ZAUSTAVITE DIVLJAKE
Maloljetničko nasilje postalo je, uz nasilje nad radničkom klasom, izgleda najčešća tema mojih tekstova. Svako nasilje mi je izuzetno odbojno i strašno, no kada se ono događa u ranoj fazi čovjekova života, u vremenu dok se mladi ljudi tek formiraju fizički i psihički, ono zbog svojih dugoročnih posljedica postaje još strašnije.

Na novi slučaj izuzetno okrutnog maloljetničkog nasilja nismo trebali dugo čekati. U Zagrebu je teško pretučen i samo zahvaljujući dvojici hrabrih konobara koji su mu pritekli u pomoć ne i ubijen mladić koji napadačima nije htio dati svoju tristo kuna vrijednu jaknu.
Par mjeseci ranije, mladić iz Šibenika nije imao tu sreću (iako se sve događalo ispred noćnog kluba prepunog ljudi) da se pored njega nađe netko jednako hrabar i spasi ga od maloljetnog nasilnika koji je već posjedovao 40-ak kaznenih prijava. Nasilnik je mladiću slomio lubanju tako da je sada prikovan za krevet.
Dubrovački vaterpolisti uspjeli su, srećom, na prepunom Trgu bana Jelačića opravdati svoj „pogrešan“ naglasak i izvući se „samo“sa modricama.


Luka Ritz

Jednako kao što ne iznenađuje novi slučaj nasilja, ne iznenađuje ni okretanje glave onih koji se nađu u blizini nasilja. Nitko ne želi biti sljedeća žrtva huligana i nitko se ne želi miješati jer dobro zna da ga ova zemlja i njeni zakoni neće zaštititi dok će se za nasilnike već naći mnoštvo olakotnih okolnosti. Sve dosadašnje sramotne presude naših dičnih hrvatskih sudova to potvrđuju. Počevši od uvjetnih kazni za ubojstvo, ej ubojstvo!!! Luke Ritza pa na dalje. Stoga su ova dvojica konobara iz Zagreba rijetka iznimka i zaslužuju duboko poštovanje, ali i epitet „luđaka“.

Nedavno smo imali prigodu svjedočiti još jednoj vrsti nasilja. Psihičko nasilje rasističkim hukanjem BBB-a slomilo je tamnoputog mladog nogometaša Istre koji je rasplakan tražio zamjenu u utakmici protiv Dinama. Sve se ponovilo odmah u sljedećem susretu protiv Hajduka kada su hukali i pojedinci sa tribina Poljuda. Ni u jednom ni u drugom slučaju nismo čuli da je netko priveden, a kamoli kažnjen. Ni utakmice nisu odmah prekinute iako baš to sucu nalažu propisi. Ne treba ni čuditi kada ni za čelnog čovjeka HNS-a i u ovom slučaju nema nikih problema. Zato se nadam da metla ministra Jovanovića neće ostati samo na riječima i da će pomesti sve majmune od tribina do vrha HNS-a.

Nakon svega, suočen sa totalnom nesposobnošću sustava da ga zaštiti od nasilja, pojedinac se već odavno pita do kada će se u večernjim satima trebati češće osvrtati preko ramena, do kada će paziti hoće li ga njegov stil oblačenja ili češljanja već sljedeću noć možda stajati života ili će pak po život ključan biti njegov naglasak ili boja kože.


KOMENTARI:

Stari Komentari (16)

 • (Gost_4620)

  Mali delikti se ne sankcioniraju, da se ne bi morali veliki. Otuda ova lažna \"sloboda\" od 90-tih godina na ovamo. I nisu krivi američki filmovi! Evo van jedna istinita zgoda iz Chicaga: u kvartu se zaustavija auto, trese se muzika, a trojica natežu bocu i deru se. Na zgradi se palidu svitla i za 5 minuti dolazi policija (očito na nečiji poziv), legitimira ih i odvede. Sva trojica su zamukli ka ribe! Ili divljanje po cest? Malo morgen! Ode ti dozvola za čas!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5191)

  jos je strasnije u zivotu..uvik se cuditi a nista poduzimati..ali zato.. drugima dijeliti savjete..tipa..zaustavite divljake..umisto zaustavimo..ili zasto nismo..a mogli smo..ali nismo slusali.. ;)

  oko 6 godina prije
 • Pusti to nek drugi rješavaju! (Gost_4178)

  Odprilike mnogi razgovori ovako se odvijaju bez obzira dali između muža i žene ,prijatelja ili ma bilo koga kada se nađu u prilici bolje reči zatečeni u nekakvoj tučnjavi ili bilo kojem kriminalu.Istina da za takve stvari postoji organ ili ili institucija ali po mom viđenju i njima treba pomoći a tko je taj ili ta? Isto dođe kad čovjeku treba dati krv i hvala bogu uvijek se nađu dobrovoljci za dati čovjeku za njegovo spašavanje.Ovdje se radi o strahu da se ne dozna da se netko ne osveti nekomu zbog toga ovde naprosto vlada kukavičluk a ondje gdje ne treba tamo smo jako glasni.Na kraju sve se da napraviti da ovakve stvari nema ili vrlo malo ali ništa se konkretno ne radi da do toga dođe.I kad roditelji pokušaju to rješavati na način verbalni tada se zakon javi i kažnjava.Mala prisjetka:Samo da je maksimalno kažnjena osoba koja se automobilom ubio one dvije djevojke u Makarskoj moguče da nebi došlo do mnogih ostalih nedjela,ili da su kažnjeni maksimalno oni šta su ubili Luku bRitza pitanje je dali bi i do ovoga došlo.Dragi moji čitaoci \"Divlji zakon pripada dalekoj prošlosti ali kako se opet pored naobrazbe ponovo rađa treba ga odmah u početku srezati.Istina da se u prošlosti znalo i smrtno kazniti osobe koje su kasnije nedužnim proglašene ali itakvim treba odati čast šta su pripomogli spasiti mnogo ostale.U hrvatskoj sve veči problemi a ne preza se kako se vidi ni od ubojstva.Dali treba posegnuti za novim ili se vratiti na stari režim svakako da treba i najaviti velike posljedice svima onima koji napravu i najmanji sličan iscident.Od velikog nerada stvara se razbojništvo i zloča.Ima još uvijek posla za takve i u radne brigade nek svoju energiju troše kako je Tito izmislio pa im neče padati napamet gluposti jer če jedva čekat da malo odmore.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_47)

  Evo čitam da su Moldavci uveli kemijsko kastriranje pedofila i silovatelja. Naši suci bi ih zaposlili u dječjim vrtičima da odrađuju društveno koristan rad. Osobito ako su iz uglednih familija ka oni šta je prigazija one dvi cure u Makarskoj.

  Sudovi su rak rana ovog društva. Ovo je dobro i iskreno napisano da se nije za čudit šta svi okreču glavu i nesmu reagirat. Ajde da vidim ko će to udrit poznate čelavce po Kaštelima kad plesnu koga. Neće niko jer se dobro zna da će se njega pustit da se brani sa slobode i da će ti odma sutra doć na kuću. Boli ga briga koliko ima prijava kad je vanka umisto u pržunu

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1229)

  Prilično je sigurno, da ako imaš dobrog odvjetnika koji zna naći pravog suca, možeš se izvući iz svega bez ili s minimalnom kaznom. Problem je u korupciji u sudstvu. Problem je i u zakonu, jer se prebrzo brišu stari delikti. Rauzmijem (i dobro je) da se bude blag kod prvog prijestupa (pa možda donekle i drugog) ali onda je gotovo. A mi imamo ljude sa detcima teških ozlijeđivanja, nekad i pokušaja ubojstava i svega, i onda opet dobiju uvjetno.
  A onda se sudac uhvati nekoga tko nije platio ili nema veze, pa trenira stroguću, iako se možda radi tek o prvom ili drugom djelu.
  Zakon štiti sileđije i kriminalce.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9611)

  Gary Johnson iz Palm Baya na Floridi koji je, kako se na snimku postavljenom na YouTube vidi, brutalno istukao 16-godišnjeg rivala svog sina, dobio je 10 godina zatvora.

  Inače tražili su 57 godina dobro je i proša

  Zakon triba minjat i da se provodi ništa drugo!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5408)

  doklen policija ne postane milicija
  endem

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7423)

  milicajac je bolji od policajca jer je milicajca štitija sud i zakon. Policajca ni građane ne štiti ništa.
  Kakva god bila da bila i ma šta mi mislili o njoj Juga je bila ozbiljna država i nije bilo šale. Mi smo od Hrvatske napravili smo sprdačinu od države i oni koji su je vodili cilo ovo vrime

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2081)

  Tribalo bi zakon minjat i provodit samo jesmo li mi to u stanju,ja mislim da bi nama tu pod hitno tribala pomoć EU,jer mi to sami ne možemo.
  Jadno je društvo u kojem se kriminalci slobodno šetaju,u kojem se sve ovo navedeno u tekstu i još puno toga može događat,a da nitko za to ne odgovara.........
  Čudno,ali za ovakve teme je malo interesa da je tribalo kritizirat nekoga određenog onda bi ih puno više imalo šta za reć,ali kad se kritika odnosi na većinu nas onda šutimo,jer ovde nema triba bi ovaj ili onaj,ovde bi tribali mi svi

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5191)

  hrvatska ima nesrecu.. da je u njoj tijekom povijesti doslo do sraza turskobalnkansko-venecijanskog mentaliteta sa srednjoevropskim mentalitetom..
  turskobalkansko-venecijanski mentalitet karakterizira hajducija.. nepostivanje prava.. prijetvornost.. laz.. licemjerje.. samohvala.. lijenost.. omalovazavanje svega i svacega.. netrpeljivost.. zavist.. ksenofobija itd itd
  karakteristican je za dinarska podrucja, ima kod njih snazne korijene, sve se rjesava temeljem rodijacko – plemenskih veza, zakoni se postuju ako im idu na korist, ako ne onda triba srušit državu, za sve su im krivi drugi..

  srednjeeuropski mentalitet je karakteristican za dio hrvatske koja je bila pod austrougarskom monarhijom..doduse..bila je i dalmacija..ali ona je davno izgubila..bitku sa valom..nekontrolirana doseljavanja..nikad kraj..je li shvacate..
  ;)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1229)

  Divota; članak o nasilju, kad tamo jedan hvali miliciju i priziva vremena kad su mogli pendrekom po glavi kako su htjeli (a to nije nasilje), a drugi se guši u izlijevima rasističkih prolijeva. Malo se kultivirajte i vršite pritisak na vlast da sredi stanje u sudstvu i s vlastitim zakonima.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3194)

  imamo državu u kojoj kriminalci žive bezbrižno,a Juga.... kakva je god ona bila i šta mislili o njoj,bila je država zakona i zna se di bi završavali dileri,reketari,pedofili,lupeži,a o gay paradi da i ne govorin,a ode niko za ništa ne odgovara,a ovo poštenog svita šta je ostalo,oda pognute glavu i ni zuc,a ćelave glave nasilničkog ponašanja,bez dana radnoga staža voze merđane,skupe motore,oni su krema lipe naše.....jadna li je naša država

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3662)

  ovo je prestrasno doslo a sve su krivi roditelji kako su odgajali tj nisu odgajali svoju dicu... ja se nadam da cu ja sa svojim sinom uspit

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7548)

  Zalosno je, ali mi smo oduvik bili nasilno drustvo. Neznam je li to posljedica konstantnih ratova na ovim podrucjima, ali jedno je sigurno - takvo ponasanje nevodi nikud...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3840)

  vidi ovog gori,pa i lud zna da su turci bili supercivilizacija tog vremena da smo tad divljaci bili mi !!!
  nama triba tutor iz europe..nemožemo imat svoje suce kad mafija kontrolira i ko će di stavit koji stol u gradu,i ko će bit čistačica u školi..ako nije politički podobna,može se češat..hdz i sdpi sateliti>sve je to savez komunista..dakle selektivna pravda,stoko sitnog zuba!!!sad bi ju tribali ukinit oni koji su ju takvom,organizirali?? :roll

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5191)

  agresivni komentar..vidi se od gori i doli..a da jadnik sto ga pise toga nije svjestan..on ne zeli uciti..prihvatiti razlicitost..drugacije misljenje ..jednostavno.. on mrzi sve i svakoga..jer kao dite..slusao je ukucane kako samo negoduju..protiv..vlasti..susida..poskupljenja..skole..drugi naroda..drzava..svemira..partija..tita..tudjmana..ustasa..partizana..planinara..sve do zavrsetka njihova tv dnevnika i prognoza vrimena..sto sve potvdjuje pravilo..agresivni roditelj.. ..agresivno dijete..a ako..se dogodi ..da se u svom zivotu..osamostali..skine sa lanca..usavrsava..napreduje..pa pocne..lagati..krasti..muljati..pisati komentare..onda je judina ipo..ovo je bilo misljenje ..od doli..ali jos vaznije je .. sizifovo od gori.. on ce sve sredit.. ;)

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara