hren

OTVORENA KIPARSKO- SLIKARSKA KOLONIJA
Vrijedne ruke umjetnika, kipara i slikara koji sudjeluju na četvrtoj po redu kiparsko- slikarskoj koloniji ''1500 godina stara kaštelanska maslina zaštićeni spomenik prirode'', od četvrtka stvaraju nove radove, inspirirani starom maslinom, a ovog petka su se okupljenima predstavili na svečanom otvaranju manifestacije. Otvaranje se odvilo na prostoru oko stare masline u Kaštel Štafiliću, gdje će umjetnici sve do subotnje večeri nastaviti raditi na svojim djelima.

Na svečanosti otvaranja zapjevao je tenor Ante Ivić, uz klavirsku pratnju Slave Tomaša, tenora i klavirista.

- I ove godine kipari će stvarati svoja djela upravo od odrezanih grana ove masline, koje su prema preporuci Instituta za jadranske kulture tijekom godina morale biti odrezane, a mi smo ih čuvali i evo dajemo ih kiparima kako bi stvorili djela koja će ostati u Kaštelima u Muzeju ili u nekom od gradskih prostora – kazala je Željka Perdić, organizatorica kolonije.

- Zadovoljstvo je da se jedna ovakva manifestacija održava u Kaštelima, također je zadovoljstvo da je to već četvrta po redu pa postaje i tradicionalna, a radit ćemo na tome da se produži na puno više godina. Ova maslina tu iza mene nudi mogućnosti da se nešto izuzetno, jedinstveno i posebno napravi od njenih odrezanih grana. Sve je to na našim umjetnicima kojima posebno zahvaljujem jer je svaki njihov rad jedinstven i specifičan, a to je dodana vrijednost koju oni daju ovom plemenitom drvu masline - rekla je između ostalog, u svom obraćanju okupljenima Nada Maršić, direktorica TZ Kaštela.

U ime Grada Kaštela prisutne je pozdravio i predsjednik Gradskog vijeća, Ivan Udovičić, koji je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja kolonije i poželio dobrodošlicu umjetnicima.

Voditelj kolonije, akademski kipar Veno Jerković zahvalio se svima koji su ranijih godina sudjelovali na koloniji, a svojim kolegama koji ovih dana stvaraju  djela, poželio je uspješan rad.

Ujedno, svi pristigli na otvaranje kolonije imali su priliku razgledati prigodne izložbe na kojima su predstavljeni radovi s prošlih kolonija, neki od radova nagrađenih na Noćnjaku, kao i drugi radovi i rukotvorine inspirirani starom maslinom.

Sudionici ovogodišnje kolonije su kiparica Ana Čolaković, kipari Ivan Branko Imrović, Petar Ujević i Vjekoslav Filipović, slikarice Snježana Đirlić-Lunić Bošnjak i Debora Trusgnac, slikari Ante Ljubičić Car i Pero Dragičević, kao i glumica Arijana Čulina koja se pridružila koloniji u ulozi slikarice, a pristigli su i sudionici prošlih kolonija Robert Budor, Duško Aničić i Zrinka Ružičić
Svim sudionicima Nada Maršić i Ivan Udovičić uručili su prigodne poklone, dok je Valerija Konta Maglica čitajući predstavila njihove bogate biografije.

 

 

Foto: I. Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij