Samo mjesec i pol dana nakon što je završila prošla sezona, vratio nam se HNL. Inter i Cibalia u Zaprešiću su u petak odigrali prvu utakmicu prvoga kola.

Unatoč protivljenju skoro svih sudionika, koji smatraju da je pauza između dvije sezone prekratka, hrvatsko prvenstvo počelo je prije nego što je srpanj službeno došao do polovice. U nedavnoj anketi Sportskih novosti o terminu početka sezone predstavnici devet klubova izjasnili su se da su protiv, samo je trener Osijeka Zoran Zekić rekao da se nemamo zašto buniti, što i ne čudi s obzirom na to da je njegova momčad i prije početka HNL-a odigrala već tri europske utakmice.

No nije HNL jedinstven slučaj, štoviše. Iako niti jedna europska liga kojoj se sezona ne proteže tijekom jedne kalendarske godine (poput skandinavskih zemalja i većine bivših sovjetskih republika), iznenađujuće puno ih počinje ovog vikenda. A budući da je susret u Zaprešiću počeo u 20 sati, tehnički je nekoliko prvenstava počelo prije hrvatskog. Dakle, niti u ovoj kategoriji HNL nije prvi u Europi.

Službeno, sezonu europskih nacionalnih prvenstava otvorili su Bugari utakmicom između Etara i Lokomotiv Plovdiva u 17.45 sati. Točno 15 minuta kasnije krenula je sezona u Danskoj susretom AGF-a i Horsensa te u Poljskoj okršajem Wisle Plock i Lechije Gdanjsk. Tek nakon njih, u 20 sati, kao četvrti u Europi krenuli su Hrvati i Rumunji.

Međutim, iako su na ovom popisu Bugari službeno ispred Hrvata, Hajduk je debelo ispred Levskog jer Splićani prvu utakmicu HNL-a igraju u nedjelju na Maksimiru protiv Lokomotive, dok je Levski svoj susret prvoga kola odgodio kako bi se neometano pripremio za uzvrat u Sofiji u četvrtak.

No osim ovih pet liga, ovog vikenda startaju prvenstva u još četiri zemlje - Rusiji, Ukrajini, Sloveniji i Mađarskoj. Idućeg vikenda kreće sezona u Austriji, BiH, Srbiji, Slovačkoj i Švicarskoj, sve redom zemljama većinski kontinentalne klime, kakva vlada i u gradovima iz kojih dolazi čak sedam od deset hrvatskih prvoligaša (Zagreb, Zaprešić, Koprivnica, Osijek i Vinkovci). Tjedan dana kasnije priključuju se Belgijci i Čes.

Ako govorimo o najjačim prvenstvima, odnosno ligama "petice", one se počinju još neko vrijeme. Prvi kreću Francuzi 4. kolovoza, Englezi startaju tjedan dana kasnije, a tek pretposljednjeg vikenda kolovoza počet će ligaška natjecanja u Njemačkoj, Španjolskoj i Italiji.

Neke zemlje, poput Grčke i Makedonije, još nisu ni objavile kad im je službeni početak natjecanja. Od koliko-toliko ozbiljnih nogometnih liga najkasnije će krenuti Albanci (9. rujna), a od svih europskih liga koje se počinju na ljeto najviše će na start čekati u Andori, sve do 17. rujna.

Kalendar početaka značajnijih europskih liga

14. srpnja: Bugarska, Danska, HRVATSKA, Poljska, Rumunjska

15. srpnja: Mađarska, Rusija, Slovenija

16. srpnja: Ukrajina

22. srpnja: Austrija, BiH, Slovačka, Srbija, Švicarska

28. srpnja: Belgija, Češka

4. kolovoza: Francuska

5. kolovoza: Crna Gora, Škotska

9. kolovoza: Portugal

11. kolovoza: Engleska, Nizozemska, Wales

12. kolovoza: Sjeverna Irska

18. kolovoza: Njemačka, Malta

19. kolovoza: Cipar, Italija, Španjolska

9. rujna: Albanija


KOMENTARI: