hren
 

TROSTRUKI PRVAK SVIJETA U FORMULI 1, LEGENDARNI AUSTRIJANAC NIKI LAUDA, PREMINUO JE U 70. GODINI ŽIVOTA
U ponedjeljak 20. svibnja 2019. svijet Formule 1 ostao je bez jedne od najpoznatijih figura tog sporta. Niki Lauda natjecao se u Formuli 1 od 1971. do 1985., a pritom je bio prvak svijeta s Ferrarijem 1975. i 1977. pa još s McLarenom 1984. Njegov život i karijeru obilježila je i teška nesreća na Nürburgringu 1976., koju je jedva preživio.

Austrijanac se borio sa zdravstvenim problemima od sredine prošle godine. U kolovozu je imao komplicirani zahvat transplantacije pluća, a nakon toga je dva mjeseca morao biti u bolnici.

U bolnici je ponovno završio na početku 2019. zbog gripe, a pojavile su se određene informacije u austrijskom tisku da je u posljednje vrijeme imao problema s bubrezima te je bio na dijalizi u Švicarskoj.

Nažalost, nakon toga stigla je i tužna vijest da je Niki izgubio bitku s teškom bolešću. Preminuo je u ponedjeljak u krugu obitelji.

“S velikim žaljenjem objavljujemo da je naš voljeni Niki preminuo u ponedjeljak u krugu svojih najbližih. Kao sportaš i kao poduzetnik ostvario je jedinstvena postignuća, koja će ostati zauvijek upamćena. Baš kao i njegov neumorni duh, težnja za akcijom, direktan pristup i hrabrost.”

“Bio je uzor i mjerilo svima nama. Bio je pažljiv suprug, otac i djed daleko od očiju javnosti i jako će nam nedostajati”, stoji u priopćenju Laudine obitelji.

Lauda je debitirao u Formuli 1 na Velikoj nagradi Austrije 1971., a do prve pobjede stigao je 1974. po dolasku u Ferrari. Godinu kasnije osvojio je i svoj prvi naslov prvaka svijeta.


Niki Lauda, Ferrari

Sljedeća godina obilježila je Nikijev život. Ta 1976. pamti se po epskom dvoboju s Jamesom Huntom i nesreći koja se dogodila na Nürburgringu 1. kolovoza. Lauda je zadobio teške opekline, no to ga nije zaustavilo. Propustio je samo dvije utrke, vratio se utrkivanju i na kraju izgubio Prvenstvo te godine za samo jedan bod.

Drugu titulu s Ferrarijem osvojio je 1977. Sljedeće godine prešao u Brabham pa se 1979. povukao iz Formule 1 i posvetio svojoj avio kompaniji. Međutim, vratio se s McLarenom 1982. pa osvojio svoj treći naslov prvaka 1984. Do danas je jedini vozač koji je uspio osvojiti titulu i s Ferrarijem i s McLarenom, dvama najuspješnijim konstruktorima u Formuli 1, a 1993. primljen je u automobilističku Kuću slavnih.


Niki Lauda (McLaren), VN Austrije 1984.

Vozačku karijeru u Formuli 1 završio je 1985., ali ostao je blisko vezan uz sport te obnašao dužnost savjetnika u Ferrariju tijekom 90-ih, šefa momčadi Jaguara početkom novog milenija, a 2012. pridružio se Mercedesu i odigrao važnu ulogu u brojnim uspjesima njemačke momčadi od 2014. do danas.

U 70. godini života, 20. svibnja 2019., preminuo je ovaj istinski velikan Formule 1.

Izvor: gp1.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij