EUROPI U SUSRET
Levski kao Hajduk. Protivnik "bijelih" u 2. pretkolu Europske lige, nadamo se tek prvi u ovosezonskoj europskoj avanturi "bijelih", ima mnogo povijesnih i aktualnih sličnosti sa splitskim klubom. U nekim dijelovima priča Levskog, naravno u tamošnjim, bugarskim okvirima, nas je neodoljivo podsjetila na Hajdukovu. Evo nekih poveznica pa uostalom procijenite sami

Recimo, poput Hajduka i Levski su također osnovali studenti, kao dio sportskog društva Levski. Registriran je 1914. godine, tri godine nakon što se rodio Hajduk, iako je Sportsko društvo Levski krenulo s radom te iste 1911. godine.

Oba kluba imaju dosta sličnosti i po imenu. Hajduk je od profesora Josipa Barača dobio ime po hajducima, borcima za slobodu, predvodnicima mnogih ustanaka i gerilskog rata protiv Turaka ("upali ste kao hajduci", rekao je profesor studentima po legendi). Bugarski klub je dobio ime po Vasilu Levskom, revolucionaru koji je također borio protiv turske (otomanske) vlasti na prostoru svoje domovine.

Poput Hajduka koji je hrvatski, Levski je bugarski klub rekorder s najdužim stažem u elitnom rangu natjecanja, a Levski je jedini bugarski klub koji nikada nije ispao u niži rang čime se može pohvaliti i Hajduk. Levski je ujedno najpopularniji klub u Bugarskoj, slovi za narodni klub kao što je i Hajduk (iako je Levski sada u privatnom vlasništvu). Najveći rival uvijek mu je bio od komunista nakon 2. svjetskog rata osnovani vojni klub CSKA.

Poput Hajduka koji je igrao tri četvrtfinala Kupa/Lige prvaka, po jedno polufinale i četvrtfinale kako Kupa pobjednika kupova tako i Kupa UEFA, Levski se diči da je tri puta izborio četvrtfinale Kupa pobjednika kupova i dvaput četvrtfinale Kupa UEFA. Za oba kluba u ta neka slavnija vremena kao da je to bio krajnji doseg. Zadnji konkretniji europski iskorak Hajduk je imao u sezoni 2010/11 kada je ušao u skupinu Europske lige u kojoj je natjecanje okončao na posljednjem mjestu. Zanimljivo, iste sezone je i Levski imao zadnju dojmljivu europsku sezonu, i bugarski sastav ušao je u skupinu Europske lige i također je završio na četvrtom mjestu.

Iako Levski ima 26 naslova prvaka (Hajduk ukupno 18), na titulu najbolje momčadi Bugarske čeka još od 2009. godine. Dugo za klub takve tradicije, kao i Hajduk koji je također u postu od zadnjeg naslova izborenog 2005. godine. Brana Levskom je Ludogorec koji je u zadnjih šest godina prvak.

I Levski je, poput Hajduka, redovni platiša UEFA-i. Zbog grijeha svojih navijača baš će se i uzvratni susret u Sofiji 20. srpnja igrati bez publike. A proteklih godina naplaćao se Levski kazni zbog izgreda navijača, nepoćudnih transparenata, pirotehnike...

Naravno, poveznica ova dva kluba je i Ivan Vucov, bivši igrač i trener Levskog, bugarski izbornik koji je davne 1987. godine vodio Hajduk. A dres Levskog nosio je i bivši vratar Hajduka Goran Blažević. Već je jednom ranije ždrijeb europskih kupova spojio ova dva kluba, 1999. godine u prvom kolu kupa UEFA je slavio Levski (0:0 na Poljudu pa 0:3 za Levski u Bugarskoj).

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI: