hren

MANIFESTACIJA ZAGORA KAŠTELIMA U ORGANIZACIJI KUD-a SRCE ZAGORE
Ojkavica, treskavica, kolo uz diple, tradicionalni napjevi te ostala folklorna baština prikazana je sinoć na brcu u Kaštel Novome u sklopu 5. manifestacije „Zagora Kaštelima“ koja povezuje dvije županije Splitsko-dalmatinsku i Šibensko – kninsku.

U organizaciji KUD-a Srce Zagore, a pod pokroviteljstvom Grada Kaštela uz domaćine na ovogodišnjoj manifestaciji su nastupili KUD 7 Kaštela, KUD Miljevci, KUD Vukšić i KUU Andrija Matijaš Pauk.

- Čast mi je da sam ovdje s vama i da smo vam omogućili da nastupate u Kaštelima, da povežete Kaštela i kaštelansku Zagoru i cijelo zaleđe naše Dalmacije. Hvala vam na čuvanju kulturne baštine i sa ovim proglašavam petu manifestaciju otvorenom  – kazao je Grgica Benutić savjetnik kaštelanskog gradonačelnika Denisa Ivanovića.

Pred brojnom publikom u ugodnom ambijentu brca u Kaštel Novom izmjenjivale su se folklorne skupine kako bi prikazale kulturnu baštinu kroz pjesmu, ples i starinske običaje Dalmatinske zagore, prvenstveno da se ne zaborave stari običaji predaka, kako su nekada živjeli i na koji način su se družili i zabavljali.

- Ovu godinu smo uspjeli organizirati manifestaciju Zagora Kaštelima uz trud i muku i uz sve ove mjere. Željeli smo da uspije, jer ipak je naša jubilarna 10. godišnjica postojanja, ali morali smo biti skromni s brojem KUD-ova koji će nastupiti i skromni s publikom – kazao je Zdravko Muselin voditelj KUD-a Srce Zagore i s ponosom istaknuo kako su snimili CD-e na kojem su prikazani stari običaji, a koji će uskoro biti prikazan javnosti.

KUD Srce Zagore je osnovano 2011. godine sa sjedištem u Kaštel Gomilici. Okuplja sve dobne skupine iz dvije županije Splitsko-dalmatinske i Šibensko- kninske. Predsjednik društva je Mile Penga. Njegujući stare narodne plesove i kola, kao i stare vokalne napjeve ojkavice i treskavice pod bas, ostvarili su zapažene nastupe diljem Lijepe naše. Snimili su i film Svatovi po starinski te Silo. Sudionici su  brojnih kulturnih događanja u inozemstvu, od kojih se posebno izdvajaju nastupi u Češkoj, Crnoj Gori, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini. Svaku godinu organiziraju  Večer Zagore u Solinu te manifestaciju Zagora Kaštelima.

- Večeras sam ovdje po prvi put i veseli me što se organiziraju ovakve manifestacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je uvijek bila i bit će za ovakva događanja. Mislim da su one ključ razvoja županije, jer ako ne znate svoju prošlost, onda nećete moći dobro upravljati ni u budućnosti. Sva podrška ovim dragim ljudima koji se godinama trude ovo održavati i Gradu Kaštelima i drugim gradovima koji održavaju ovakve i slične manifestacije – kazao je Stipe Čogelja zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije.

Među gledateljima, bili su prisutni i saborski zastupnik Ante Sanader, načelnik općine Lećevica Ante Baran te Nada Maršić direktorica Turističke zajednice Kaštela.

-  Uvijek je zadovoljstvo vidjeti nešto posebno, jedinstveno i ne tako često u Kaštelima. Ova tradicionalna manifestacija zaista  predstavlja ono najbolje od našeg ruralnog dijela, velika razlika od onog što smo navikli, dakle nije ni klapska pisma, niti kaštelanska četvorka, niti je splitski ples, nego dinamično temperamentno, puno živopisnih nošnji i zaista nešto posebno kako za nas domaće, tako i za goste. Izvrsna je ovo turistička manifestacija – kazala je Maršić.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij