hren
 

HRVATSKI NOGOMET U EUROPI
VELIKA borba između Cipra, Škotske, Grčke, Hrvatske i Srbije vodi se za 15. mjesto UEFA-ine ljestvice državnog koeficijenta (gleda se posljednjih pet godina) i dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka.

Trenutno Hrvatska s 24.875 bodova drži 18. poziciju, a ona u sezoni 2021./2022. donosi jednog predstavnika u Ligi prvaka, nijednog u Europa ligi i tri u novom natjecanju, Konferencijskoj ligi. Ako bi Dinamo uspio odvesti Hrvatsku do toliko željenog 15. mjesta, onda bi Hrvatska imala dva predstavnika u Ligi prvaka, jednog u Europa ligi i dva u Konferencijskoj ligi. 
Zahvaljujući prošlosezonskim rezultatima, Hrvatska je prošlu sezonu završila na 15. mjestu pa će sljedeće sezone imati dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka.

Klubovi HNL-a nadali su se kiksevima rivala u jučerašnjim utakmicama Europa lige, ali od tri neizvjesne utakmice u sve tri rezultat nije išao u prilog Hrvatskoj. Jedino je Srbija porazom Partizana kod Manchester Uniteda (3:0) sinoć ostala bez bodova.

Prvo je ciparski APOEL s 2:1 slavio protiv Qarabaga. Gosti su poveli na Cipru, a domaći se vratili u 59. minuti pa dvije minute prije kraja postigli gol kojim su skočili na drugo mjesto i uhvatili dobru poziciju za prolazak grupne faze. Tim golom Cipar je još više pobjegao Hrvatskoj jer je APOEL donio 0.500 bodova svojoj zemlji koja je uoči te utakmice imala 0.375 bodova više od Hrvatske.

Bio je to samo početak lošeg dana u Europa ligi za Hrvatsku u borbi za 15. mjesto. Preokret je napravio i Celtic protiv Lazija u gostima. Immobile je doveo domaće u vodstvo, Forrest izjednačio, a Celtic u 95. minuti stigao do pobjede i Škotskoj donio 0.500 bodova.

Već tada su i Škoti preskočili Hrvatsku, a očekivalo se da bi navečer Rangersi mogli ostati bez pobjede protiv Porta i da Škotska neće imati idealnu večer za državni koeficijent. U prvom poluvremenu Rangersi nisu imali udarac u okvir gola suparnika, ali su sredinom drugog dijela golovima Moralesa i Davisa prelomili utakmicu. Tako je Škotska dobila 1.000 bodova i zasjela na 16. mjesto. 

Škotska je trenutno u najboljoj poziciji da završi na 15. mjestu jer u europskim natjecanjima ima dva kluba, jedan više od Cipra, Grčke i Hrvatske. I ne samo to, Celtic je već preokretom u Rimu osigurao prolazak skupine, a Rangersi su se tome jako približili.

Podsjetimo, svaka pobjeda u skupini europskih natjecanja za državu vrijedi dva boda, a neriješeni ishod jedan bod i onda se taj učinak dijeli s brojem klubova koji su u aktualnoj sezoni krenuli iz pojedine države. HNL bi 15. mjestom imao pet klubova u tri europska natjecanja, a sve ispod toga znači da će jedan hrvatski klub manje izboriti plasman u Europi. 

Ako gledamo samo ovosezonske rezultate, Hrvatska je na 13. mjestu. Dinamo gotovo da i nije imao nikakvu pomoć ostalih klubova, osvojio je 13 od 17.5 hrvatskih bodova.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij