hren

PREDSJEDNIČKO OBRAĆANJE
Čelnici Nadzornog odbora Hajduka na medijskoj konferenciji održanoj nakon sjednice predstavili su izabranog novog predsjednika kluba Osječanina Ivana Kosa. Osječanin je za čelnog čovjeka kluba izabran s četiri glasa za i dva suzdržana glasa Denisa Kosora i Zorana Mamića.

- Većinom glasova za predsjednika uprave odabran je gospodin Ivan Kos. Izabran je na temelju javnog natječaja. Zahvaljujemo se svim kandidatima koji su sudjelovali. Veći dio kandidata pokazao je kvalitetu, ali u drugom krugu odabran je gospodin Kos. Svojom energijom, pristupom i kvalitetama uvjerio nas je da je upravo on ta osoba, čovjek s kojim klub može napraviti iskorak. Čestitamo mu na izboru. Vjerujemo da će uspješno voditi Hajduk - rekao je u uvodu predsjednik NO-a Hajduka Slaven Marasović koji je o svemu informirao javnost.

- Hvala NO-u na ukazanom povjerenju. Velika je čast i zadovoljstvo biti prvi čovjek ovako velikog kluba. Nadam se da ćemo svi zajedno ostvariti zajednički cilj, veliki Hajduk kako u emotivnom tako i u rezultatskom dijelu – bila je prva reakcija Kosa koji je potom odgovarao na niz novinarskih pitanja. Za početak se predstavio. 

- Od malih nogu sam se bavio nogometom, to je bio moj životni poziv. Igrao sam do 25. godine kada sam okončao karijeru, a zadnjih deset godina sam u gospodarstvu. Javljanje na ovaj natječaj objedinilo je ova dva moja iskustva u nogometu i gospodarstvu – rekao je Kos.

Vaš otac Miroslav je bio predsjednik Osijeka, je li vas on nagovarao da se kandidirate?

- U mene je otac ugradio ljubav prema sportu i nogometu, ali nije direktno utjecao na ovaj natječaj – rekao je Kos.

Jeste li navijač Hajduka? O tome su svoje mišljenje već rekli i neki ljudi iz kluba?

- Nisam navijač uopće, ali ideologiju Hajduka mora se živjeti, to ja živim s ovom funkcijom. Živim Hajduk već 20 dana i to će biti moj poziv – odgovorio je Kos.

Imate li rješenje za mjesto sportskog direktora?

- Puno se o tome polemiziralo po medijima. Prije odluke dopustite mi da obavim razgovor sa sadašnjim formalnim sportskim direktorom gospodinom Burićem. Time ćemo se baviti u idućih par dana – najavio je Kos.

Jesu li prioritet Hajduka ulaganja u infrastrukturu?

- Infastruktura je svakako sastavni dio svakog razgovora o budućnosti. Moja vizija je da Hajduk bude nositelj kvalitete, Hajduk mora imati svoj igrački kadar, a infrastruktura je poligon za to. Moramo razvijati jedno i drugo, paralelno moramo ulagati i u kadar i u infrastrukturu.

Kakva je vaša vizija Hajduka?

- Moja ideja je prvo sjesti sa svim ljudima koji su u sustavu Hajduka. Moramo napraviti razgovore i analize, nadam se da će nas dočekati konkretni rezultati dubinskih analiza. Nadam se da će to ubrzati proces napretka kluba. A Hajduk vidim tamo gdje mu je mjesto, Hajduk živi od titula, to klubu moramo vratiti. Sustavnim radom, ulaganjem u budućnost. Rezultat ne dolazi preko noći. Ono što je sada rezultat to je plod ranijeg rada. Želim da rad obilježi moj mandat.

Što će vam biti prvi konkretni koraci? Trećim mjestom s velikim zaostatkom iza Dinama i Rijeke navijači nisu zadovoljni?

- Moramo detektirati zašto se to događa, zašto padamo u drugom dijelu sezone. A prvi korak je da želim detektirati postojeće stanje. Naravno da je mnogo toga otvoreno. Recimo pitanje sportskog direktora. Ne mogu još govoriti o prvim konkretnim potezima. Definitivno će tu biti rezova u sportskom dijelu. U financijskom dijelu moramo vidjeti kakvo je stvarno stanje po pitanju likvidnosti, financijskih obveza i potraživanja. Je li pozitivno ili negativno.

Kakav bi po vama trebao biti odnos Hajduka i HNS-a?

- U Hrvatskoj je prisutna velika centralizacija. Težit ćemo decentralizaciji, podjeli kolača koliko kome po zaslugama pripada. Tražit ću dijalog, komunikaciju. Hajduk mora imati važnu, ključnu ulogu unutar HNS-a, grad Split općenito mora biti više zastupljen.

Kako doći do izvora sredstava, gdje namaknuti novac za klub?

- Ne znam sadašnje financijsko stanje, dozvolite mi da to još pričekamo. Veliki novac teško da ćemo odmah ostvariti, ostaje nam dakle samo sustavan rad. Samo namicanje novca je zdrava sportska kultura koju Hajduk nosi u sebi. Treba otvoriti vrata svim sponzorima koji žele pratiti Hajduk. Želimo stvoriti podlogu da ih bude još više.

Što mislite o prodaji mladih igrača i tko vam je najdraži igrač Hajduka?

- Najdraži igrač Hajduka bio mi je Slaven Bilić, žario je i palio reprezentacijom taman dok sam ja odrastao. Bio mi je idol. Što se tiče postojećeg kadra tri su ključne figure Sušić, Kalinić i Vlašić koji su izdvojeni kao potencijali. Prodaja mladih ne smije biti trend koji će Hajduk činiti, sustavnim radom moramo se dovesti u poziciju da ne prodajemo mlade koji nisu dosegli zenit. U ovom trenutku to je teško, ali tome moramo težiti. 

Kolika je vaša plaća? Fiksna ili varijabilna?

- Još nisam potpisao ugovor, uvjeti su još uvijek u zraku. Zagovaram da svi ugovori moraju biti valorizirani po učinku, fiksna plaća plus nagrada i bonus, za to ću se boriti – istaknuo je Kos.

Koliko vam se život promijenio u međuvremenu od kandidature? Tko vam se sve javljao?

- U zadnjih 20 dana živim Hajduk, maknuo sam se od svog posla, čak je i obitelj malo zapostavljena. Sama promjena adresa će biti nabolje, mi kontinentalci jako volimo more tako da se veselim tome. Mario Carević mi se danas javio, rekao sam mu da se taman spuštam prema Splitu. Zaželio mi je sreću. On je bio moj prvi reprezentativni cimer davne 1996. godine... Malo su nam se putevi bili razišli, on je ostao u nogometu, ali ostali smo prijatelji.

Jeste li zaista rekli "nadzornicima" da vam treba pet sati da počnete raditi?

- Tako nekako. Pitali su me treba li mi mjesec dana, sedam dana, pet dana da počnem raditi. Rekao sam im niste pogodili, mogu početi danas – zaključio je Kos.

Marasovića je dočekalo pitanje na koliko je ugovor potpisan.

- Ugovor još nije potpisan. Postojat će instrumenti razlaza i nagrađivanja – objasnio je Marasović.

Ima li probnog roka?

- Nema. Ugovor se potpisuje odmah na finalno razdoblje – nije dao konkretan odgovor Marasović. Kosov prethodnik Brbić imao je ugovor na tri godine.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij