hren
 

EL MUNDO DEPORTIVO iz Barcelone, drugi najstariji sportski dnevnik u Europi, oduševljen je igrom Ivana Rakitića i Luke Modrića na SP-u.

Na naslovnici tiskanog izdanja, kojeg svakog dana u Španjolskoj čita oko pola milijuna ljudi, piše "Ivan i Luka su novi Xavi i Iniesta".

Najveći kompliment koji par veznjaka može dobiti, hrvatski duet prima sasvim zasluženo, jer upravo oni doveli su svoju reprezentaciju do polufinala u Rusiji.

"Njihove kopačke udaraju tempo igre Dalićeve momčadi, a načinom na koji to rade podsjećaju na Xavija Hernandeza i Andresa Iniestu, koji su vodili Barcelonu i Španjolsku do svih mogućih naslova".

Jedina velika razlika je, kako naglašava sugovornik Xavi, koji se potpuno slaže s usporedbom je u osiguraču kreatorskog dvojca: "mi smo imali Busija, a oni ga nemaju". To je istina, dodaje EMD, "u Hrvatskoj tu ulogu igra Marcelo Brozović, potpuno drugačiji tip igrača od Busquetsa."

Katalonci podsjećaju zašto Hrvatska tek sada uživa u ovakvoj igri njene reprezentacije, zato što su dva njena najjača oružja napokon iskorištena na pravi način: "Novi izbornik Dalić za razliku od prethodnika Čačića shvatio je, osim na početku utakmice s Rusijom, da Modrić i Rakitić ne mogu igrati zajedno na centru. Pa tako sada madridista igra daleko bliže golu, a barcelonista ima slobodu na sredini."

El Mundo Deportivo ističe zašto su njih dvojica iznimno bitni za Hrvatsku: "Od svih polufinalista SP-a, ta reprezentacija jedina temelji igru na sredini terena. Belgija i Francuska su izravnije i svakom loptom traže ofenzivce Hazarda i Griezmanna. Engleska pak počinje igru od stopera Stonesa i ne toliko talentiranog Hendersona."

Xavi se vraća hrvatskom dvojcu: "Rakitić i Modrić dva su najkompletnija veznjaka koja sam vidio, moderni nogometaši koji imaju sve. Oni diktiraju događaje na terenu. Uživam gledati ih kako igraju, kako su povezani, kako se nadopunjuju i pomažu."

Xavi dodaje: "Rakitić je jedno od najvećih pojačanja u povijesti Barcelone. Napreduje iz dana u dan, u svakom trenutku zna kako se prilagoditi potrebama momčadi i pokazuje nevjerojatnu nogometnu zrelost. Kao i Luka Modrić, još jedan koji bi se odlično uklopio u Barcelonu. Oni obojica su čudovišta s loptom", zaključio je katalonski velikan, a El Mundo ga nadopunio: "Nasljednici Xavija i Inieste, nositelji njihove DNA."

Izvor: Index.hr


KOMENTARI: