VELIKI INTERVJU
Hajduk je spreman za pobjedu, a ja sam potpuno miran.  Tranquilo! – poručuje Joan Carrillo, trener "bijelih", dan uoči europske utakmice protiv Levskoga. I starta sezone od koje se puno očekuje.

Carrillo tranquilo. Odmah pojašnjava:

- Kod mene je u Splitu ovih dana moj super prijatelj Frances, iz Girone, on navija za Barcelonu, igrao je u mlađim uzrastima u generaciji Guardiole, Oscara i dogurao do B momčadi, a ja za Espanyol. Ali to nas ne priječi da smo odlični prijatelji. I on me pita, Joan, kako si tako miran pred veliku utakmicu?!

I mi vas pitamo. Zar ne osjećate pritisak?

- Što je pritisak? Osjećam odgovornost, prema klubu i navijačima. Ali sam, kako vi kažete, ja sam... polako. Ne polako. Miran. E, to. Zato jer smo moja i momčad i ja sve pripremili. Momčad je spremna, a Levski smo analizirali u tančine. Osjećam puno zadovoljstvo kad vidim momčad i znam da smo spremni.

Da im ne prenesete previše mirnoće?

- A ne, pa znamo što nam je raditi. Ja vam samo želim predočiti našu situaciju. Kao kad student ide na ispit i sve je naučio. Svo si gradivo prošao. Ideš na ispit miran. Tako i mi. Ako nisi naučio, e, onda je drugačije. Mi jesmo. Sve smo naučili!

Što ste naučili?

- Ofenziva i balans. Napadati za golove, ali s ravnotežom. Da se razumijemo, osjećam silnu odgovornost za rezultat, za navijače i klub. Ali ja moram kontrolirati emocije. Ako sam ja nervozan, onda su nervozni i igrači. A to ne bi bi bilo dobro, to ne smije biti.

Je li vam ovo najvažnija utakmica karijere?

- Imao sam ja puno utakmica, s Videotonom, uz Paula (Sousa, op. a.) bio sam mu pomoćnik i imao golemu odgovornost. Prošli smo Slovan Liberec, Gent i Trabzonspor, plasirali se u skupinu s Baselom, Genkom, Sportingom iz Lisabona. A što mislite u Espanyolu, kad ti je svaka utakmica borba za opstanak, biti ili ne biti, kakva je to odgovornost?!

Mislimo, prva vaša europska utakmica, samostalno, na euro-sceni.

- Prva, na takav način, ali odgovornost je oduvijek i tu ne vidim razliku.

Jeste li odredili sastav Hajduka?

- Jesam.

Nećete nam kazati?

- Neću, jer to ne bi bilo u redu. Kaže se da misliš o početnih 11 kad završiš zadnji trening. Ja sam ovaj put svoje dileme otprije riješio, a igračima ću to kazati kad dođe vrijeme. Ideja je najvažnija, pripremljenost momčadi, uvjerenost da to možemo. A to je sve na svome mjestu.

Ako je Nižić spreman...

- Spreman je.

Onda su po nama tek dvije dvojbe ostale, na bekovima Tudor ili Juranović desno, te lijevo Memolla ili Fomitschow? Ostalih devet je kuvertirano na pripremama u Sloveniji.

- To je vaše mišljenje.

Zar nije? Pa može li se dogoditi da sad u prvih 11 bude recimo Ohandza?

- Može Ohandza. Može i Said! Ja imam mnoge igrače na okupu, a odabrao sam momčad za Levski. To ne znači da će biti ista momčad za Lokomotivu.

Pustimo sad Lokomotivu. Tudor je u prednosti ispred Juranovića jer je Juranović dugo pauzirao, a na lijevom beku radije Memolla jer je iskusniji, duže s momčadi nego Fomitschow.

- Uzimam u obzir što ste kazali (osmjehnuo se). Moram vam reći da je Andre (lijevi bek Fomitschow op. a.) dobar igrač i sasvim sam zadovoljan s njim, ali je u Nizozemskoj igrao drugačiju filozofiju nogometa i treba se još naviknuti kod nas.

Levski je jači nego protiv Sutjeske?

- Jest, ali sve znamo, Gomez i Rosu su vezni igrači koji su novi, a ozdravio je i Vutov, broj 8, lijeva noga, vidjeli smo na njihovom videu s treninga da je u kadru.

Jordi Gomez je iz Barcelone, poznate ga?

- Poznam.

Zar ne bi on kao vezni igrač dobro došao Hajduku, umjesto da je otišao u Levski?

- Na tim pozicijama mi smo dobro pokriveni. Savvas, Kožulj, Toma, Hamza. Gomez je bio igrač Espanyola B, kad sam ja bio u širem stožeru. Nisam mu bio trener, ali ga poznam.

Otkud u Levskom?

- Morate znati da Bugari imaju posebne odnose s Barcelonom i okolinom otkako je Hristo Stoičkov utisnuo pečat.

Kakvi su taj Gomez i Rumunj Rosu?

- Rosu je dinamičniji, pokriva veći dio terena, a Gomez nije brz, ali je opasan, dolazi blizu šesnaesterca i zabija golove kao vezni, što mu je vrlina koju dobru znamo. On je estetski dopadljiv, atraktivan. Imao je odličnu karijeru u Engleskoj.

Što nam još možete reći o Levskom, što igraju?

- Prikazali su dvije filozofije igre, sasvim povučeno u Montenegru, Crnoj Gori. Kod kuće 4 – 2 – 3 – 1, a u gostima 4 – 3 – 3 po rasporedu, ali sasvim otraga. Osnovna je značajka što nisu brzi s loptom, međutim vrlo su opasni kad imaju prostor. Mogu krenuti okomito. Zato naša ofenziva mora biti uravnotežena. Puno golova daju iz centaršuteva, na nabacivanja, čak 53 posto. To im je najveća snaga i dobri su individualci. Sve smo ih snimili. I spremili smo naš protuudar!


Ništa ne potpisujem unaprijed

Nije Levski bezazlen. Kakav biste rezultat potpisali u Dugopolju, recimo 2:0 bi li vas zadovoljilo?

- Ne bih unaprijed ništa potpisivao i ne želim razmišljati na takav način. Želim proći ukupnih 180 minuta dvoboja, samo je to bitno. Kad ima uzvrat, ne treba potpisivati ništa za prvu utakmicu. Jer, u revanšu se može okrenuti bilo što. Samo nas prolaz zanima!


Nema straha, imamo svoju kvalitetu

Kakav je Hajduk, taktika, što možete otkriti?

- Igramo našu igru, a znamo vrijednosti Levskoga i respektiramo ih. Ja nemam dileme. Igrat ćemo za pobjedu. Ofenzivno, ali uravnoteženo. Mi imamo od njih drugačiju vještinu, svoje kvalitete i nemamo straha. Levski je različit od nas, a mi će tražiti organizirani pressing, da se nametnemo, znajući gdje su oni opasni. 


Dugopolje je OK, nema alibija

- Bodrit će nas četiri-pet tisuća ljudi i bit će super atmosfera. Ja bih volio da igramo kod kuće u Poljudu, ali na to ne možemo utjecati, a u Dugopolju će isto sve biti kako treba. I trava, dimenzije, ma sve ok. I nema isprike, nema alibija!

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI: