hren
HUMORIST ROBERT MARIĆ, PISAC NAGRAÐENE KAŠTELANSKE PREDSTAVE 'KEKS I GLAD'
Čak četiri nagrade došle su u ruke glumcima Kaštelanskog kazališta na koncu natjecateljskog dijela ovogodišnjeg Festivala amaterskih kazališta (FAK) u Slavonskom Brodu za izvedbu urnebesne predstave “Keks i glad”, nastale prema tekstu humorista Roberta Marića.

Od sedam nagrada, doma ste odnijeli više od pola?

Dobili smo Nagradu stručnog žirija za najbolju predstavu, Grand Prix publike s rekordnom ocjenom od 4,88, Toni Jurić dobio je nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu, a Hrvoje Svalina za najbolju sporednu žensku.

Žensku?

Žensku! Žiri je istina bio na mukama, da li dati muškarcu nagradu za žensku ulogu, i k tomu kad ta ženska, osim odjeće, ni po čemu ne podsjeća na ženu. Upravo na toj “nelogičnosti” inzistirao sam od početka: glas, stas, pokreti, sve je muževno, a opet s naznakama kako je u pitanju žensko.

Ovo je inače predstava koja nema sporednu ulogu, makar je tajming Ivana Lukića na sceni tek nešto veći od minute. I za tu je minutu jurio preko Bosne, da bi stigao na predstavu, odglumio i odjurio doma, zbog posla. To su amateri profesionalnih ambicija.

Gdje je granica amatera i profesionalaca?

Redatelj Želimir Belić, s 40 godina staža u teatru mi je rekao da bi “Keks i glad” mogli bez srama igrati i u Kerempuhu, jer je sve skupa zrelije nego puno profesionalnih predstava tog žanra. I to me nekako rastužilo. Pogledajte samo naše humoristične serije, to je javna sramota, od scenarija, preko režije, do glume, a tako je i s kazalištima kad je ovaj žanr u pitanju.

Ljudi dobivaju dobre novce ni za što, za zatupljivanje ionako zatupljene publike. Kaže mi u Brodu jedan glumac kako ga je bilo sram kad je na kraju vrlo skupe predstave “Skup”, u gledalištu ostalo tek pedesetak ljudi, zato jer je užasno dosadna, a traje kraće od naše.

Je li istina da se predstavu prvotno zvala “Seks i glad” i da ste je u zadnji tren preimenovali?

Na žalost, jest. Kako probe održavamo u Pastoralnom domu, bivšoj kino dvorani, ali sada u vlasništvu Crkve, desetak dana prije premijere velečasni je rekao da mu riječ seks u naslovu ne ide u taj “sveti vjeronaučni prostor“ i da možemo li naslov promijeniti. Pobjedom na festivalu stekli smo obvezu otvaranja sljedećega, s novom predstavom. a hoće li to biti nastavak ove predstave nisam siguran.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (7)

 • (Gost)

  Slažem se s Robertom. Humor u nas = 0. Samo nastavi, imaš dara i ekipu, a prostor za probe mogla bi bit za početak Baletna muzička škola - ima mista i za školu i za probe i predstave. Sramotno je da u 19 godin nisu mogli napravit koju bar kino dvoranu ako ne kazališnu kuću. Čestitke i svakako naprid!

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  humor na HTV
  nad lipom 35 :grin :grin :grin

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Bitange i princeze su baš superiška

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Je prijatelji, prije za vrime mraka je u svakom kaštelu bila kino sala, a odkad je došla ova pusta svitlost od adezeja sve ih je spržila i satrala :grin :grin :grin

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  a u bitangama ona ludetina šta stalno skriči, blidunjavi tarik i iritantan debeljkasti tip koji također dopižđiva i u većini reklama :roll

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  a ko može platit \"Lud, zbunjen,normalan\", a druge serije neću ni spominjat na TV prije više od 30 godin.Bravo za amatersko kazalište, samo bi bilo dobro još koji put da izađu na scenu u Kašteliima.

  oko 11 godina prije
 • za gosta 55 (Gost)

  \'\'Je prijatelji, prije za vrime mraka je u svakom kaštelu bila kino sala, a odkad je došla ova pusta svitlost od adezeja sve ih je spržila i satrala\'\'

  koliko je onda po tebi bilo kaštela?
  ima bit da su ih hadezejci povećali na 7 :grin

  oko 11 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij