hren
 

Najmasovnija splitska sportska manifestacija, SPLIT MARATON i ST Sport EXPO ove godine okupit će u Splitu 4.000 trkača i preko 10.000 posjetitelja iz Hrvatske i svijeta

Događanja manifestacije 20. SPLIT MARATON obuhvaćaju:
-  sajam „ST Sport EXPO“ (21.02. i 22.02. u SC Gripe)
-  utrku  "dm dječje milje" (22.02. za djecu uzrasta 6 do 14 god.)
- „Trofej Slobodne Dalmacije“ -  utrka na 5 km (22.02.)
-  utrke maratona, štafetnog maratona i polumaratona (23.02.)
-  dodjele medalja (23.02.)

Kristijan Sindik, predsjednik Organizacijskog odbora 20. SPLIT MARATON na konferenciji je istaknuo da  je sve spremno za polumaraton i prvi maraton te je dao osnovne informacije o zatvaranju prometa i pješačkih zona za vrijeme utrka. Dodatno je naglasio kako je ponosan što je ove godine u potpunosti rasprodana i utrka na 5 km, Trofej Slobodne Dalmacije; te da je posebno zadovoljstvo što se više od 450 djece odazvalo na utrku dm dječje milje.

Naveo je da od elitnih trkača na maratonu trči Evans Kipngetich TANUI (bio je treći na prošlogodišnjem polumaratonu, drugi na Zagreb maratonu 2018., a pobijedio je na Cluj Napoca (ROU) maratonu. Dolazi i Ndiwa Chepkurui Sakong koji je pobijedio na zadnjem Beograd maratonu.
Na polumaratonu trči Henry Kemboi koji je pobijedio na brojnim polumaratonima, te Hillary Kiptum Maiyo Kimaiyo koji je također višestruki pobjednik polumaratona širom svijeta.

Split maraton ove godine ima i nekoliko posebnih, na prvi pogled nevidljivih akcija, istaknula je Iris Jurčić , zamjenica predsjednika Organizacijskog odbora, osvrnuvši se posebno na ST Sport EXPO:  „Ponosni smo što smo u suradnji s gradskim tvrtkama pokrenuli projekte od općeg značaja. Tako ove godine osim prvog maratona imamo i prvi korak prema #greenSTMrun. Vik Split podržava sve aktivnosti za smanjenje plastike u svakodnevnoj upotrebi s ciljem zaštite okoliša. Iz tog razloga podržali su 20. SPLIT MARATON osiguravši ekološke čaše za vodu kojom će se maratonci osvježavati tijekom utrke. Zanimljivo, čaše krasi natpis „running water“ što na engleskom ne znači „trkača voda“, već voda iz slavine. Zahvaljujući podršci Čistoće sav otpad koji nastane za vrijeme manifestacije će se odvojeno prikupljati i reciklirati. I ove godine nastavljamo tradiciju „Boli me Pipi“ . Vježbati mjesecima, trčati satima i biti posljednji na utrci za neke možda može biti demotivirajuće, ali zato Pipi i ove godine podržava one koji su došli na Splitski maraton, ne zamarajući se rezultatom.

Čak i ako utrčiš zadnji ili zadnja u cilj, Pipi to vidi kao sasvim dobar razlog za feštu i dodjeljuje Medalju za prvog/u odozada, odnosno onog natjecatelja/icu koji posljednji prođe kroz cilj unutar tri sata. Na prošlogodišnjem Splitskom polumaratonu  prvi put je dodijeljena Medalja za prvu odozada, a dobila ju je trkačica iz BiH Irma Zerdo koja i sama živi Pipi životnu filozofiju. Kao i Irmu prošle godine, prvog/u odozada i ove će godine u cilju dočekati Pipi djevojke u stilu pravog prvaka – s medaljom, Pipijem i  Pipi ležaljkom u kojoj će moći iskusiti #bolimePipi trenutak nakon apsolutno velikog pothvata. U sklopu sajma ST Sport EXPO  Pipi je svim posjetiteljima osigurao Relax zonu kako bi se odmorili i uživali u sajamskoj atmosferi". Iris Jurčić se ujedno zahvalila svim sponzorima i pokroviteljima koji su omogućili realizaciju manifestacije 20.SPLIT MARATON.“

Direktorica TZ grada Splita Alijana Vukšić istaknula je:  „Trčanje je postalo brzorastući svjetski trend kojim se sve veći broj ljudi bavi kako bi se na zdrav način nosili sa stresom i sve ubrzanijim stilom života. Izuzetno nam je drago što Split ima jednu sportsku manifestaciju koja u svakom pogledu prati svjetske trendove, motivira sve veći broj posjetitelja izvan turističke sezone i promovira Split kao destinaciju cjelogodišnjeg turizma. Već godinama podupiremo i pratimo razvoj ove izrazito važne sportske manifestacije i možemo zaključiti kako je Splitski maraton primjer izvrsne suradnje privatnog sektora, javnog sektora i lokalne zajednice, što potvrđuje i sve veći broj sudionika ali i volontera.
Čestitam organizatorima koji su se i ove godine potrudili uvesti nove zanimljivosti u program i prezentirati naš grad na najbolji mogući način- dodirom sporta i kulture.“

Na kraju je Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo naglasio kako je uz 20. SPLIT MARATON iznimno važno i pokretanje sajma sporta ST sport EXPO : „Splitski maraton jedna je od najvažniji turističkih manifestacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Osim što impresionira brojkama, preko 500 volontera, 900 natjecatelja i 10.000 noćenja, kroz sajam ST Sport EXPO podupire i zdrav način života te od ove godine i ekološki pristup. Održiv, ekološki i zdrav, to je smjer koji je kroz svoje strateške dokumente zacrtala i Splitsko-dalmatinska županija.“

Na press konferenciji još jednom je istaknut volonterski karakter Split maratona, u čijoj pripremi kroz godinu sudjeluje 25 članova Organizacijskog odbora, a uoči i tijekom utrka angažirano je čak petstotinjak volontera.

Foto: Promo


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij