hren
 

ŽDRIJEB KVALIFIKACIJSKIH SKUPINA ZA EP 2020.
Danas u Dublinu (početak u podne) naša će reprezentacija saznati suparnike na putu prema Europskom prvenstvu.

U podne u Dublinu počinje ždrijeb kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020., nitko se u Hrvatskoj ne zamara previše imenima suparnika, ali nije svejedno dobiješ li Njemačku ili Dansku u odnosu na Island, Austriju ili Ukrajinu, ne bi bilo isto igrati sa Srbijom ili Turskom ako protivnik može biti Finska ili Bugarska, a pogotovo je različito dobiti Grčku ili Estoniju.

Hrvatska kao nositelj ne može naletjeti na devet ostalih koji su u najboljem položaju uoči izvlačenja, a kvaliteta momčadi govori da nam je zajamčen status favorita (o imenima suparnika ovisi prvog ili drugog).

Puno povjerenje

Kako gledaju na ždrijeb i koje bi protivnike sami odabrali pitali smo Srećka Bogdana, koji je za reprezentaciju igrao još 1990. kod njezina stvaranja, trenutačno voditelja škole Intera iz Zaprešića, i Antu Mišu, pomoćnika prethodnog izbornika Ante Čačića, sudionika Eura 2016. u Francuskoj.

- Hrvatska je u Rusiji pokazala da ima kvalitetu, da može igrati protiv svakoga. Žao mi je što nismo pobijedili Francuze u finalu, ali velik je uspjeh biti drugi na svijetu. Danas nam nije bitno koga ćemo dobiti u skupini, važno je samo da igramo kao dosad, da nametnemo svoj stil i na kraju će kvaliteta isplivati. Što znači da ćemo se plasirati na Euro. Nikakvu nam ulogu ne igra hoće li biti četiri ili pet rivala; Hrvatska se nikoga ne smije bojati - kazao je Bogdan.

Od kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010, koje Vatreni nisu prošli, svaki se ciklus pretvorio u histeričnu, gotovo mitsku dramu. Osim Slavena Bilića, izbornici su redovito padali pokoju utakmicu prije kraja natjecanja u skupini ili uoči play-offa. Ni Igor Štimac, ni Niko Kovač, ni Ante Čačić nisu uspjeli završiti posao. Čak i kad je start bio dobar, uslijedilo bi spuštanje niz ‘tobogan smrti’ i preživljavanje u zadnji čas. Hoće li Zlatko Dalić to moći izbjeći?

- Najbitnije je da imamo puno povjerenje u izbornika, da mu čuvamo leđa, u tom slučaju rezultat neće izostati.

Bogdan je dosta razmišljao o tome koga staviti u svoj idealan izbor.

- Moramo igrati svoju igru i normalno pobjeđivati, bez obzira na to je li protivnik Njemačka ili Austrija, to je svejedno. Ključan je pravi pristup i želja za uspjehom.

Njemačka se našla u za sebe neobičnoj poziciji - nije u prvom, nego u drugom bubnju.

- Kako sam dobar dio karijere igrao i radio kao sportski direktor u Karlsruheu, malo više pratim Nijemce. Ne igraju bog zna kako, ali i dalje vjeruju u izbornika Joachima Löwa, imaju kvalitetu i očekujem da će otići na Euro, no to se nas ne tiče. Mi trebamo 2020. ponoviti Rusiju.

Šetajući po jakosnim skupinama našli smo najpogodnije društvo po Bogdanu.

- Ukrajina mi se iz drugog šešira čini kao zgodan rival. Iz trećeg ću reći Bugarska, potom Mađarska.

Unatoč velikim ulaganjima mađarskom nogometu Bogdan ne udjeljuje komplimente.

- Nije na osobitoj razini, treba se tek dokazati. Puno ulažu, to je točno, ali reprezentacija mora napraviti iskorak. Mađari su nekad imali Laku konjicu, pa su propali. Ne vjerujem da će se to dogoditi nama, koliko god ljudi znali povlačiti takve paralele i pitati se prijeti li to jednog dana i Hrvatskoj. Naravno, moramo ulagati u infrastrukturu, u mlade igrače, nastaviti dobro raditi, pojačati škole nogometa, no mislim da nam se to ne može dogoditi.

Neka se plaše nas

Od društva s dna hijerarhije Bogdan je zaokružio...

- Gibraltar, iako su hit u zadnje vrijeme, ali protiv nas ipak ne bi to mogli ponoviti, te, u konačnici, Lihtenštajn.

Za kraj:

- Hrvatska ima formiranu ekipu, ali i velike talente. Očekivati da ti mladi budu odmah glavni nije realno, prerano je, međutim treba im davati šansu. Njima je najvažnija podrška.

Ante Miše s više je nestrpljenja čekao prethodni ždrijeb, ali stožer u kojem je bio nije preživio skupinu.

- Imamo kvalitetu, pokazali smo to i u Ligi nacija, izuzev prve utakmice sa Španjolskom. U tom smo času još trpjeli posljedice Svjetskog prvenstva. Posljednja dva nastupa pokazala su da imamo vrhunsku vrijednost i da uspjeh u Rusiji nije slučajan. Htio bih da nam sada ždrijeb podari slabije suparnike.

Neki bi rado izbjegli susjede, pogotovo države iz negdašnje Jugoslavije; ne zbog njihove igrače vrijednosti, nego svega ostalog što prati takve oglede...

- Te se reprezentacije trebaju bojati nas, ne mi njih. Potpuno nam je nebitno hoće li doći netko iz bivše Jugoslavije - rezolutan je Miše.

Iz drugog bubnja bira Austriju ili Češku.

- Više nam odgovara nogomet srednje Europe nego sjevernjaci. Ne bih htio Dansku, Island ili Švedsku, iskusili smo to, nekad i gubili. Skandinavci nam ne pašu. Danska nam je u Rusiji možda bila i najzahtjevnija utakmica, najteže smo ih prošli. Nakon toga ne bih volio Tursku, s njima stalno igramo, dosadili su. Škotska nam ne odgovara, njih ne bih htio. Daleko bih radije da bude jedna Irska, Bugarska bi možda bila idealna, a kako želim Češku, biram da bude i Slovačka. I to je kraj. Nakon toga više nema nikoga koga bih želio preskočiti. Samo da odemo u toplije krajeve, biram Cipar, a nije loše ni ako nas zapadne Gibraltar. Dosta je dugih putovanja, bolje izbjeći putešestvije po Aziji. I San Marino bi bio šećer. Neka skupina bude najlakša. Gledao sam baš u SN-u onu opciju s Njemačkom, Srbijom, Grčkom... To bi bila zahtjevna grupa.

Izbjeći pad

O tijeku kvalifikacija i na pitanje hoće li Dalić iznaći način da ne dopusti ponore i probleme, Miše konstatira:

- Nevjerojatno je da smo kod svih izbornika tijekom natjecanja u skupini imali golemi pad u rezultatima. Uvijek postoji prvi put, pa se nadam da ćemo sada prvi put nakon dugo vremena kvalifikacije završili bez ikakvih turbulencija, da će Dalić u tome uspjeti, da će Hrvatska biti sigurna i da će se glatko plasirati na završnicu.

Kvalifikacijski termini

Skupine
1. kolo: 21-23. ožujka 2019.
2. kolo: 24-26. ožujka 2019.
3. kolo: 7-8. lipnja 2019.
4. kolo: 10-11. lipnja 2019.
5. kolo: 5-7. rujna 2019.
6. kolo: 8-10. rujna 2019.
7. kolo: 10-12. listopada 2019.
8. kolo: 13-15. listopada 2019.
9. kolo: 14-16. studenoga 2019.
10. kolo: 17-19. studenoga 2019.

Play-off
Polufinale: 26-28. ožujka 2020.
Finale: 29-31. ožujka 2020.

Izvor : Sportske Novosti


KOMENTARI: