mala

Ovog je petka u kaštelu Vitturi otvorena izložba “Obilje Sunca” umjetničke zajednice “Kuća Sunca” iz Splita.

-Bila sam na stotinama izložbi suvremene umjetnosti diljem Europe i šire. Otvorenje puno ushita I života, podsjetilo me je na izložbe  u Londonu, Rimu,  kakve nisam prethodno doživjela u lijepoj našoj, a nevjerovano je što se to dogodilo upravo u Kaštelima, i to na ovoj izložbi, - kazala nam je Sunčica Kuzmanić Perišin, kustosica same izložbe.

Bila je to ni manje ni više nego suvremena bajka. Dok je vani grmjelo i sijevalo, a veliki valovi tukli  u kamene zidine, ushićeni mladi umjetnici i ljubitelji umjetnosti okruženi novo nastalim umjetničkim djelima, na kojima se pitura još suši i miriše, plesali su na glazbeni repertoar DJ Manistre koji je puštao glazbu, u dijalogu s muzejom i radovima, stvorenu za to događanje, a svi su se ophodili  prema muzeju i radovima na kojima su radili prethodnih dva mjeseca pažljivo i s dužnim poštovanjem

Estetska ljepota samog dvorca, obilje svježih radova, svečani osobni styling kreativaca,  te nevjerojatna količina radosti, nasmiješenih očiju i lica,  bio je zarazno pozitivan.

-Suvremena umjetnost za mene je “Art & Život”, a to je ono što je u Vitturiju gorjelo sinoć” -rekla nam je Sunčica Kuzmanić Perišin, član umjetničkog kolektiva I kustosica ove izložbe te je dodala kako je željela predstaviti energiju Kuće Sunca i obilje talenata van same Kuće Sunca. - Nije postojala tema izložbe, zvijezda vodilja upravo je bila inkluzija svih članova i ta kolektivna energija – kazala je.

- Od trenutka kada smo pozvani napraviti izložbu, uvela sam tjedni sastanak za kritičko razmatranje i preispitivanje umjetničkog koncepta i rada. Ovaj sistem zahtjeva sastanak u kojem svaki umjetnik predstavlja svoj koncept, razvoj rada, te u kojem se grupa međusobno preispituje zašto, kako, što,  te u različitim iskustvima i znanjima sudionika pronalaze rješenja za realizaciju. Integralan proces konceptualne umjetničke akademije pojedinca potiče na preispitivanje i pronalaženje odgovora, te osnažuje koncept i umjetnika. Uz to, posjeti galeriji umjetnina uz tematska vodstva, otvoreni diskurs među izlagačima, te radionice performansa Petra Grimanija u prirodi, oformile su svojevrsni organski sistem edukacije, koji je kontinuirano tekao, potičući interakciju, komunikaciju, suradnju i potporu, podsjećajući tako na tok vremena i razvoj izložbenog rada u skladu s rokom za izložbu, čemu su prisustvovali individualci po želji – kazala je Sunčica.

Sva ta grmljavina izgleda da je najavila neko novo doba u malome mistu. Izložba  je otvorena do 10. prosinca  te predstavlja  radove akademskih i samoukih umjetnika, redatelja i glazbenika koji sačinjavaju uži kolektiv Kuće Sunca u Splitu, ruši granice između generacija jer uključena su i djeca i umjetnici u zrelijim godinama, kao velik broj mladih talenta. Vrjednovanje kolektivne energije i doprinosa svakog člana, dopustio je da se različiti izričaji i iskustvo miješaju, umjesto da budu razlog za podjelu. Izložba je šarena, multimedijalna, topla i potiče nas da napravimo dva tri kruga, kako bi uspjeli usvojiti mnogobrojne detalje i radove.

Foto: Kuća Sunca


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada