hren
 

Nakon pobjede nad Interom na Poljudu se najavljivao pakleni tjedan koji slijedi. I bio je paklen. Svaka čast Mladosti iz Petrinje, ali očekivalo se da će Hajduk u toj utakmici pregaziti protivnika. Završilo je s neuvjerljivih 2:0, a bila je to samo uvertira u slabu predstavu koju smo gledali sinoć, a u kojoj su Splićani ispustili vodstvo i na kraju spašavali 1:1 kod Istre.

Ponovno problem u gostima

Hajduk ima ogromnih problema u gostima, nakon 10 odigranih kola prosuo je jednako toliko bodova. Da stvar u ovom trenutku još gore izgleda, pobrinuli su se svi gosti u ligi u ovom kolu. Naime, Gorica, Osijek, Rijeka i Dinamo - redom momčadi iz gornjeg dijela ljestvice - ostvarili su gostujuće pobjede. Sve su bile rezultatski uvjerljive i bez primljenoga gola, a jedino je Hajduk zapeo u Puli - kod ekipe koju je pobijedio 11 utakmica zaredom, od toga pet puta u gostima.

Nije problem u tome što je Hajduk remizirao u ovoj utakmici, već u tome što ni prikazana igra nije bila takva da bi se moglo reći da je pobjeda bila blizu. Nastavi li Hajduk s ovakvim igrama u gostima, Dinamu neće trebati dugo da ga prestigne i nešto se po tom pitanju treba poduzeti. Takav je opći dojam, takva je slika donekle i realna, no kritike Hajduku u gostima, Hajduku sinoć i Hajduku općenito puno su teže nego što bi trebale biti.

Ove sezone liga je dosta izjednačenija nego prethodnih sezona, kako u borbi za vrh i europska mjesta tako i u donjem domu. Malo je vjerojatno da će u ovoj sezoni jedna momčad ostati zakucana na dnu i da će protiv nje svi nabijati gol-razliku. Najbolje momčadi u ligi prosut će još popriličan broj bodova, ali pitanje je kako će na te povremene kikseve reagirati i hoće li oni, umjesto povremeno, ipak dolaziti u nizovima.

Kiksevi su najnormalnija stvar, čak je i Dinamo, koji je razmontirao Atalantu 4:0, nekoliko dana kasnije posrnuo u Varaždinu. Ima li onda potrebe raditi toliku dramu zbog kiksa u Puli? Ma naravno, najbolje bi bilo pobijediti sve slabije protivnike, a uz "ostavljanje srca na terenu" te malo sreće i sve ostale... I tako četiri puta.

Ima li Hajduk sreće?

Sada se postavlja i pitanje koliko je Hajduk zapravo imao sreće u prvom ciklusu prvenstva. Jedina utakmica u kojoj je možda zaslužio više bila je ona u Koprivnici, no neke druge mogle su lako otići i u drugom smjeru, i to neke utakmice na Poljudu, u kojima je Hajduk na kraju rezultatski uvjerljivo slavio. Pobjede na bilo kakav način ono su što Hajduku treba da bi se stvorio pobjednički mentalitet jer nema koristi od dobre i oku ugodne igre bez rezultata. No kakva je stvarna slika?

Faktor sreće u sportu je nemoguće izmjeriti, pogotovo u sportu s malo pogodaka kao što je nogomet. Statistike vezane uz broj očekivanih pogodaka (xG) temeljene na kvaliteti kreiranih i dopuštenih prilika najbolje su mjerilo. One kažu da je Hajduk u prvom ciklusu trebao imati najveću gol-razliku, a u konačnici ona je u odnosu na konkurenciju bila i veća nego što se očekivalo.

Također, Hajduk stvara najkvalitetnije prilike u cijeloj ligi, a u tome mu može parirati samo zaprešićki Inter. Dinamo i Osijek, primjerice, imaju daleko najviše udaraca, ali te prilike nisu dovoljno kvalitetne jer doslovno pucaju odakle god stignu. Uzorak nije velik, ali otkriva jako puno jer Hajdukovih dobrih prilika i uz ovo malo "prave" igre što ima uopće ne nedostaje.

Atmosfera je začas postala negativna

Nakon slabe predstave u Kupu i kiksa na Aldu Drosini ponovno se stvara atmosfera koja je do sada uvijek bez problema ubijala Hajduk. Ponovno dobro poznata stvar, euforija je prešla u depresiju - jučer je Hajduk bio prvak, a danas će biti peti jer će ga do kraja sezone prestići i Gorica. Jer u Hajduku nitko nema pojma...

Malo je koji trener doživio toliko antipatije navijača Hajduka kao što je doživio Damir Burić. Već se to vidjelo i prije njegovog dolaska, kad se samo naslućivalo tko je trener, a nema nikakvih pokazatelja da će se takvo mišljenje u bližoj budućnosti promijeniti.

Onda se još dodatni "gnjev" navukao potezom poput uvođenja Delića koji, za razliku od Teklića, još nije dokazao da je sposoban nešto napraviti u kratkom vremenu, prema čemu bi Teklić bio bolji izbor. Kad se doda još koji takav detalj, onda nastaje priča kako apsolutno ništa ne valja.

Činjenica je da dosta toga u igri Hajduka nedostaje, može se reći i ne funkcionira, ali to znači i da ima još puno prostora za napredak. Na kraju krajeva, i uz te očite i poprilične nedostatke - Hajduk je prvi.

Rezultati by SofaScore

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij