hren
 

HRVATSKA - AZERBAJDŽAN
Hrvatski izbornik Zlatko Dalić je uoči početka Lige nacija rekao da mu to natjecanje služi za isprobavanje varijanti za kvalifikacije. Što je isprobavao - isprobavao je.

Hrvatska reprezentacija u četvrtak u 20:45 u Maksimiru protiv Azerbajdžana otvara kvalifikacije za Euro 2020., a tri dana kasnije u Mađarskoj će se već vidjeti kako je Dalić preživio neizbježnu smjenu generacija. Od 11 igrača koji su nastupili u finalu SP-a protiv Francuske protiv Azerbajdžana će ih biti pola. Neki su ozlijeđeni, neki su se oprostili, a jedini koji su sigurni u post-ruskoj eri su Modrić, Rakitić, Perišić i Vida. Može se to reći i za Brozovića i Rebića, ali pred Dalićem je nešto više od godinu dana da složi momčad koja će pokušati napasti i Europsko prvenstvo.

Loše su vijesti da Lovren ima žute kartone, da su Vrsaljko, Pivarić i Strinić izvan konkurencije zbog zdravstvenih problema i da Dalić još ne zna tko će mu biti prvi golman. Odnosno zna, ali još ne želi reći. Dobra vijest je da je reprezentacija upala u jednu od najlakših kvalifikacijskih skupina iz koje je reprezentaciji takvog kalibra skoro pa teže ispasti nego se plasirati na Euro. Iako "danas svi igraju nogomet", teško je vjerovati da se pokraj Walesa, Mađarske, Azerbajdžana i Slovačke na Europskom prvenstvu neće naći mjesto za Hrvatsku, a koliko će taj put biti lagan ili težak znat ćemo već nakon Azerbajdžana.

Branit će gotovo sigurno Kalinić

Za tu utakmicu Dalić ima nekoliko dilema. Na press konferenciji uoči utakmice rekao je da se za golmana već odlučio. Budući da je uvijek ponavljao da se u reprezentaciju jako teško ulazi, a još teže ispada, za očekivati je da će ipak braniti Lovre Kalinić. On je u Aston Villi od dolaska na zimu branio u sedam utakmica pa se nakon što je primio 12 golova preselio na klupu. Logičniji izbor bio bi Dominik Livaković, ali teško je vjerovati da će Dalić odustati od Kalinića.

Sljedeći gorući problem su bokovi. Na desnom silom prilika mora birati između Bartoleca i Brekala, a na lijevom između Leovca i Barišića. Bartolec je nezamjenjiv u danskom Nordsjaellandu i igra cijelu sezonu, dok je Brekalo beka posljednji put igrao vjerojatno u pionirima.

Leovac je jedan dio sezone bio ozlijeđen i nije bio najstandardniji u Dinamu, a isto se može reći za Barišića koji je jesenas također bio ozlijeđen i otada ne uspijeva uhvatiti konstantnu minutažu. Na desnom krilu igrat će Rebić koji tvrdi da je maksimalno spreman nakon lakše ozljede ili Nikola Vlašić koji je jedan od najvažnijih igrača CSKA.

Postoji i opcija da Dalić umjesto Brozovića u igru stavi Kovačića, ali bilo bi jako riskantno razbijati sjajan trojac Modrić-Brozović-Rakitić, koji je briljirao u Rusiji. Rebić i Kramarić po potrebi mogu zamijeniti pozicije, no to se može očekivati usred utakmice, ako za to bude potrebe.

Kako će Hrvatska istrčati protiv Azerbajdžana znat ćemo tek sutra, ali ovo su moguće varijante:

Opcija 1

Ujedno i najrealnija. Iako bi Bartolec možda bio najbolja opcija, Dalić će najvjerojatnije riskirati s Brekalom na desnom boku pa će tako zadnja linija igrati u sastavu u kakvom nikad prije nije igrala ni poslije ponovno neće igrati. Na lijevom beku bit će Barišić, a stoperski par Vida i Ćaleta-Car ne bi smio imati previše problema s Azerima. Rebić bi u ovoj varijanti pokrio desno krilo i po potrebi se mijenjao s Kramarićem u napadu. Njihova alternacija u napadu bi mogla funkcionirati bez problema jer bi se iz zadnje linije Kramariću iza leđa na krilu ubacivao Brekalo kojemu je to ionako prirodnija pozicija.

Opcija 2

Umjesto Brekala na beka ulazi Bartolec, a Rebića mijenja Vlašić. Rebić je rekao da je spreman, ali je moguće da ga Dalić ipak poštedi za Mađarsku koja će biti daleko zahtjevnija utakmica od ove protiv Jurčevićeve momčadi.

Opcija 3

Najmanje vjerojatna varijanta, ali ne i nemoguća. Umjesto Barišića priliku dobiva Leovac, Bartolec ulazi umjesto Brekala, a Vlašić umjesto Rebića. U ovoj varijanti otpada varijanta sa zamjenom pozicije Kramariću usred igre jer umjesto njega nema tko drugi igrati napadača.

Izvor: index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul