U ORGANIZACIJI MARATON KLUBA MARJAN
Utrka od 1.500 natjecatelja iz 30 zemalja koji će trčati najpoznatijim splitskim lokacijama najveći je sportski događaj grada Splita i najbrojnija utrka Hrvatske.

Od lokalnog do globalnog

Kako iz prosječnog lokalnog sportskog događaja, uz dobru kombinaciju ideje i požrtvovnosti, napraviti jedan od najposjećenijih sportskih događaja u Hrvatskoj, pokazali su članovi Maraton kluba Marjan. Od samozatajnih trkača po borovima zaklonjenoj marjanskoj cesti, skupina mladih entuzijasta se odvažila i pomisliti da je u Splitu moguć jedan trkački megaspektakl. Prije toga je trebalo raskinuti tradiciju s malim lokalnim događajem koji bi spomenute samozatajnike izvukao na rivu na dan Sv. Duje gdje su startali i onda trčali dva kruga po istoj zaklonjenoj stazi, bez navijača i medija. Događaj je godinama stagnirao, ali su na njemu ispekli zanat današnji inovatori, tako da je on poslužio kao baza za ovo što se događa upravo ovih dana.

A to što se događa je skupljanje prijava koje su u samo dvije godine porasle sa 165 na 1.800 natjecatelja koji dolaze iz čak trideset zemalja. Privlačnosti je sigurno doprinijela činjenica da je promijenjena trasa trčanja. Ona sada obilazi sve važnije simbole i lokacije grada, a i sam organizatorski tim je modernirao sustav promidžbe koristeći aktivno internet, društvene mreže, kao i poznanstva koja su stekli na brojnim otrčanim maratonima.S takvim brojkama i premještanjem datuma održavanja na kraj veljače, 16. Splitski polumaraton postao je ne samo prvi važan trkački događaj u sezoni, nego i prvi po broju prijava među hrvatskim polumaratonima.

Turistički i financijski potencijal

Usporedno s povećanjem broja sudionika je porasla i potpora nadležnih institucija. Lokalne upravne strukture, grad i županija, prepoznale su projekt koji bi mogao doprinijeti zajednici na različite načine. I tu ne treba izmišljati toplu vodu: zna se kako to rade veliki gradovi kao što su Ljubljana, Beč, Berlin, Amsterdam i Pariz. Spomenuli smo samo veće maratone na kojima su, negdje i više puta, sudjelovali organizatori Splitskog halfa i vidjeli iz prve ruke sinergiju institucija i sportskih udruga, na obostranu korist. Simbolički, novu iznimno obećavajuću suradnju predstavit će vodeće osobe preuzimajući svoje uloge u polumaratonu: Baldasar će označiti start, a najboljima u apsolutnog kategoriji medalje će podijeliti župan Ževrnja i gradonačelnik Baldasar.

Radi se o shvaćanju potencijala nepravedno zapostavljenog sportskog turizma. Osim mijenjanja imidža grada kao poželjne turističke destinacije, ali i kao destinacije koja nudi kvalitetan život, tu je i korist od popunjenih kapaciteta smještaja, porast prometa za trgovinske i uslužne djelatnosti, te nezanemariva nematerijalan dobit u vidu promidžbe. Svaki sudionik polumaratona je ambasador ljepote grada u svojoj matičnoj sredini. Osim otvaranja sezone, polumaraton je strateški smješten u krizno razdoblje na smjeni dvaju sezona ili turističkih valova popunjavajući tako rupu vlastitim gostima. Od 1.800 prijavljenih sudionika, barem 85% nisu stanovnici grada, a svi dolaze provesti, pored trčanja, i ugodan vikend sa svojim obiteljima.

Pridruženje modernom svjetskom trendu

Osim organizacijskog tima, sve ovo ne bi bilo moguće bez brojnih volontera. To su pasionirani trkači ili povremeni ljubitelji trčanja iz Splita koji su odradili nekoliko utrka, dovoljno da se zaraze tim sportom i svojim angažmanom pokušaju prenijeti na druge tu ljubav. Oni su shvatili mnogostruku dobrobit trčanja za psihičku i fizičku ravnotežu, zdravlje i društveni život. A time samo slijede nešto što bi se moglo zvati moderni svjetski trend. Trčanje prerasta okvire sporta i postaje stil života koji ublažava posljedice suvremenog života, prvenstveno mislimo na stres i neuredan životni ritam. Kada tome dodate činjenicu da je to vrlo jeftin sport (nisu potrebni treneri, skupa oprema i najam terena), da propagira pozitivne vrijednosti (ne potiče kompetenciju ni agresivnost, svatko trči za sebe pomjerajući svoje granice), jasnija je konstatacija o svjetskom trendu.

Utrka 28. veljače

Na kraju, ostaje izdvojiti tehničke podatke. Utrka će se održati 28. veljače. Preuzimanje startnih brojeva i paketa počet će dva dana prije utrke i to u prostorijama Hrvatskog narodnog kazališta. Osim polumaratonske utrke od 21 km, drugim trkačima Split Half nudi i utrku na 5 km na kojoj se očekuje dvjestotinjak prijavljenih, te jednu aktivističku trku, Splitsku milju oko Dioklecijanove palače koja se hoda u suradnji sa županijskom ligom protiv raka. Tu se mogu uključiti svi građani, djeca, stariji i oni koji se nisu prijavili za trčanje.
Što se tiče samog maratona, trasa je to kakve nema na svitu! Od Dioklecijanove palače, preko Đardina, Ulicom Domovinskog rata s pogledom na Mosor, pa natrag kroz Loru, s nezaboravim krugom po poljudskom stadionu, preko Marjana, ušminkanom Zapadnom obalom natrag na Rivu.


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_5886)

    prolitnji kros

    oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara