hren

''Ljubav i more moga života'' naslov je devete zbirke poezije Dinka Bekavca, čija se promocija održala sinoć u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću. Uz promociju knjige svestrani umjetnik, u prostoru na prvom katu, postavio je izložbu apstraktnih slika u tehnici akrila na platnu koja će se moći pogledati do 27. kolovoza. Događaj se odvio u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta i u organizaciji Grada Kaštela.

- Svaki put pa i danas, Dinko nas uspije iznenaditi, ja sam toliko naviknuo na njegova iznenađenja da bi mi bilo neobično kad iznenađenja ne bi bilo. Kao neki dječarac Dinko se prepušta istraživanju i eksperimentiranju, hrabro istražuje novi medij. Nakon tehnika ulja i suhog pastela, Dinko se prvi put koristi i stvara akrilnim bojama, istražuje i novi motiv te eksperimentira sa apstrakcijom. Na njegovim slikama vidimo lagani prijelaz sa figuracije koje se još nije u potpunosti oslobodio, na apstrakciju koju odlučno uvodi u svoju sliku koristeći likovne elemente čvrstih oštrih linja, jasnih geometrijskih površina, ali i fluida boje. Slaže ih tako da jedni druge nadopunjuju i definiraju stvarajući osjećaj suprotnosti, ponekad i kaosa, ali ujedno i sklada poetskog izričaja svojstvenog Dinku - kazao je na otvaranju izložbe Mate Barun.

Dinko Bekavac rodio se 1941. god. u Lovreću kod Imotskog. Od 1969. godine živi u obiteljskoj kući u Kaštel Novom. Nakon umirovljenja aktivno se bavi likovnim izražavanjem utehnici ulja i pastela, brojnim pejzažima, vedutama, figurama i mrtvoj prirodi.

Nakon pogleda na slike, publika se spustila u atrij dvorca kako bi čula Dinkovu poeziju koju su čitale članice udruge Sv. Jeronim: Dina Balić, Ana Meter, Silvija Maglica i Dolores Carević. Uz njih, večer su nastupom uveličali i članovi klape Sv. Jeronim, a programom je moderirala Sonja Jurat.

- Čitajući njegove stihove ulazimo u nutrinu Dinkove duše koja je ispunjena strašću, čežnjama, snovima i ljubavlju. Ljubav je satkana u svakom njegovom stihu, uvijek je usmjerena ka voljenoj ženi Nadi, koja je njegovo nadahnuće, njegova snaga i volja za životom, a on je njen zaštitnik. Diskretnom notom sjete, pjesnik nas podsjeća na zrele godine i prolaznost. Usprkos vremenu ljubav opstaje te je nesebično daruje voljenoj - rekla je između ostalog voditeljica Jurat.

Dinko ne staje sa svojim stvaralaštvom, već za dogodine najavljuje zbirku bajki koju je napisao, knjigu noveli čija se radnja događa na području Kaštela, kao autobiografiju o svom životnom putu.

Riječi autora i pregled večeri možete pogledati i u priloženom videu kanala Kaštela TV

Foto: Jakov Sučić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij