Ispijajući kavu sporo i kroz zube, pogleda baba druge dvi  s uvježbanim poker izrazom i lagano odvoji stotku od penzije, položi novčanicu na stol, udrivši je šakom izgovori na glas imena - “Mate i Ana”! Unuka Ivana prođe iz stražnjeg djela kuće pored baba namištenih oko stola na taraci i prošeta niz ulicu tresući glavom s neodobravanjem.

Čim je Ivana bila van dometa sluha, druga Baba s poker izrazom i tikom u obrvi, ispali ko top - ” Ivana i Frane!”, baci 50 kuna na stol koje opali šakom, zatim kaže - “Duje i Vanja”, te doda još 60 kuna i udre šakom po pijatiću prolivši tursku kavu po stolnjaku i novčanicama.

“Ne može tako!” Vrati prva Baba. Spužvom pređe preko plastičnog stolnjaka, zatim uzme novčanice, raženta ih u vodi, te ih objesi na sušilo pomoću štipalica. “Idemo u krug, znaš pravila, Duje i Vanja ti ne vride, sad je nju red stavit ulog.”

Treća Baba pronicljivo se nasmije s cigaretom među zubima pa kaže - “Duje i Vanja”. Položi 130 kuna na stol, te zgnječi cigaretu u pepeljaru mašući dim prema licu Babe 2.

Baba2 bijesna digne se iz plastične stolice, baci ju unazad i zaurla na Babu 3 - ” Kozo”! Baba3 odgovori - “Kravo!” Baba1 na to - “ Ma čekaj malo, nisan zapisala do kad se kladiš”

Baba2 udiše duboko da smiri živce, pa ispali - “Za unuku ti, tri godine od danas", zatim uzme opet daha Baba2 da vidi jeli uspjela uvrijediti Babu1 kao što je naumila, prikazujući njenu unuku nesposobnu za udaju - ” A za Vanju bi rekla udaje se za dva miseca jerbo ta mala nosi minice ki putana kraj talijanske vojarne, a Duje je glup i plitak ki tava”

Na to se nasmije Baba3 i zapalivši petu cigaretu veli “Ja kažen da če se Vanja udat za Duju za tri miseca i tjedan dan”, “U redu pišem”…

Baba1 izvadi debelu staru teku omotanu u plastične korice i uredno napiše broj 145 na vrh prve čiste stranice. Dva reda ispod početka stranice zapiše današnji datum, ime Babe2,  te datum do koje traje oklada od 50 kuna na Ivanu i Franu. Zatim napiše ime Babe3 i rok trajanja oklade od 130 kuna na Vanju i Duju. Posljednje zapiše svoju okladu, uzme drveni kovčeg s ključem, otključa ga i unutra položi osušene novčanice, zatim zaključa kovčeg kojeg skrije nazad u dubinu kredence iza ispeglanih lancuna.

Klađenje na tko će se udati ili oženiti za koga, među Kaštelanskim babama najdraži je sport. Tu aktivnost babe dobro sakrivaju od svojih kćeri ka od policije i ispovjedi, no iz dana u dan babe kladare sjede u hladu spremne staviti novce na mlade ljude za koje su čule, te pogotovo na one koje vide da prolaze kvartom. One gledaju djecu kako odrastaju stavljajući sitniš na moguće pireve dok su djeca još u vrtiću, a kada cure završe srednju školu tada babe podivljaju. Usuđuju se staviti velike uloge. Nije da babe ne mare za detalje, što cura ima veće sise, to više para stavlja baba na tu curu i očekuje povrat novaca u kraćem roku. Najmanje novaca stavljaju babe na cure koje dugo studiraju, a kad upišu magisterij ili doktorat babe povlače pare i prestanu se na njih kladiti jer po njihovim stručnom mišljenju rizik da te cure postanu stare cure je prevelik.

Ako mislite da je ovo smiješno, onda niste svjesni da ste i sami bili žrtvom ovakvih baba. Kad vidite babe kako sjede na klupama uz more predvečer, znajte one nisu tu jer su došle uživati promaju nego da bi se bolje informirale o mogućnostima zarade. Vi prođete a one kroz duple naočale na nosu, dobro vas pogledaju, zapišu u koricu Biblije vaše ime, otprilike visinu i dob, te naravno doznaju koliko ste obrazovani, iz koje ste familije i koliko ta familija posjeduje. Kada vas prokuži, vaše ime se zapisuje u debelu teku oklada .

Ponekad postoje problemi u sistemu kada se babe zbog godina bolje prisjećaju mladosti nego sadašnjosti, pa se klade na već oženjene parove, ili započnu tračeve inzistirajući da će se već oženjeni  s drugima spojiti. No s godinama iskustva, babe dosta toga pogode, jer da znaju da samo bacaju pare ne bi se ni kladile!

Ako pak niste sigurni za koga bi se i kada ženili, pogledajte samo u babinu knjigu oklada, gdje je zapisano vaše ime uz ime  vašeg budućeg muža ili žene te datum vašeg vjenčanja.


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • (Gost_182)

  daj nebudali " crna muho" rodila se i brzo ću umrit ali nisan čula za takvu vrstu klađenja u kaštelima.nemojte sve izokričat, šta bi se po vašu reklo. bilo je šedutanja , ogovaranja a klađenja takve vrste nije bilo. nemojte kaštela pretvarat u KONJIC. ostavite ih da budu takva kakva ste ztekli kad ste doselili

  oko 6 godina prije
 • (Gost_182)

  kakve su ovo nebuloze?

  oko 6 godina prije
 • quatemoc (Gost_2232)

  a svizac je,naravno,umotao čokoladu...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2123)

  Ha,ha,ha!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_211)

  ... a onda se stavi livel pod jaja i ako se nagne na livu stranu, pobijedit će SDP, a ako na desnu, neće!

  oko 6 godina prije
 • 161 (Gost_3188)

  falija si pametni moj reč da i neke fine žene kažu duši i jadranki. nisu one vidovite, tračone koje bi tile bit fine dame a tile bi da se neka stvar sazna samo kažu njima dvima i onda stvar krene. one su za mene bedaste šta ne kažu od koga su čule.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_67)

  za kladare nisan cula ,ali za babe lajone da...ima ih svugdi a ne samo u kambelovcu,narod je u cilome svitu isti,svak zeli doznat tudje poslove,pa u novinama se sve svodi na traceve....viva tracevi hehehe

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3188)

  izraz KLADARA nije kaštelanski izraz i ja mislim da je pisac opisa situaciju iz bosne jer ni vlaji iza malačke negovore tako.uvik se rastrisalo ali u tom rastrisanju nije bilo zla več samo znatiželja

  oko 6 godina prije
 • Totalna komedija, haha, odlicno, hahaha, bravo!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_156)

  Ljudi koji ne shvaćaju humor, ima bit da su glupi!

  oko 6 godina prije
 • quatemoc (Gost_7227)

  A oni koji vrijeđaju su pametni.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5116)

  a di i u čemu je tu humor

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara