hren

Poklonici jedrenja i mora, među kojima se nalaze i mnogi poznati glazbenici, glumci, sportaši  i gospodarstvenici, u petak 18. listopada kreću iz Splita na još jednu Višku regatu, naše najprestižnije jedriličarsko natjecanje.

Na samom startu u Splitu, u petak, lukobrani Splitske luke i ACI-a, te Sustipan ponovno će biti poseban prirodni amfiteatar za praćenje starta regate.  U petak od 15 sati u Visu kreće tradicionalna podjela fažola i brujeta za sudionike regate, a potom i prigodna prodaja kolača ispred općine.

Višani će na svoje doći u subotu i uživati u regati u Viškoj vali, ali i mnogim drugim zabavnim programima koje su organizatori pripremili za natjecatelje, goste i mještane Visa. Tako subota u Visu starta "Regatom u Viškom portu", koja uvijek privlači mnoštvo gledatelja zbog svoje atraktivnosti. Dan se nastavlja domjencima i degustacijama u organizaciji Turističke zajednice Visa i grada Visa, počevši od 18 sati dodjelom pokala pobjednicima regate u luci VIS, te domjenka za koje brinu učenici srednje škole Antun Matijašević Karamaneo. Događanja u samom Visu nastavljaju se prodajom autohtonih viških sorti vina, rakija i likera te ostalih viških specijaliteta na trgu ispred općine.

Regata iz Visa kreće u nedjelju u 9 sati, a Split će pobjednika dočekati već oko 12 sati, na velikom molu ACI marine.

- Viška regata ove godine obilježava jubilej kojim se ne može ponositi mnogo sportskih natjecanja: već 75 godina na ovom događaju splitski Jedriličarski klub Labud okuplja ono najbolje od hrvatskog i europskog jedrenja, bilo da se radi o ljudima željnima sportskog nadmetanja ili onima koji naprosto uživaju u suživotu s prirodnim elementima. I ove godina Viška regata doseže svoje rekorde popularnosti – očekuje se više od 1.000 jedriličara i više od 150 posada iz cijele Europe.

Prema dinamici dosadašnjih prijava vidljiv je ogroman interes i sve veći broj prijava profesionalnih posada, a prijave ukazuju kako se povećava i interes međunarodnih natjecatelja, te se očekuju posade iz desetak država. Kakvi će vremenski uvjeti pratiti jedriličare za sad je nezahvalno prognozirati, ali sigurni smo kako će i u svom jubilarnom izdanju ova najveća jadranska odobalna regata tražiti maksimum znanja i iskustva od posada.

Među prijavljenima ponovno se nalaze mnoga poznata lica: glumac Vedran Mlikota, glazbenici Marijan Ban i Jurica Pađen, kao i proslavljeni hrvatski košarkaš Željko Jerkov, Josip Berket.  vlasnik Marine Kaštela, dalmatinski građevinar i vlasnik splitskih hotela Atrium i Amfora Resort Zvonko Kotarac , Niko Dešković,  vlasnik njemačke tvrtke za on-line trgovinu automobilima Instamotion, vlasnik zadarskog Radija 057 Darko Smrkinića, Saša Keković, crnogorski građevinski poduzetnik i drugi – informirali su organizatori iz JK Labud iz Splita.

- Od ove godine započinjemo s novim iskoracima u organizaciji i pozicioniranju Viške regate, prije svega kako bismo pomirili njenu sportsku i revijalnu stranu. Pozivamo stoga jedriličare, kao i sve zaljubljenike u more, vjetar i otok Vis, da nam se pridruže i svojim prisustvom uveličaju ovu jedinstveni jedriličarski događaj i jubilej, 75 godina Viške regate - rekao je Ante Mlikota, predsjednik Labuda.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij