landscape

Filmom splitskog autora Bruna Pavića “Nulti krajolik”, u kinu Karaman je u srijedu navečer otvoren 25. Splitski filmski festival/Međunarodni festival novog filma, najstarija filmska/ medijska manifestacija u Hrvatskoj, javlja Nacional.

​Režiju i scenarij filma, koji je snimljen 2020. godine, odradio je Bruno Pavić, kamerom snimala Kaštelanka Andrea Kaštelan, u montaži su bili Slobodan Jokić i Dragan Đokić, zvuk je oblikovao i za glazbu se pobrinuo Vjeran Šalamon, producent je Ivan Perić, a potporu filmu su dali Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Grad Split.

Taj dokumentarni, dugometražni film u boji tijekom 71 minute trajanja prikazuje primorsku zonu koja je uništena zbog industrijskih objekata u blizini. Tamo četvero stanovnika jedva preživljava s tim opasnim objektima ili žive u suživotu s njima.

Bruno Pavić za Hinu podsjeća kako je taj film svoju svjetsku premijeru imao u listopadu prošle godine na festivalu u Češkoj, potom je prikazan u Italiji, a u Hrvatskoj ga je premijerno prva vidjela pulska publika, da bi potom “otputovao” na Liburnija festival u Opatiju gdje je dobio nagradu za kameru i najbolji zvuk. Prikazat će se i u četvrtak u Zagrebu na Danima hrvatskog filma nakon čega ga očekuje još nekoliko festivala, najavljuje Pavić.

“Film se u cijelosti snimao u Kaštelanskom zaljevu i ostatak na splitskom odlagalištu otpada Karepovac. U filmu se lokacije spajaju, na ekranu se pojavljuje i bivša cementara, ali i Vranjic. Isto tako će gledatelji moći vidjeti otpad od azbesta, kao i rad aktivista u mjestu”, dodaje Pavić.

Kako se navodi u najavi, okosnicu festivala i ove godine čini međunarodna konkurencija dugometražnih i kratkometražnih filmova, filmova nikada prikazanih u Hrvatskoj. U konkurenciji dugog filma osam je vrhunskih filmova iz Tunisa, Gruzije, Nizozemske, Tajlanda (dva naslova), Indije, Kosova i Španjolske, piše Nacional.

U međunarodnoj konkurenciji kratkog filma ukupno je 33 filma iz raznih zemalja, među njima su i dva hrvatska kratka filma, dok je u popratnom programu (Forum, Focus, Frame Extended) 14 dugometražnih filmova, koji se izdvajaju raznolikošću tretiranih tema, koje opsjedaju globalni svijet.

“Svi filmovi u programu su hrvatske, a neke europske i svjetske, premijere. Hrvatski film nije zaboravljen, uz već spomenuti dugometražni film na otvaranju, u programu hrvatskog filma još je osam kratkih filmova hrvatskih autora. Svi hrvatski filmovi konkuriraju za filmsku nagradu Ivan Martinac”, navode organizatori.

Festival, kako se navodi, promovira radove nastale u otklonu od vladajućih kanona filmske i videoprodukcije, a ove godine se u Posebnom programu prisjećaju “alternativaca” koji su zadužili festival, Ivana Martinca, Tomislava Gotovca i Ladislava Galete, koji su ih prerano napustili.

“Osim po izborima recentne svjetske i domaće produkcije publika festival pamti i po nizu retrospektiva, radionica, predavanja i prezentacija vodećih stručnjaka. Ove godine, uz tri interaktivne AR instalacije, upriličit će se video konferencija na temu ‘Budućnost pokretnih slika’, streaming program itd”, najavljuju organizatori.

Festival će se održavati do 21. rujna i to u hibridnom obliku, a filmovi su dostupni na adresi ondemand.splitfilmfestival.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada