hren

zlatovez

Prema informacijama iz Gradske knjižnice Kaštela, izložbu kaštelanske umjetnice Mirjane Ojdenić „Izložba u zlatovezu“, zainteresirani mogu pogledati do 30. rujna u odjelu Gradske knjižnice Kaštela u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

- Izložbom Judita u zlatovezu Gradska knjižnica Kaštela i Mirjana Ojdenić dale su svoj doprinos promicanju hrvatske književne baštine i Marku Maruliću u Godini Marka Marulića i Godini čitanja. Utkavši stihove Marulićeve Judite na svilene kravate, marame i torbice, Mirjana Ojdenić odlučila je dati svoj obol proslavi 500. obljetnice prvog izdanja Judite, oca hrvatske književnosti Marka Marulića koje je tiskano u Mlecima 13. kolovoza 1521. godine.

Mirjana Ojdenić se vezenjem i izradom kaštelanskog zlatoveza bavi već više od dvadeset godina, a njenu ljubav prema zlatovezu, kaštelanskoj baštini i kaštelanskoj tradicionalnoj nošnji prepoznali su mnogi, i u njenim rodnim Kaštelima, i u Hrvatskoj, ali i širom svijeta.
Izrađujući torbice ukrašene zlatovezom, kao i ručno rađene slike, haljine, pojaseve, te muške i ženske kravate ova kaštelanska umjetnica trudi se sačuvati kaštelansku tradiciju izrade zlatoveza od zaborava. Motive koje koristi pri tkanju zlatoveza crpi iz bogate hrvatske kulturno-povijesne baštine pa se tako na njenim radovima najčešće mogu vidjeti zlatovezom istkani hrvatski pleter, šahovnica, obla glagoljica, cvijeće te prigodni stihovi iz najpoznatijih književnih djela hrvatskih književnika – objavili su o izložbi i autorici u GKK.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij