mala

Zanimljivo postavljenom predstavom "Iza vrata" u izvedbi Kaštelanskog kazališta sinoć je obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Dobro ispunjen Kulturni centar u Kaštel Lukšiću, koliko to smije zbog pandemijskih vremena, odgledao je ovu izvedbu koja poručuje da nasilje ne smije biti prešućeno i da nije sramota prijaviti drugog za to. I, treba napomenuti, istaknuto je porukom na kraju izvedbe kako se to odnosi na sva nasilja, ne samo ona nad ženama. 

Predstava je rađena uz podršku Policijske uprave splitsko-dalmatinske i same Županije, a inspirirana je tekstom Nataše Jukić "Bol svijetli crveno",  režiju i dramaturgiju potpisuje Justina Vojaković Fingler. U predstavi igraju Petra Gudelj, Nino Matas, Petra Ivčević i Damira Bočina. I ne može se ne pohvaliti režiserku i dramaturginju, koja je ujedno odradila i zvuk u predstavi. Naime, baš taj zvuk najjače stvara onu tjeskobu koju ovakva tematika mora stvoriti. Često su ti skupovi disonantnih tonova, uz dodatak igre svjetla i boja, sami po sebi stvarali radnju. Sama radnja je jednostavna, mlada policajka kroz retrospekciju se sjeća svog odrastanja u stanu s nasilnim ocem, zbog čega je zamrzila vrata, koja u ovom slučaju simboliziraju to prešućivanje nasilja. 

Glumački je izvedba jako dobro odrađena. Pogotovo oni dijelovi u kojima glumci oponašaju lutke, iako se radi o amaterskim izvođačima, takve izvedbe se ne bi posramili niti njihove profesionalne kolege. Upareni s igrom svjetla i zvukovima, ti glumci-lutke daju taj modernistički štih čitavoj predstavi. Moglo je to i istaknutije modernistički, da se pojačala interaktivnost s publikom, što ovakve teme prešućenog nasilja gotovo pa traže, ali režiserka se tu odlučila na konzervativniji pristup, tek u dvije situacije su tokom monologa glumci prošetali kroz prva dva reda publike.

01

Ako bi još neku kritičku zamjerku tražili, mogli bi reći da je scenaristička profilacija oca malo nategnuta, teško ostvariva u stvarnom životu. Ne i nemoguća, ali teško moguća. No, taj nedostatak pokriven je samom idejom i porukom predstave, kao i jako dobrom izvedbom Nina Matasa.

Ako će predstava biti i dalje izvođena, svakako zavrijeđuje da ju se ode pogledati. Samo se pripremite na taj mučan osjećaj kojeg povremeno stvara. Što je dobro, izvedbe s ovakvom tematikom moraju biti šokovite.

Na kraju smo popričali o temi predstave s Dinom Balić, članicom Povjerenstva za ravnopravnost spolova naše županije, koja je i uvela gledatelje u predstavu s par rečenica o samoj temi. Zanimalo nas je jesu li ovakvi događaji dovoljni da se promjeni ta domaća navada čuvanja "stvari" iza zatvorenih vrata.

- Od nečega se treba krenuti, ovakve predstave skrenut će pažnju na ovaj veliki problem. Trebali bi poticati sve više mladih da dolaze na ovakve događaje, da njih podučimo da nije dobro prešućivati nasilji. Jednostavno, mora se sustavno, iz dana u dan, raditi na edukaciji, kaže nam Balić.

Pitali smo je i jesu li ovo gadna vremena za ovu tematiku, jer pandemija je dovela do veće otuđenosti, veća otuđenost do veće ravnodušnosti na nasilje koje se vidi i čuje, a uz sve to se pojačala tjeskoba svim tim zatvaranjima i otvaranjima.

- Ma svakako da je sad situacija zasigurno i gora. Evo, u splitskoj policiji sam doznala da dosta raste to nasilje u obitelji u ovih posljednjih 19-20 mjeseci, znaju imati na desetke poziva. Ovaj manjak ljudske socijalizacije svakako da potiče agresivnost kod nekih, mislim da je to svima jasno. No, moramo nastaviti po svome, stalno educirati i pozivati ljude, skretati pažnju na ovu temu, a jednom će i ovo pandemija završiti, valjda će tada biti lakše, smatra Dina Balić. 

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada