PORTAL KUHINJE.INFO
Kada se radi o izboru kuhinja možemo reći da je put do idealne kuhinje s kojom ćemo biti  zadovoljni dug i zahtjevan.

Za kvalitetan izbor kuhinje i kuhinjskih elemenata bitno je znati kakvi sve materijali postoje na tržištu, boje i vrste sjaja, radne ploče koje su otporne na habanje i svakodnevnu upotrebu, otpornost na vlagu, okovi koji se koriste za okivanje ladica i vrata.

Također dobro je znati unaprijed kako će ta kompozicija izgledati uživo pa bi bilo dobro sve to vizualno dočarati unaprijed.

Portal Kuhinje.info prikazuje mnoštvo ideja kako napraviti kuhinju od različitih materijala i raspona cijene

Materijali za izradu kuhinja :
1.    Iveral - to je najrašireniji materijal za izradu kuhinje po mjeri jer je najjeftiniji. Korpusi kuhinja se gotovo uvijek rade od iverala. Ploča iverala je ploča koja ima ljepljenu strukturu od vlakana drveta a sa obadvije strane je naljepljena melaminska folija koja može biti u više boja.

2.    Medijapan - to su ploče koje imaju strukturu od sitno mljevene piljevine drveta međusobno povezane ljepilom tako da je medijapan jedina ploča koja se može obrađivati, gravirati ili sl. Ona se gotovo uvijek farba u neku od ral boja, može biti sjajna ili mat izvedba.

3.    Akril - akrilna boja se može nanijeti na iveral ili na medijapan. Akrilne boje su zahvalne jer imitiraju boju koja je jasna i čista. Jeftinije su od ručno nanošene boje jer se tvornički nanose a rubovi se naknadno kantiraju vrlo precizno tako da se gotovo ne može primjetiti prijelaz.
Razlika između medijapana koji je rađen u akrilu i onoga koji je ručno farban je ta da se prilikom miješanja boje dobije određeni ral koji je poslije teško pogoditi ako želite nadograditi kuhinju ili popraviti. Kod tvornički nanešene akrilne boje postoje standardne ral boje koje je moguće uvijek nabaviti u točno tom ralu.

4.    Drvene kuhinje - drvene kuhinje su pojam luksuza i profinjenosti njezinog vlasnika, one su bezvremenske jer drvo je uvijek u trendu. Postoje različite vrste drva koje možemo koristiti prilikom izrade kuhinja: Jasen, Hrast, Bor, Ariš, Smreka, Bukva
Kod drvenih kuhinja treba paziti prilikom izrade da se elementi koji su veće širine laminiraju kako ne bi došlo do pucanja ili uvijanja, Također ljepila moraju biti kvalitetna.
Postoji i termo obrada drveta gdje se drvetu dodaje kvalitativna svojstva a mijenja se i boja drveta. Takvo drvo je stabilnije

Radne ploče koje se koriste također mogu biti od različitih materijala:

1.    Kamen
2.    iveral
3.    Kerrock
4.    Drvo
5.    Ultrapast
6.    Getacore

Najpoznatijii okovi koji se koriste za okivanje kuhinjskih elemenata su marke Blum austrijskog proizvođača. Postoji više vrsta okova a mogu se koristiti za ladice, izvlačne elemente, podizna vrata, klizna vrata, različiti magneti za vrata, izvlačne police za kutne elemente i sl

Izrada kuhinja po mjeri prostora je najisplativije rješenje ako tražite unikatno rješenje za Vaš prostor. Pri tome se vodi računa o svakom detalju Vaše kuhinje i sve se radi po želji kupca.

Tipske kuhinje su dobro rješenje ako tražite isključivo povoljnu cijenu i prostor je jednostavnijeg tipa poput apartmana, hotelskih soba, kuhinja za garsonijere i sl.
Takve kuhinje obično nude veliki trgovački centri poput Lesnine, Harvey Norman, Ikea i mogu se nabaviti po akcijskim cijenama.

Jednostavnije kuhinje se mogu i napraviti "uradi sam" sistemom i tu je dovoljno malo volje, imaginacije i pokoji ručni alat.
Svi materijali se mogu dobaviti već rezani na mjeru i obrađeni a neki od najpoznatijih hrvatskih centara su Elgrad, Iverpan, Furnir.

Moramo naglasiti da se u današnje vrijeme koriste programi za vizualizaciju kuhinje pa je tako dobro prije izrade kuhinje dati napraviti idejno rješenje po mogućnosti sa mjerama ako se kuhinja radi u vlastitoj radinosti. Na takav način se mogu izbjeći neki detalji koje inaće ne bi zapazili prilikom izrade kuhinje po mjeri.

Kuhinja je mjesto na kojem svakodnevno provodimo najviše vremena i uživamo u hrani koju spravljamo pa je zato dobro i malo više vremena i pozornosti posvetiti prilikom odabira nove kuhinje.
Trud će se isplatiti!


KOMENTARI: