Sa trinaest ulomaka najpopularnije i u svijetu najizvođenije Hrvatske opere Ero s onoga svijeta sinoć je pred brojnom publikom zatvoreno Kaštelansko kulturno ljeto na način kakav i priliči ovoj velikoj manifestaciji koja je unatoč poteškoćama s pandemijom i ove godine Kaštelanima i gostima donijela sedamdesetak događanja.

Bila je ovo zasigurno jedna izazovna godina za sve organizatore koji su sudjelovali u ovogodišnjem programu Kulturnog ljeta, no, unatoč svemu, kaštelanske udruge, Grad Kaštela, Turistička zajednica Kaštela, institucije poput Muzeja grada Kaštela i Gradske knjižnice te brojni pojedinci doprinijeli su da ovogodišnji program bude na nivou primjerenom ovako velikom događanju te da sve prođe u skladu sa propisanim mjerama i bez posljedica uzrokovanih zarazom sa kojom smo i ovo ljeto morali živjeti.

Nakon više od dva mjeseca i sedamdesetak događanja utihnulo je tako Kaštelansko kulturno ljeto, a na samom početku prisutnima se obratila direktorica Turističke zajednice grada Kaštela Nada Maršić koja nije krila zadovoljstvo raznolikošću i posjećenošću programa.
-Zaista mi je zadovoljstvo nakon jednog ovako uspješnog Kaštelanskog kulturnog ljeta biti zajedno sa vama i na završnoj manifestaciji koja je zaista zaslužila da je ponovimo i slijedeće godine u „staro normalnim“ uvjetima jer ove mlade umjetnike treba vidjeti puno više naših sugrađana i gostiju. Na žalost, zbog epidemiološke situacije prisustvo gledatelja morali smo ograničiti na svim događanjima, a programi su bili toliko dobri da je prava šteta što ih nije moglo vidjeti više ljudi, - kazala je Maršić te je dodala kako je i ovog ljeta u programima bilo za svakoga po nešto, od glazbe, folklora, predstava i drugih događanja koja su uspješno odrađena bez obzira na situaciju s koronom.

Prisutnima se obratila i zamjenica gradonačelnika Jadranka Matok Bosančić koja je izrazila nadu kako su posjetitelji događanja uživali u svemu što je krasilo ovogodišnje Kulturno ljeto jer program je bio raznovrstan i bogat kako za odrasle tako i za djecu.

-Moram se kao i moja prethodnica zahvaliti svima koji su sudjelovali u organizaciji a posebno Komunalnom pogonu koji je i ove godine odigrao veliku ulogu. Oni su stalno, svakodnevno raznosili stolice, pripremali pozornice te su uložili ogroman trud kako bi sva događanja bila primjereno opremljena. Zahvaljujem svima vama što ste se pridržavali mjera, mi smo svako događanje pažljivo isplanirali samo da se ne desi nekakav problem pa da Kaštela budu nekakva točka u Hrvatskoj u koju će svi upirati prstom, što se uz vašu pomoć i savjesnost organizatora na sreću nije dogodilo, naglasila je Matok Bosančić.

Poznatog Eru skladatelja Jakova Gotovca i libretista Milana Begovića sinoć su glumom i pjevanjem izveli izvrsni Božo Župić (bas) kao Gazda Marko, Ivona Bosančić Lazić (mezzosopran) kao Markova žena Doma, Đulu je uprizorila Maja Andrijolić (sopran), Eru Vladimir Garić (tenor) i Marko Lasić (bariton) u ulozi Mlinara Sime uz korepeticiju Tatjane Borščagivske . Ulomak iz završnog kola „Što na nebu sja visoko“ izveden je uz pomoć plesačica i plesača KUD-a Ante Zaninović.

Program je vodila sveprisutna i neumorna Marijana Vulas.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij