bi rekao da će čovjek iz naroda, sasvim obična osoba, ma 'ljudina' postati najjači čovjek na svijetu.

Već u amaterskom boksu pokazao je predispoziciju za sami vrh. Sudjelovao je u tristotinjak borbi od kojih je izgubio samo 13. Osam puta zaredom podizao je pojas za najjačeg čovjeka u tadašnjoj Jugoslaviji (1967.-1974.), a pet puta uzastopice bio je prvak Balkana (1970.-1974.).

Vrhunac su bile Olimpijske igre u Müncheu 1972. godine. Nastupio je u poluteškoj kategoriji te je nokautom u prve dvije borbe izazvao oduševljenje. Argentinca Cuellu prošao je bez borbe, da bi Poljaka Janusza Gortata pobijedio odlukom sudaca i tako ušao u finale. U borbi za zlato tehničkim je nokautom porazio Kubanca Gilberta Carrilla i tako zasjeo na svjetski tron.

Sedamdesete su bile njegove zlatne godine. Okitio se svjetskim zlatom, dvostrukim europskim, bio prvi boksač neke socijalističke zemlje koji je osvojio profesionalnu svjetsku titulu. Također, Parlov je tih sedamdesetih godina postao jedini boksač u povijesti koji je u istoj kategoriji osvojio olimpijsko, svjetsko, europsko i svjetsko amatersko zlato te europsko i profesionalno svjetsko zlato. Bilo je to sasvim dovoljno da ga Hrvatska proglasi svojim najboljim sportašem 20. stoljeća.

'Zlatna ljevica' vratila se na Olimpijske igre 1984. godine u ulozi izbornika Jugoslavenske boksačke reprezentacije. Na tim su Igrama njegovi boksači ostvarili povijesni rezultat: jedno zlato, srebro i dvije bronce.

Potom se povukao u Istru živeći jednostavnim životom daleko od javnosti. Preminuo je 2008. godine u 60. godini života od raka pluća.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul